Ηδη από την περασμένη άνοιξη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είχε προειδοποιήσει την τότε ελληνική κυβέρνηση για όσα έπονται στην οικονομία και -κατ’ επέκταση- για την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων. Μέχρι και για τον κίνδυνο αύξησης των spreads προειδοποιούσαν οι εμπειρογνώμονές του, όταν ήταν πολύ κάτω από τις 100 μονάδες βάσης και τίποτα δεν προμήνυε την έκρηξη των επόμενων μηνών.

Για να γίνουν ακόμα πιο πειστικοί έφτασαν στο σημείο να συντάξουν και να στείλουν στην ελληνική κυβέρνηση έως και «σημείωμα έγκαιρης προειδοποίησης» (Early Warning Exercise), θέλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να χτυπήσουν το καμπανάκι του κινδύνου. Κι όλα αυτά, έχοντας υπόψη τους τα παραπλανητικά κι αναληθή, όπως αποδείχθηκαν στην πορεία, στατιστικά στοιχεία.

Αν διέθεταν τα πραγματικά στοιχεία, το καμπανάκι θα είχε μετατραπεί σε σειρήνα. Η τότε κυβέρνηση, ωστόσο, δεν έλαβε μέτρα, αλλά αποφάσισε να οδεύσει σε εκλογές το περασμένο φθινόπωρο. Aν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κ. Καραμανλής, εξαιτίας της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας, επεξεργάσθηκε για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα το σενάριο που προέβλεπε, μαζί με τις ευρωεκλογές, να στηθούν κάλπες και για τις εθνικές εκλογές.

Τελικώς, δεν το τόλμησε.

kathimerini.gr