Της Αντιγόνης Παπαδοπούλου*
Η ΠΡΟΣΦΑΤΗσφαγή αμάχων σε διεθνή ύδατα, σίγουρα συγκλόνισε κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη. Σωρεία οι λεκτικές εκφράσεις συμπαράστασης από κόμματα, οργανώσεις, φορείς, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι πλείστοι αποδοκίμασαν τη θηριωδία. Οι ΗΠΑ εξέφρασαν «βαθύτατη θλίψη για τους θανάτους και τους τραυματισμούς που προκλήθηκαν», η Γερμανία «βαθιά ανησυχία», η Γαλλία «συγκλονισμό» και η Βρετανία «λύπη για την απώλεια ανθρώπινων ζωών». Κάποιοι (ανάμεσά τους και η ΕΕ) προχώρησαν ένα βήμα πιο κάτω, ζητώντας διερεύνηση για τα γεγονότα «ώστε να χυθεί άπλετο φως στην τραγωδία» και εξέφρασαν την πρόθεση να ζητήσουν εξηγήσεις από τους Ισραηλινούς πρέσβεις στην χώρα τους. Επανέλαβαν για πολλοστή φορά την ανάγκη τερματισμού της απομόνωσης των Παλαιστινίων και ευχήθηκαν ως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, να υπάρξει λύση στο πολύχρονο ισραηλινο-παλαιστινιακό ζήτημα.

Πέρα όμως από τα ευχολόγια, γεγονός παραμένει πως εννέα ακτιβιστές απώλεσαν τη ζωή τους άδικα, σε διεθνή ύδατα, δεχόμενοι υπέρμετρα άνιση βία. Αρκετοί τραυματίστηκαν. Η Γάζα εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένη. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι λιμοκτονούν. Υπάρχει εξαθλίωση, αρρώστιες, απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, ανεργία και υποσιτισμός. Το πιστοποιούν εκθέσεις διεθνών οργανισμών, της Διεθνούς Τράπεζας, του Ερυθρού Σταυρού, του Συμβουλίου της Ευρώπης και πρόσφατα η έκθεση Γκόλνστοουν που συζητήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η διεθνής κοινότητα φαίνεται να παραμένει για μια ακόμη φορά, απαθής θεατής. Τηρεί την ίδια ποντιοπιλατική στάση ανοχής, που τελικά εκτρέφει την κρατική τρομοκρατία και την ασυδοσία, αφού αφήνει ατιμώρητο τον θύτη. Απότοκο αυτής της ατιμωρησίας και της ανοχής, είναι και το σημερινό θράσος που επιδεικνύει η κατοχική Τουρκία. Ξεχνώντας τις δικές της διαχρονικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, εμφανίζεται ως ο κατ’ εξοχήν μαχητικότατος προασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Στηλιτεύει τη συμπεριφορά του Ισραήλ καταγγέλοντάς το, πως έχει χάσει κάθε διεθνή νομιμοποίηση αφού παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.

Το τραγελαφικό είναι πως δίνει μαθήματα μια χώρα, που αιματόβαψε λαούς, που προέβη σε γενοκτονίες και εθνικά ξεκαθαρίσματα και που κατ’ εξακολούθηση προβαίνει σε παραβιάσεις στο Αιγαίο, τη Θράκη και την Κύπρο. Η Τουρκία υιοθετεί λεκτικά το δόγμα Νταβούτογλου και την πολιτική «των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες». Στην πράξη όμως, ναρκοθετεί κάθε έννοια δικαίου. Παραβιάζει αρχές. Επενδύεται την προβιά του αρνιού, επιχειρώντας να συγκαλύψει στρατηγικές μανούβρες, στην προσπάθεια να αποκτήσει τον ηγεμονικό ρόλο που επιδιώκει, στην ευρύτερη γεωστρατηγική περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και ανάμεσα στα μουσουλμανικά κράτη. Πολλοί δυστυχώς εθελοτυφλούν για τα καλά μεθοδευμένα τουρκικά παιγνίδια.

Δεν μας εκπλήττει το απύθμενο θράσος και η αλαζονεία του εισβολέα και διαρρήκτη της γης μας. Μας εκπλήττει όμως η ανεκτικότητα με την οποία προσλαμβάνονται από ΗΠΑ και ΕΕ τα ανοίγματα της Τουρκίας, προς τα αραβικά κράτη. Είναι εμφανές πως η Τουρκία όχι μόνο αμφισβητεί την κυριαρχία και την παντοδυναμία του Ισραήλ και των ΗΠΑ στην περιοχή, αλλά επιδιώκει παγκόσμια κατακραυγή κατά του Ισραήλ σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί ως ο κατ’ εξοχήν υπερασπιστής και ηγέτης Αράβων και μουσουλμάνων.

Ελλάδα και Κύπρος οφείλουν να παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις που σίγουρα θα έχουν καταλυτικές γεωπολιτικές και στρατηγικές προεκτάσεις στην ευρύτερη γεωστρατηγική μας περιοχή. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στην παρεμπόδιση οποιασδήποτε προσπάθειας της Τουρκίας να ταυτίσει τη δήθεν απομόνωση των Τ/κ με την απομόνωση των Παλαιστινίων στη Γάζα, σε μια εποχή που επιτήδεια ο Νταβούτογλου εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία, για προώθηση των τουρκικών στόχων.

*Η Αντιγόνη Παπαδοπούλου είναι ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ