Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε., το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις με την ΠΓΔΜ, αλλά και τα ενεργειακά έργα, ήταν τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τη σημερινή συζήτηση που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας με τους Έλληνες ευρωβουλευτές. Στο πρόγευμα εργασίας που παρέθεσε προς τους ευρωβουλευτές, ο κ. Δρούτσας επισήμανε πως η ελληνική θέση για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει, καθώς η Αθήνα εξακολουθεί να υποστηρίζει την πλήρη ένταξη της γειτονικής χώρας, εφόσον πλήρως ανταποκριθεί στις συμβατικές της δεσμεύσεις.

Όπως τόνισε μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, το κλίμα έναντι της Τουρκίας άρχισε να αλλάζει στην ευρωπαϊκή κλίμακα και να ανοίγει ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για την ενταξιακή προοπτική της, ιδιαίτερα μετά από την περιπέτεια της αποστολής στη Γάζα.
Αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία, ο κ. Δρούτσας ανέφερε πως οι δύο χώρες επανέφεραν τη διαδικασία για τη λύση του προβλήματος της υφαλοκρηπίδας έπειτα από πέντε χρόνια αδράνειας.
Ως προς το σκοπιανό, ο κ. Δρούτσας υπογράμμισε την ετοιμότητα του υπουργείου να βρεθεί λύση στη βάση των αρχών που έχει θέσει και επεξήγησε ότι η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων γίνεται για να λιώσουν οι πάγοι και να υποβοηθηθεί η διαδικασία επίλυσης της διαφοράς.
Σχετικά δε με το Κυπριακό, αναφέρθηκε στις δυσκολίες της συγκυρίας, ενώ σημείωσε πως η Αθήνα δεν συμφωνεί με την έννοια των χρονοδιαγραμμάτων, που δημιουργούν πιεστικές συνθήκες και έχουν καταληκτικά όρια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ – Ναυτεμπορική