Προς ακύρωση ρωσικές κρατήσεις λόγω βίζας

Του Στάθη Kουσουνη

Tον κίνδυνο να προκληθεί μεγάλος αριθμός ακυρώσεων κρατήσεων για διακοπές το καλοκαίρι στη χώρα μας από τη ρωσική αγορά, τη μοναδική που ακόμη κρατά θετικό πρόσημο ο ελληνικός προορισμός φέτος, επισημαίνει ο Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων της Ρωσίας, με επιστολή που απέστειλε προς την κυβέρνηση.
Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις της ελληνικής πλευράς ότι υλοποιούνται οι προ ενάμιση μήνα εξαγγελίες του πρωθυπουργού για ταχύτερη έκδοση της βίζας από τη Ρωσία, ο Ρωσικός Σύνδεσμος προειδοποιεί ότι με τον τρόπο που χορηγούνται οι θεωρήσεις σήμερα δεν υπάρχει περίπτωση να επιτευχθεί ο απαιτούμενος την περίοδο αιχμής αριθμός των 2.500 – 3.000 εκδόσεων βίζας την ημέρα και θα προκληθεί υποχώρηση της ζήτησης. Παράλληλα, εκτιμά πως με την κατάσταση που επικρατεί, οι προξενικές αρχές στη Μόσχα δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στη ζήτηση που αναμένεται για την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να υπάρξει κύμα ακυρώσεων.


Ο Σύνδεσμος περιγράφει τραγελαφικές εικόνες Ρώσων τουριστικών πρακτόρων να μένουν μέχρι αργά τη νύχτα περιμένοντας τα διαβατήρια των πελατών τους ή να τρέχουν να τους τα παραδώσουν τελευταία στιγμή στο αεροδρόμιο.


Οι εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων της χώρας έχουν κατ’ επανάληψη αναφερθεί στο εν λόγω πρόβλημα. Η σχετική επιστολή κοινοποιείται και στον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλο Γερουλάνο.

Πάντως, ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Ανάπτυξης του υπουργείου, Γιώργος Πουσσαίος, βλέπει διαφορετικά την κατάσταση από τους Ρώσους tour operators. Μάλιστα, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Μόσχα συνεχάρη το προξενείο της Ελλάδας στη Μόσχα «για την επιτυχία να παραχωρείται βίζα εντός 48 ωρών από τη στιγμή που το προξενείο δέχεται το αίτημα». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «αυτός είναι ένας χρόνος ρεκόρ πιστεύω, συγκρίνοντάς τον με περιπτώσεις άλλων χωρών».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ