Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στο Νότιο Κιργιστάν, σύμφωνα με αναφορές που έρχονται από τα συνεργεία του Ερυθρού Σταυρού.

Οι εθνοτικές συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει μεταξύ Κιργίσιων και Ουζμπέκων έχουν σαν αποτέλεσμα 113 νεκρούς και περισσότερους από 1.200 τραυματίες μέχρι αυτή την ώρα.

Η αναπληρώτρια επικεφαλής της αποστολής του Ερυθρού Σταυρού στη περιοχή, Σεβερίν Σαππάζ, δήλωσε ότι ο οργανισμός ανησυχεί εξαιρετικά για πληροφορίες περί σοβαρών βιαιοτήτων, θανάτων και λεηλασιών.

Οι σφοδρές μάχες στις νότιες πόλεις Ος και Τζαλαλαμπάντ και οι αναφορές για τρομακτικές βιαιότητες ανάγκασαν την Κυβέρνηση της χώρας να στείλει επιπλέον δυνάμεις στην περιοχή με εντολές να επιβάλλουν την τάξη με κάθε τρόπο.

Η Ρωσία έστειλε δυνάμεις αλεξιπτωτιστών για να προστατέψουν την αεροπορική της βάση στο Κιργιστάν αρνήθηκε όμως να στείλει χερσαίες δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή.  Παράλληλα το Κρεμλίνο υποσχέθηκε να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια και ανέφερε ότι την Δευτέρα θα συζητήσει το θέμα με τις ηγεσίες των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Ουζμπέκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι βίαιες συγκρούσεις έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες Ουζμπέκους πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα.