Σε εκ νέου διάψευση των σεναρίων επιστροφής στη δραχμή προχώρησε ο Πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για «αστεία και επικίνδυνα πράγματα», καταδικάζοντας τις «προφητείες περί καταστροφής» και χαρακτηρίζοντας τις σχετικές φήμες «ανυπόστατες και επικίνδυνες».

Κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση με της ΟΚΕ Αρκαδίας, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε εκτενώς και στα σκάνδαλα που ταλανίζουν το τελευταίο διάστημα το πολιτικό σύστημα και όσον αφορά τη διερεύνησή τους τόνισε πως «δεν υπάρχει καμία διάθεση κομματικοκοποίησης, είναι απαίτηση του λαού για αίσθημα δικαίου».
«Πρώτοι εμείς οι πολιτικοί είμαστε υπεύθυνοι, πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα, να ξεκαθαρίσουμε υποθέσεις», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός και σημείωσε μεταξύ άλλων: «Περνάμε μία δύσκολη καμπή με όλες αυτές τις υποθέσεις που βγαίνουν, αλλά απαραίτητη είναι μια λύτρωση για να μπορέσουμε να γυρίσουμε σελίδα, για να μπορέσουμε να εμπεδώσουμε το αίσθημα δικαίου».

Ο κ. Παπανδρέου παραδέχθηκε επίσης ότι τα μέτρα που κλήθηκε να λάβει η κυβέρνηση πόνεσαν το λαό και συμπλήρωσε πως «δεν ήταν ευχάριστες αποφάσεις, ήταν όμως αναγκαίες αποφάσεις για να σώσουμε την Ελλάδα». Επιπλέον είπε ότι αφού σωθεί η Ελλάδα, η κυβέρνηση θα μπορέσει να αφιερωθεί στις βαθύτερες αλλαγές, για να μην ξαναβρεθεί η χώρα σε τέτοια κρίση.

Αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό, τόνισε ότι «οι αποφάσεις που πήραμε και παίρνουμε δεν είναι απλώς για να αλλάξουμε το ασφαλιστικό, αλλά για να διατηρήσουμε την βιωσιμότητα των ταμείων για να ξέρουμε ότι μπορούν να πάρουν τα παιδιά μας συντάξεις».

Ανάλογη αναφορά έκανε και για τις περικοπές των μισθών στο δημόσιο τομέα, σημειώνοντας πως το μέτρο αυτό ελήφθη «για να διασφαλίσουμε το δικαίωμα στους δημοσίους υπαλλήλους να παίρνουν κανονικά το μισθό τους», γιατί είχαμε φθάσει στο σημείο που θα μπορούσε να υπάρχει παύση πληρωμών.

«Εκει είχαμε φτάσει, γιατί το ξεχαρβάλωμα του κράτους ήταν τόσο ώστε να έχουν ανοίξει πολλές πληγές παντού και αν δεν κάναμε μεταγγιση αίματος για να σωθεί, δεν θα μπορούσαμε καμία από τις μεγάλες αλλαγές ούτε καν να σκεφτούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Κερδίσαμε τη διεθνή στήριξη, την αξιοπιστία μας για να μπορέσουμε να ανασάνουμε, τώρα είναι η ώρα των μεγάλων αλλαγών», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν, είναι και θα είναι το ευνομούμενο κράτος.