Χωρίς καμιά μεγάλη και ουσιαστική διαφορά για την Ελλάδα σε σχέση με πέρυσι, δόθηκε στην δημοσιότητα νωρίς σήμερα το πρωί η ετήσια έκθεση του State Department για το εμπόριο λευκής σαρκός. Σύμφωνα με την έκθεση η Ελλάδα αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό αλλά και χώρα προορισμού για γυναίκες και παιδιά που εξαναγκάζονται στην πορνεία, αλλά και για γυναίκες, άνδρες και παιδιά που οδηγούνται στην καταναγκαστική εργασία. Οι κυβερνητικές εκθέσεις αλλά και οι ΜΚΟ αναφέρουν ότι οι γυναίκες-θύματα του εμπορίου λευκής σαρκός προέρχονται από κυρίως από την ανατολική ευρώπη, τα Βαλκάνια και την Νιγηρία, ενώ όπως καταγράφεται η ελληνική αστυνομία αναφέρει ότι οι έμποροι λευκής σαρκός χρησιμοποπιούν κατά κόρον την συναισθηματική βία, αντί της φυσικής βίας ως πίεση, ώστε να αποφεύγουν τις κυρώσεις του νόμου.

Αναφορικά με τα θύματα της καταναγκαστικής εργασίας, προέρχονται κυρίως από την Αλβανία, την Ρουμανία, την Βουλγαρία, την Μολδαβία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Ινδία και το Μπαγκλαντές, ενώ σύμφωνα με τις εκθέσεις των ΜΚΟ, παιδιά κυρίως από τους Ρομά, την Αλβανία, την Βουλγαρία και την Ρουμανία εξαναγκάζονται είτε να πωλούν μικροπράγματα, είτε να κλέβουν, είτε να επαιτούν στους δρόμους.

Αναφορικά με τις συστάσεις που γίνονται προς την Ελλάδα, η έκθεση αναφέρει τα εξής:

-δίωξω αξιωματούχων που εμπλέκονται σε εμπόριο λευκής σαρκός,

-συνέχεια των προσπαθειών για τον εφοδιασμό και την εκπαίδευση των αξιωματούχων για την αντιμετώπιση των θυμάτων

– την διασφάλιση παροχής βοήθειας στα θύματα εμπορίου

-διασφάλιση παροχής ειδικής βοήθειας στα παιδιά-θύματα  και προστασία στα θύματα-άνδρες.

-ίδρυση κεντρικής αρχής συντονισμού και επίβλεψης των προσπαθειών για την καταπολέμιση του εμπορίου λευκής σαρκός

-εκστρατείες ενημέρωσης για το ελληνικό κοινό.

-ενίσχυση των ΜΚΟ που εργάζονται ενάντια στο εμπόριο λευκής σαρκός

Να πούμε ότι η Ελλάδα ανήκει στην βαθμίδα 2 της κατάταξης, στην οποία ανήκουν οι χώρες των οποίων οι κυβερνήσεις ναι μεν δεν συμμορφώνονται πλήρως με τις χαμηλότερες απαιτήσεις, όπως ορίζονται από το νόμο για την προστασία των θυμάτων από εμπόριο λευκής σαρκός, ωστόσο όπως διαπιστώνεται ότι γίνονται σημαντικές προσπάθειες εκ μέρους των κυβερνήσεων προκειμένου να έρθουν σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις εν λόγω απαιτήσεις. Η χώρα μας διατηρεί την θέση αυτή τα 5 τελευταία χρόνια.

Τέλος να πούμε ότι είναι η πρώτη φορά που στην έκθεση του State Department περιλαμβάνονται και οι Ηνωμένες Πολιτείες,  οι οποίες βρίσκονται στην βαθμίδα 1 (σε πλήρη συμμόρφωση με τις απατήσεις του νόμου περί προστασίας θυμάτων του εμπορίου λευκής σαρκός) ακολουθώντας τα standards που έχουν τεθεί για όλες τις χώρες.