Η εξασφάλιση της οικονομικής ανάπτυξης αποτελεί προτεραιότητα για τις συνόδους των G8 και G20 που θα συνεδριάσουν αυτό το Σαββατοκύριακο στον Καναδά ενώ θα συζητηθούν επίσης σχεδιασμοί για βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες. Στο παρασκήνιο της έναρξης των συνόδων, οι δηλώσεις των ηγετών των κρατών μελών επικεντρώνονται στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας ενώ τα μέτρα ασφαλείας στις περιοχές που θα γίνουν οι συναντήσεις είναι δρακόντεια.Η αρχή γίνεται με την G8 όπου οι ηγέτες της Ομάδας των οκτώ (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ρωσία, Βρετανία και ΗΠΑ) θα συναντηθούν στο Οντάριο την Παρασκευή και το Σάββατο για να συζητήσουν εκτός των άλλων για βοήθεια προς τις φτωχές χώρες. Οι παρευρισκόμενοι θα εστιάσουν σε θέματα που αφορούν σε έργα ανοικοδόμησης στην Αϊτή, η οποία κλήθηκε να συμμετέχει στη Σύνοδο όπως και η Τζαμάικα και ορισμένες Αφρικανικές χώρες ενώ οι ΗΠΑ αναμένεται να προτείνουν την προώθηση των γεωργικών επενδύσεων στην Αφρική.

Το 2005, στη σύνοδο της G8 στη Σκωτία είχε δοθεί η υπόσχεση για επιπλέον 25 δισ. δολ. το χρόνο για την Αφρική στο πλαίσιο της συνολικής αύξησης 50 δισ. δολ. στην οικονομική βοήθεια έως το 2010. Παραθέτοντας στοιχεία του ΟΟΣΑ, η παγκόσμια τράπεζα ανακοίνωσε ότι οι G8 έχουν διαθέσει μόλις 11 δισ. δολ. από τα 25 δισ. για την Αφρική.

Στη συνέχεια στο Τορόντο θα ακολουθήσει σύνοδος κορυφής της G20 μέχρι την Κυριακή που θα αφορά στους τρόπους διαφυγής από την κρίση. Αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν επιβάλει αυστηρά μέτρα λιτότητας ώστε να μειώσουν τα ελλείμματά τους.

Οι δηλώσεις πριν τις συνόδους

Ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα τους υπόλοιπους ηγέτες ότι οι δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες θα θέσουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου ανέφερε πως “Εμείς οι Ευρωπαίοι, ιδίως οι Γερμανοί, φρονούμε ότι είναι αναγκαστική οδός η μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων για να φθάσουμε μετά στη βιώσιμη ανάπτυξη, την οποία όλοι θέλουμε”.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον από τη μεριά του εκτιμά ότι οι περικοπές των δαπανών αποτελούν κεντρικό σημείο της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, δήλωσε σήμερα στο BBC, ότι η Ευρώπη πρέπει να εστιάσει στην ανάπτυξη και στις περικοπές των δαπανών για τη μείωση των εθνικών ελλειμμάτων. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο κόσμος δεν βασίζεται πλέον τόσο στις ΗΠΑ, όσο έκανε στο παρελθόν.

Οι λέξεις κλειδιά της Ε.Ε. αυτό το Σαββατοκύριακο θα είναι “ανάπτυξη, εμπιστοσύνη και μεσοπρόθεσμες πράξεις” εκτιμά ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν βαν Ρομπουί.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην περιοχή

Εντωμεταξύ ύψιστα μέτρα ασφαλείας έχουν επιβληθεί στο σημείο που θα πραγματοποιήσει η G8 ενώ τα σώματα ασφαλείας βρίσκονται σε επιφυλακή στον Καναδά για την άφιξη των ηγετών.

Τμήμα που καλύπτει 12 τετράγωνα στο οικονομικό κέντρο του Τορόντο έχει ήδη περιφρουρηθεί με τοίχο ύψους τριών μέτρων από αλυσίδες και φράγματα. Περίπου 40 υποκαταστήματα καναδέζικων τραπεζών έχουν αποφασίσει να παραμείνουν κλειστά ενώ αρκετές τράπεζες έχουν ζητήσει από τους εργαζόμενους να εργαστούν από το σπίτι.

Ήδη έχουν οργανωθεί περίπου 18 εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην καναδέζικη πόλη ενώ ο Καναδάς εκτιμάται ότι θα ξοδέψει περίπου 1,2 δισ. δολ. Καναδά για τη διοργάνωση.