“Πόλεμος” διεξάγεται στα Σκόπια ανάμεσα στα δυο κόμματα εξουσίας, με επικεντρο την λύση στο ζήτα του ονόματος καθώς οι πληροφορίες συγκλίνβουν ότι η αντιπολίτευση έδωσε “πράσινο φως” στη διάρκεια συνάντησης που ίεχε ο ηγέτης του κομματος κ. Τσερβένκοφσκι με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, κ. Ράσμουσεν στις Βρυξέλλες.Ο πρόεδρος του SDSM, Μπράνκο Τσρβένκοβσκι αναφερόμενος στο ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών επανέλαβε τη θέση ότι: «Μέχρι τον Νοέμβριο θα πρέπει να επικεντρωθούμε όλοι στη λύση του ζητήματος του ονόματος και στην απεμλοκή της ευρω-ατλαντικής ενσωμάτωσης της ‘Μακεδονίας’ και, εάν μέχρι τότε δεν υπάρχει θετικό αποτέλεσμα, είναι σαφές ότι θα χρειαστούν εκλογές και νέα πολιτική δομή η οποία θα βρει μια έξοδο από την κρίση στη ‘Μακεδονία’». Ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ, κ. Γκρούεβσκι, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Τσρβένκοβσκι απάντησε ότι ο επικεφαλής του SDSM θα πρέπει να εξηγήσει πώς θα εκπληρώσει την κύρια υπόσχεση του SDSM – την ένταξη της πΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. «Ο Μπράνκο Τσρβένκοβσκι δήλωσε ότι το Νοέμβριο θα χρειαστεί νέα πολιτική δυναμική για γρήγορη επίλυση του ζητήματος του ονόματος.

Ο Τσρβένκοβσκι θα πρέπει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης στις 27 Ιουνίου να πει στην κοινή γνώμη εάν έχει συμφωνήσει κάτι ή εάν σχεδιάζει τίποτα. Όλοι γνωρίζουμε ότι το μοναδικό πρόβλημα για την ένταξή μας αυτή τη στιγμή στο ΝΑΤΟ, αυτό είπε και ο κ. Ράμουσεν και όλοι, είναι το πρόβλημα με το όνομα. Εάν αυτό είναι το μόνο πρόβλημα, το ερώτημα που τίθεται είναι πώς ο Τσρβένκοβσκι σχεδιάζει να βάλει τη ‘Μακεδονία’ στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, εάν έχει ήδη συμφωνήσει κάτι ή έχει να πει κάτι στην κοινή γνώμη», δήλωσε ο κ. Γκρούεβσκι ο οποίος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι απόλυτα δεσμευμένη στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του ονόματος: «Εάν αποδεχθούμε να επιλύσουμε το ζήτημα του ονόματος με οποιοδήποτε κόστος, μπορούμε να το λύσουμε σήμερα. Το SDSM θα πρέπει να παρουσιάσει τον τρόπο με τον οποίο θα λύσουν αμέσως το ζήτημα του ονόματος, εάν δεν έχει εξευρεθεί λύση μέχρι τον Νοέμβριο». Σε δημοσιογραφικό σχόλιο ότι ο επικεφαλής του SDSM φέρεται να είπε στον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ ότι είναι αποδεκτή οποιαδήποτε λύση στο ζήτημα του ονόματος, ο κ. Γκρούεβσκι σχολίασε ότι τέτοιες δηλώσεις υπονομεύουν τις διαπραγματευτικές θέσεις της πΓΔΜ.

Στην παραπάνω δήλωση του κ. Γκρούεβσκι, αντέδρασε το SDSM ανακοινώνοντας ότι η θέση του κ. Γκρούεβσκι πως το SDSM διοργανώνει τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της 27ης Ιουνίου για να ανακοινώσει κάτι το οποίο σχετίζεται με το ζήτημα του ονόματος και ότι η αντιπολίτευση διεξάγει μυστικές διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του ονόματος είναι πολύ επικίνδυνη. «Το SDSM οργανώνει μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της ανεύθυνης και κακής πολιτικής του καθεστώτος του κ. Γκρούεβσκι ο οποίος έκανε οικονομική λεηλασία στη χώρα και τοποθέτησε την ‘Μακεδονία’ σε μια πολύ κακή διεθνή θέση», δήλωσε ο Γκόρνταν Γκεοργκίεφ, Αντιπρόεδρος του SDSM, ο οποίος πρόσθεσε: «Είναι ντροπή ο άνθρωπος ο οποίος έχει απόλυτη εξουσία στη χώρα και απευθείας επαφές με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι κάνει μυστικές συμφωνίες». Ο κ. Γκεοργκίεφ τόνισε για μια ακόμη φορά ότι το SDSM υποστηρίζει κάθε λύση που θεωρεί αποδεκτή ο κ. Γκρούεβσκι και η οποία δεν θα βλάπτει τη «μακεδονική» εθνική ταυτότητα.
 

Εκλογές και όνομα

Ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ, κ. Γκρούεβσκι, έβαλε για άλλη μια φορά τέλος στα σενάρια περί προκήρυξης πρόωρων εκλογών, δηλώνοντας: «Αυτές είναι εικασίες οι οποίες διασπείρονται από τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Δεν θα υπάρξουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές». Σχετικά με το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, ο κ. Τσρβένκοσβσκι δήλωσε ότι εάν μέχρι τον Νοέμβριο δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος και δεν έχει απεμπλακεί η ευρώ-ατλαντική ενσωμάτωση της πΓΔΜ, τότε θα χρειαστούν εκλογές και νέα πολιτική δομή. Σημειώνεται ότι υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών έχουν τις τελευταίες ημέρες ταχθεί τα κόμματα VMRO-Λαϊκό, Ενωμένοι για «Μακεδονία» και το αλβανικό κόμμα Νέα Δημοκρατία

e-dragoumanos.gr