Το Ισραήλ θα πρέπει να ξεκινήσει ένα προειδοποιητικό κτύπημα κατά του Ιράν για να το εμποδίσει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και να γίνει μια ισχυρή πυρηνική δύναμη, συνέστησε σήμερα ένας πρώην πράκτορας των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών της Μοσάντ, ο Σαμπτάι Σάβιτ.

«Εχω τη γνώμη ότι δεδομένου του πολέμου που υπάρχει με το Ιράν, της μόνιμης απειλής και της πρόθεσης του ιρανού εχθρού, να μας καταστρέψει, η καλύτερη περίπτωση θα ήταν αυτή της πρώτης επίθεσης και όχι αυτή των αντιποίνων», ισχυρίστηκε ο κ. Σάβιτ, σε συνέντευξη που έδωσε στο Πανεπιστήμιο Μπαρ Ιλάν, κοντά στο Τελ Αβίβ.

«Το να προσφύγουμε σε αντίποινα ως πρώτη μας στρατηγική σημαίνει ότι θα περιμένουμε παθητικά, πότε θα έρθουν να μας επιτεθούν. Αλλά εμείς αντιμετωπίζουμε έναν εχθρό που σχεδιάζει μονίμως επιθέσεις και απλώς περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία, για να επιτεθεί» συνέχισε ο πρώην πράκτορας της Μοσάντ (1989-1996).

«Επίσης, ποιό είναι το ενδιαφέρον -ακόμα και από ηθικής άποψης- να αναμένουμε και να ενεργήσουμε, μόνο αφού θα μας έχουν επιτεθεί;» αναρωτήθηκε ο κ. Σάβιτ.

Το Ισραήλ, που θεωρείται η μόνη πυρηνική δύναμη στη Μέση Ανατολή, έχει επανειλημμένα εκφράσει φόβο ότι το Ιράν θέλει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ενώ το ιρανικό καθεστώς παρουσιάζεται στο Ισραήλ ως εχθρός του εβραϊκού κράτους και με κάθε ευκαιρία υπενθυμίζεται στον εβραϊκό λαό ότι ο ιρανός πρόεδρος έχει δηλώσει ότι «το Ισραήλ πρέπει να σβηστεί από το χάρτη».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ