Ο επικεφαλής της CIA Λίον Πανέτα δήλωσε χθες Κυριακή στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC πως το Ιράν διαθέτει αρκετό ουράνιο χαμηλού βαθμού εμπλουτισμού “για να κατασκευάσει δύο (πυρηνικικά) όπλα” και πρόσθεσε ότι η χώρα αυτή μπορεί να τελειοποιήσει ένα πυρηνικό μηχανισμό μέσα σε δύο χρόνια, αν το θελήσει.

Οι πληροφορίες της CIA για τη δυνατότητα του Ιράν να κατασκευάσει δύο πυρηνικές βόμβες είναι “ανησυχητικές”, δήλωσε σήμερα στο Τορόντο του Καναδά ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ.”Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να εξακριβωθούν, όμως τέτοιες πληροφορίες είναι πάντα ανησυχητικές, πολύ περισσότερο που η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι διαφανές”, δήλωσε ο Μεντβέντεφ στους δημοσιογράφους στο τέλος της συνόδου κορυφής των ηγετών της G20.

Επίσης όσον αφορά το Ιράν, ο Πανέτα σημείωσε ότι οι νέες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Τεχεράνη μπορεί πιθανόν να μην αποτρέψουν το Ιράν από τις προσπάθειές του να αποκτήσει πυρηνική δυνατότητα. “Θα τους αποτρέψουν να έχουν φιλοδοξίες όσον αφορά την πυρηνική δυνατότητα; Πιθανώς όχι”, δήλωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι νέες κυρώσεις μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και να βοηθήσουν έτσι στην αποδυνάμωση της ιρανικής κυβέρνησης.

CIA: Εδώ και χρόνια οι ΗΠΑ δεν έχουν πληροφορίες για τον Μπιν Λάντεν

Εδώ και χρόνια οι ΗΠΑ δεν έχουν ακριβείς πληροφορίες όσον αφορά το μέρος στο οποίο πιθανώς να βρίσκεται ο αρχηγός της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν, μολονότι πιστεύεται ότι είναι στο Πακιστάν, δήλωσε σήμερα ο διευθυντής της CIA Λίον Πανέτα.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ήρθε στα χέρια των αμερικανών αξιωματούχων “η τελευταία ακριβής πληροφορία για το πού μπορεί να βρίσκεται” ο Μπιν Λάντεν, δήλωσε ο Πανέτα σε πρόγραμμα του αμερικανικού δικτύου ABC. “Έκτοτε είναι πολύ δύσκολο να πάρουμε οποιαδήποτε πληροφορία όσον αφορά την ακριβή τοποθεσία στην οποία βρίσκεται”, σημείωσε. “Κρύβεται, όπως είναι προφανές, πολύ βαθιά (…) βρίσκεται σε κάποια περιοχή όπου ζουν φυλές στο Πακιστάν”.

Όσον αφορά τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, ο Πανέτα έδωσε μια πολύ συγκρατημένη απάντηση, λέγοντας ότι “οι Ταλιμπάν δείχνουν να γίνονται ισχυρότεροι. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι εμείς υπονομεύουμε την ηγεσία τους και αυτό πιστεύω δείχνει ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση”.
NAYTEMPORIKH,NOOZ.GR