« η γραμματεία δεν ήταν συνεργάσιμη… ίσως να ήταν απασχολημένη με τις εκλογές…»

Μιχάλης Τραχανής: μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής για την περίοδο 2008-2010.

Ο Μιχάλης Τραχανής  για την πλειονότητα της Ομογένειας είναι ένα γνωστό και καταξιωμένο πρόσωπο. Ήταν ο πρώτος έλληνας Ομογενής που κόντρα στο ρεύμα και την επικρατούσα άποψη σε όλους τους κύκλους της οργανωμένης ομογένειας και σε κάθε επίπεδο,   με αποκλειστική συνέντευξη του στο GreekAmericanNewsAgency.com τον Ιούλιο του 2008 είχε τολμήσει, σπάζοντας ταμπού και παραμερίζοντας φόβους να δηλώσει ότι «δεν μπορεί να εκπροσωπεί την ομογένεια ο εκάστοτε Αρχ. Αμερικής» προκαλώντας τότε ποικίλα  σχόλια όχι μόνον στους κόλπους της Ιεράς Αρχ. Αμερικής αλλά και εν γένει της ομογένειας. Σχόλια και αντιδράσεις ευρύτερα σε όλους τους κύκλους κάνοντας όλους να αναρωτηθούν «ποιος είναι αυτός που τολμά να αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία και ηγεσία της Εκκλησίας».  Δεν μασάει τα λόγια του και πάντοτε ακόμα και ενώπιον της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας έχει θέσει ζητήματα που ενώ η ομογένεια από σεβασμό(οι περισσότεροι) και από δειλία οι γνωστοί ηγέτες και οσφυοκάμπτες προσκυνητές  της εκάστοτε «ηγεσίας» δεν αποτολμούν να θέσουν. Έχει πάθος και αγάπη  με τα εθνικά θέματα για αυτό και σχεδόν όσα χρόνια ασχολείται –κοντά στα 20- με την οργανωμένη ομογένεια ως αντιπρόσωπος μέχρι σήμερα αρκετών συλλόγων, για αυτό και πάντα θα τον συναντήσεις να είναι  ενεργό μέλος της επιτροπής εθνικών θεμάτων.

Όπου έχει θητεύσει,  μέλος σε επιτροπές η παρουσία του αποτελεί εγγύηση, κύρος  και προσδίδει αίσθημα ασφάλειας στον κάθε ομογενή. Ήταν μεταξύ εκείνων που το 2005 συμμετείχε στην πρώτη εξεταστική επιτροπή που είχε συσταθεί με τους κ. Γιάννη Χελιώτη και τον αείμνηστο Γιάννη Σερέτη προκειμένου να ελεγχθούν οι καταγγελίες εναντίον των κ. Απόστολου Τομόπουλου, Γιώργου  Γεωργόπουλου και Νικόλαου Διαμαντίδη όπου ως γνωστόν για τους δυο πρώτους τελικά η Γενική Συνέλευση τον Μάιο εξέδωσε «απαλλακτικό» «βούλευμα» ενώ για τον κ. Διαμαντίδη παραμένει η σκιά των όσων περιγράφονται σε εκείνο το πόρισμα…

Την  διετία που πέρασε ο Μιχάλης Τραχανής υπήρξε μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής   και σήμερα με δηλώσεις του απαντά  με παρρησία και τόλμη στα ερωτήματα μας, φωτογραφίζοντας ως υπεύθυνο όλης της καθυστέρησης του έργου της εξελεγκτικής  επιτροπής τον Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας κ. Πέτρο Γαλάτουλα ο οποίος δεν παρέδωσε μέχρι και την ημέρα(28 05 2010) σύνταξης της αναφοράς της εξελεγκτικής επιτροπής,  το υλικό που απαιτείται-πρακτικά και αποφάσεις του ΔΣ-   αφενός.

Αφετέρου απαντά  χωρίς να τον κατονομάζει στις κατευθυνόμενες και  υποβολιμαίες κριτικές που δέχεται φωτογραφικά  κυρίως από τον κύριο Σάκη Σερέτη(νυν μέλος της εφορευτικής επιτροπής) και ιδιοκτήτη της σελίδας γνώμης  hellenivoiceny.com .

Ο κ. Δ. Σερέτης και στην τελευταία  Γενική Συνέλευση 28 05 2010 επιτέθηκε με δριμύτητα  προσωπικά στον κ. Τραχανή(λες και ήταν αυτός υπεύθυνος που ο κ. Γαλάτουλας δεν παρέδωσε πρακτικά και αποφάσεις) αν και ο τελευταίος τον προσπέρασε χωρίς να σχολιάσει ενώ έκανε απλά την δουλειά του μέχρι παράδοσης της αναφοράς της εξελεγκτικής επιτροπής.

Αντιθέτως ο κ. Σερέτης με σχόλιο του επέκρινε την εξελεγκτική επιτροπή χωρίς να παραθέτει στοιχεία της κριτικής του. Στάση που επανέλαβε ο κ. Σερέτης και κατά την  δεύτερη ημέρα του διήμερου συνεδρίου στις 2 Ιουνίου παρά το γεγονός ότι η εξελεγκτική επιτροπή καταλογίζει σαφείς ευθύνες στον Γενικό Γραμματέα κ. Γαλάτουλα εκείνος συνέχισε να απευθύνει ερωτήσεις που ήταν ήδη απαντημένες από το κείμενο της εξελεγκτικής το οποίο υπογράφουν ομόφωνα  όλα τα μέλη της εξελεγκτικής επιτροπής και το οποίο αποδίδει ευθύνες στον κ. Γαλάτουλα.  ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΤΗΣ ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Η «τακτική Σερέτη» όμως εναντίον της εξελεγκτικής επιτροπής   συνεχίστηκε και όταν ανέλαβε ως μέλος υποτίθεται της εφορευτικής επιτροπής συντάσσοντας το περιβόητο δελτίο τύπου για την αναβολή των εκλογών από της 13 στις 19 Ιουνίου 2010 το οποίο αφήνει πάλι αιχμές εναντίον της εξελεγκτικής επιτροπής καλύπτοντας και συγκαλύπτοντας  απροκάλυπτα πια τις ευθύνες του κ. Γαλάτουλα για τις δικές του ευθύνες.

Το ερώτημα που τίθεται  είναι αν το συγκεκριμένο ΔΤ εκφράζει όλα τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής και ειδικά τον κ. Χελιώτη ο οποίος,  το υπέγραψε και το ανέγνωσε στην συνέντευξη τύπου της 11η Ιουνίου από την οποία έλειπε επιδεικτικά και προκλητικά ο κ. Σερέτης,  αλλά  είπε σχεδόν διαφορετικά από όσα αναφέρει το δια χειρός Σερέτη γραμμένο ΔΤ περί αναβολής των εκλογών…

Σήμερα το GreekAmericanNewsAgency.com φιλοξενεί μια συνέντευξη του κ. Τραχανή ο οποίος απαντά σε όλους και σε όλους και αφήνει εκτεθειμένο τον κ.Πέτρο Γαλάτουλα ως προς τις ευθύνες του και την κωλυσιεργία που προξένησε ως προς την καθυστέρηση του έργου της εξελεγκτικής επιτροπής.

 Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΑΣ: Διαβάζοντας με πολλή προσοχή όσα περιγράφεται στην έκθεσή σας, και όσα είπατε στην τελευταία απολογιστική συνέλευση που έγινε την δεύτερη μέρα του απολογιστικού συνεδρίου στις 2 Ιουνίου, θα ήθελα να μας δώσετε λίγο το κλίμα, γιατί φαίνεται από τα όσα περιγράφετε, ότι ναι μεν βρήκατε καλά τα οικονομικά, δεν βρήκατε προβλήματα ουσιαστικά, παρόλο που οι παρατηρήσεις σας είναι πάρα πολύ σοβαρές, και μοιάζουν με τις παρατηρήσεις των προηγούμενων επιτροπών, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έχει συμμορφωθεί ο οργανισμός. Βλέπω ότι υπάρχουν δυο-τρεις επισημάνσεις φωτογραφικής αναφοράς ότι η γραμματεία δεν σας έδωσε στοιχεία που ζητάγατε, για να τα διασταυρώσετε με τα όσα είχατε στα χέρια σας.

Μ.Τ.: Κατ’αρχήν επειδή αναφερθήκατε στο κλίμα, -υποθέτω ότι αναφέρεστε στο κλίμα που επεκρατούσε στην επιτροπή-

Α.Σ.: ναι, στο κλίμα καθόσον δουλεύατε…

Μ.Τ.:  Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι ήταν χαρά μου που συνεργάστηκα με αυτούς τους ανθρώπους. Υπήρξε μια αγαστή συνεργασία. Από την πρώτη στιγμή που συναντηθήκαμε είπαμε ότι κλείνουμε τα αυτιά και τα μάτια και θα προσπαθήσουμε ενσυνείδηνα να είμαστε αμερόληπτοι και ό,τι δούμε ή υποπέσει στην αντίληψή μας, αυτό θα καταγράψουμε. Και νομίζω ότι αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε, όσο το δυνατόν καλύτερα. Οπότε το κλίμα ήταν πολύ συνεργάσιμο και θετικό, ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής. Και γι’αυτό και το πόρισμα ήταν ομόφωνο. Τώρα, όσον αφορά αυτό που λέτε για την γραμματεία, νομίζω ότι είμαστε πολύ σαφείς όταν αναφερόμασταν στην αναφορά που κάναμε όταν δημόσια εκεί στην Γενική Συνέλευση, στο διήμερο συνέδριο.

Α.Σ.:ναι, επισημαίνετε ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση στο αίτημά σας από την γραμματεία για τα στοιχεία που ζητάτε.

Μ.Τ.: ναι, ναι τα στοιχεία που ζητάμε από την γραμματεία και που εμπλέκεται ο ρόλος της γραμματείας ότι ίσως καθώς γνωρίζετε για να μετακινούνται ποσά πάνω από 5.000 δολάρια από τον έναν λογαριασμό στον άλλο, απαιτείται απόφαση του ΔΣ. Αυτό, καθώς γνωρίζετε, είναι πάγια τακτική στην Ομοσπονδία, καθότι ο αιμοδότης, ο κύριος τροφοδότητης οικονομικά της Ομοσπονδίας είναι η παρέλαση. Από τις εισπράξεις της παρέλασης, το όποιο κέρδος παραμένει, πηγαίνει για να καλύψει λειτουργικά έξοδα της Ομοσπονδίας, διότι οι συνδρομές των συλλόγων δεν είναι αρκετές για να καλύψουν και να συντηρήσουν τα έξοδά της, την γραμματειακή υποστήριξη, το κτήριο ή άλλες εκδηλώσεις τις οποίες κάνει. Γι’αυτό το καταστατικό προβλέπει ότι πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις για τις μεταφορές αυτές των χρημάτων από τον έναν λογαριασμό στον άλλον. Εμείς είδαμε αυτούς τους λογαριασμούς, οικονομικά ήταν εντάξει, δηλαδή ο ταμίας είχα κάνει τις καταχωρήσεις που έπρεπε, τις μεταφορές. Σε αυτό είμαστε αρκετά σαφείς –νομίζω-ότι είχε κάνει πολύ καλή δουλειά με το σύστημα το δικό του που ακολουθούσε. Αλλά εμείς θέλαμε και τα πρακτικά που υποστήριζαν αυτές τις μεταφορές. Ότι πάρθηκαν οι αποφάσεις για να γίνουν οι μεταφορές. Για να είμαστε και τυπικά εντάξει. Αυτά ζητήσαμε από την γραμματεία και δεν ήταν συνεργάσιμοι. Προφανώς επειδή διανύαμε προεκλογική περίοδο –αν μου επιτρέπεται αυτό- ίσως να ήταν απασχολημένοι με άλλα.

Α.Σ.: Έχουμε στοιχεία από το ρεπορτάζ που έχουμε κάνει ότι έγιναν κάποιες διαδικασίες από πλευράς γραμματείας που εμπεριείχαν και έξοδα, για παράδειγμα εγοράστηκε ή κλείστηκε συμφωνία για ένα νέο φωτοτυπικό, που από την έρευνα που έχουμε κάνει δεν προκύπτει απόφαση ΔΣ. Αυτό το γνωρίζατε;

Μ.Τ.: Είδαμε αυτή την κίνηση. Ουσιαστικά και τυπικά οικονομικά ήταν εντάξει. Αλλά ο ρόλος μας δεν είναι να ειπεσέλθουμε αν αυτό είναι σωστό ή όχι, αν οι αποφάσεις αυτές να παίρνονται ή όχι. Αλλά δεν υπήρχε…

Α.Σ.: απόφαση ΔΣ

Μ.Τ.:Δεν ξέρω αν υπήρχε και δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό γιατί δεν είχαμε τα πρακτικά.

Α.Σ.: Δεν τα πήρατε…

Μ.Τ.: Σαν επιτροπή, εμείς είμαστε εντεταλμένοι εκεί για να παρακολουθήσουμε και να ελέγξουμε εάν οι κινήσεις των λογαριασμών κινούνταν με τον σωστό τρόπο και γίνοντας σύμφωνα με το καταστατικό της Ομοσπονδίας. Το αν ήταν μια απόφαση σωστή να παρθεί, να ξοδευτούν χρήματα εδώ ή εκεί, αυτός δεν είναι ο ρόλος της επιτροπής. Αυτός είναι καθαρά ρόλος του ΔΣ, εμείς απλά παρακολουθούσαμε αν όλες οι οικονομικές δοσοληψίες ήταν νομότυπες…

Α.Σ.: και αν είναι σύμφωνα με τα πρακτικά και τις αποφάσεις του ΔΣ.

Μ.Τ.: Ακριβώς. Εμείς, όπως σας είπαμε δεν είχαμε τα πρακτικά για να στηρίξουμε, αλλά κατά τα άλλα, μπορώ να πω, οι λογαριασμοί τηρούνταν κανονικά. Ο ταμίας πρέπει να το εκθέσω αυτό, είχε το δικό του σύστημα  που γαι τον ίδιο ήταν πολύ κατανοητό και βολικό και ήταν μέχρι κεραίας. Η δουλειά που είχε κάνει ήταν πάρα πολύ καλή.

Α.Σ.:Αν γυρίσει κανείς στην τελευταία παράγραφό σας, που λέει παρατηρήσεις και εισηγήσεις, είναι πάρα πολύ σημαντικά αυτά που επισημαίνετε και μοιάζουν με όλα αυτά που επισημαίνουν όλες οι προηγούμενες επιτροπές. Δηλαδή: ότι δεν υπάρχει λογιστικό σύστημα, δεν υπάρχει εκσυχρονισμός, δεν υπάρχει μηχανογράφηση. Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να κάνουν ευκολότερη τη δουλειά, την ελεγκτική, όχι μόνο της κάθε εξελεγκτικής επιτροπής, αλλά και της ίδιας της πολιτείας. Λέτε χαρακτηριστικά ότι είχατε πολλές δυσκολίες για να μπορέσετε να καταλάβετε με ποιον τρόπο κρατούνταν τα λογιστικά βιβλία της Ομοσπονδίας ή και τα πρακτικά, αναφέρει εδώ…

Μ.Τ.:Το λέμε αυτό γιατί ένας σοβαρός λόγος που το αναφέρουμε είναι ότι η Ομοσπονδία για τους δικούς της λόγους –μας το εξήγησαν- έχει πάρα πολλούς λογαριασμούς σε πολλές διαφορετικές τράπεζες. Οπότε, κάθε κίνηση που παρουσιάζει ο λογαριασμός πρέπει, όπως καταλαβαίνετε, να ελεγχθεί ο κάθε λογαριασμός, πέρα από τον γενικό που έχει η Ομοσπονδία, που κάνει όλα της τα έσοδα και τα έξοδα. Έχει λογαριασμό παρελάσεως, έχει άλλα funds, τα οποία είναι λίγο δύσκολο να ελεγχθούν. Εμείς προτείναμε προφορικά, άλλη φορά, τουλάχιστον –και το επισημαίνουμε και στο πόρισμα-αν δεν μπορούν να κλείσουν όλους τους λογαριασμούς και να έχουν έναν γενικό λογαριασμό, που είναι πολύ εύκολο να παρακολουθείται, τουλάχιστον τα έσοδα και τα έξοδα της παρέλασης να περνάνε μέσα από τον Γενικό λογαριασμό. Οπότε θα είναι πολύ πιο εύκολο να παρακολουθείες έναν λογαριασμό, από το να παρακολουθείς δέκα ή πέντε…

Α.Σ.: και φυσικά όλα αυτά πρέπει να μηχανογραφηθούν, για να γίνεται ευκολότερη η δουλειά των ελεγκτικών μηχανισμών.

Μ.Τ.: Αυτό εννοείται. Είμαστε στον 21ο αιώνα, όλα μηχανογραφούνται για να υπάρχει πρόσβαση σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο για να ελέγξει τα έσοδα και τα έξοδα της Ομοσπονδίας, διότι κάθε ομογενής έχει δικαίωμα, αν θέλει να τα δει. Και ο πιο εύκολος τρόπος είναι αυτός της μηχανογράφησης. Αλλά από την άλλη υπάρχει μια εξήγηση σε αυτό, και δεν είναι καθόλου υποτιμητικό για τον ταμία της παρέλασης, ο άνθρωπος έχει κάποια ηλικία. Έχει μάθει ένα σύστημα, το εφαρμόζει πάρα πολύ καλά, αλλά δεν είναι εξοικειωμένος με τις καινούργιες τεχνολογίες. Και εδώ μπαίνει αυτό που πολλοί υποστηρίζουν, μεταξύ των οποίων και εγώ, ότι χρειάζεται η ομοσπονδία ανανέωση. Νέοι άνθρωποι, εξοικειωμένοι με αυτά τα συστήματα που είναι πολύ εύκολο να ανταπεξέλθουν σε τέτοιες προκλήσεις. Οπότε μπαίνει και αυτός ο παράγοντας μέσα, αν θέλετε. Της μη ανανέωσης, οπότε ακολουθούμε ένα σύστημα που δεν ανανεώνεται.

Α.Σ.:Σε γενικές γραμμές πάντως, η εικόνα που έχετε σαν σύνολο εξελεγκτικής επιτροπής  είναι θετική, εκτός από το γεγονός ότι η γραμματεία δεν σας έδωσε, όσες φορές τα στοιχεία που ζητήσατε. Κατά τα άλλα, ταμειακά, ο οργανισμός είναι εντάξει. Δεν παρατηρήσατε σκιές ή θολές καταστάσεις…;

Μ.Τ.:όχι, όχι. Σε αυτό είναι κατηγορηματικός. Όσα στοιχεία μας προσκόμισαν, μορούσε κάποιος να τα αντιπαραβάλει  και να διαπιστώσει ότι ήταν πολύ ακριβή. Από εκεί και πέρα υπάρχει το καταστατικό που ορίζει ότι για μεταφορές χρημάτων πρέπει και τυπικά να υπάρχει μια απόφαση ότι θα μεταφέρουμε ένα α ποσό από τον α λογαριασμό στον β. Αυτό έπρεπε να το δούμε στα πρακτικά. Αυτό ακριβώς αναφέρουμε εμείς.

Α.Σ: Ζητούσατε να δείτε τα πρακτικά, αλλά δεν τα πήρατε. Τουλάχιστον αυτά που ζητήσατε.

Μ.Τ.:Αυτά που ζητήσαμε…Και κάτι τελευταίο, πολύ σημαντικό για μας. Όχι μόνο για μας, αλλά για τον καθένα υποθέτω, για τον κάθε αντιπρόσωπο και ομογενή, είναι ότι αυτό που συστήνουμε είναι να υπάρχει ένα ημερολόγιο εκδηλώσεων. Δηλαδή αυτή την διετία, η Ομοσπονδία είχε σοβαρά έσοδα από τις εκδηλώσεις που γινόντουσαν. Που νοίκιαζε τις αίθουσες. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιοι τις νοίκιασαν, να υπάρχει κάπου κάτι που να καταγρλαφονται. Αυτή την στιγμή υπάρχει μόνο το μπλοκ των αποδείξεων, ότι ο α νοίκιασε την αίθουσα έναντι αυτού του τιμήματος. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει ένα τυποποιημένο έγγραφο που να υπογράφεται και από την πλευρά του υπευθύνου του κτηρίου της Ομοσπονδίας και από την πλευρά του ενοικιαστή και επίσης και ένα ημερολόγιο που να καταγράφεται αυτή η εκδήλωση. Πότε έγινε και ποιος ήταν αυτός που την έκανε. Νομίζω ότι έτσι θα είναι πάρα πολύ εύκολο να παρακολουθήσουν το τι γίνεται…

Α.Σ.:Την οικονομική κίνηση της Ομοσπονδίας, ναι.

Μ.Τ.:Ναι. Όχι ότι αυτή την στιγμή δυσπιστούμε. Εμείς ό,τι μας δώσανε, σε αυτά που μας δώσανε ήταν σωστοί. Τι προτείνουμε για το μέλλον και νομίζω ότι θα είναι πολύ εύκολο και όλοι θα είναι προσταυμένοι από ένα τέτοιο έγγραφο και δεν θα υπάρχει δυσπιστία μηδενός.

Α.Σ.:Ναι γιατί στο παρελθόν είχαμε κάποια παρατράγουδα και κάποιες σκιές και κάποιες καταγγελίες που δεν ερευνήθηκαν ποτέ…

Μ.Τ.: Σε αυτό δεν μπορώ να απαντήσω…

Α.Σ.: Είναι σε παλαιότερη θητεία..

Μ.Τ.:Εγώ απαντώ για αυτά που εμείς εξέγξαμε. Όπως για παράδειγμα εθίγη ότι δεν ελέγξαμε την παρέλαση του 2008. Δεν ήταν δική μας αρμοδιότητα και ούτε κανείς μέχρι πρόσφατα το έφερε στην αντίληψή μας. Αυτό σημαίνει ότι για άλλους λόγους λέγονται αυτά και άλλες σκοπιμότητες εξυπηρετούν.

Α.Σ.: Ναι αυτό ακούστηκε μετ’επιτάσεως στην ΓΣ από τον κ. Σερέτη, ο οποίος έχει μια δική του ιστοσελίδα και τώρα είναι μέλος της εφορευτικής επιτροπής. Σημασία έχει ότι εσείς –για να καταλήξουμε στην συζήτησή μας-βρήκατε την οικονομική κατάσταση της ομοσπονδίας αυτής της διετίας, χωρίς προβλήματα, χωρίς σκιές, χωρίς θολά σημεία. Δηλαδή δεν υπήρξε κάτι που να σας δημιούργησε υποψίες και να θέλατε να το ερευνήσετε και δεν μπορέσατε.

Μ.Τ.: όχι, όχι, είμαστε κατηγορηματικοί σε αυτό.

ΑΚΟΥΣΤΕ LIVE ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΑΧΑΝΗ