Στο υπέδαφος του βόρειο τμήματος της χώρας κρύβονται 3 με 6 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.Αναδεικνύεται διαρκώς η σημασία του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco καθιστώντας την Τουρκία βασική ενεργειακή διαδρομή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η κυβέρνηση του βορείου Ιράκ αφού απέτυχε να συμφωνήσει με την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης για την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου, αποφάσισε να προχωρήσει αυτοβούλως στην εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας και του αγωγού Nabucco. Παρά τις αντιρρήσεις της Βαγδάτης, το βόρειο Ιράκ εξακολουθεί να διεξάγει έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Milliyet.

Όπως αναφέρει ο Μπερέμ Αχμέντ Σαλίχ, ο πρωθυπουργός της Τοπικής Κουρδικής Διοίκησης το βόρειο Ιράκ, στο υπέδαφος της περιοχής κρύβονται 3 με 6 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

“Ζήτησα από την κυβέρνηση του βορείου Ιράκ να συμμετάσχει στον αγωγό Nabucco και εξετάζουμε το ενδεχόμενο να εξάγουμε το φυσικό μας αέριο με τον τρόπο αυτό στην Ευρώπη”, δήλωσε ο Μπερέμ Αχμέντ Σαλίχ στο τηλεοπτικό κανάλι CNN.

Η ανάμειξη της τοπικής κυβέρνησης στον αγωγό και η εξαγωγή του φυσικού αερίου και πετρελαίου δεν απαγορεύονται από το ιρακινό Σύνταγμα. Υπάρχουν συνταγματικά δικαιώματα που κατοχυρώνει ωστόσο ανεξάρτητα η Τοπική Κουρδική Διοίκηση, σύμφωνα με ιστοσελίδες στην κουρδική γλώσσα.

“Πάντως, με 3 έως 6 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στο υπέδαφος μας”, ο Μπερέμ Αχμέντ Σαλίχ δήλωσε πως η Τοπική Κουρδική Κυβέρνηση “αναζητά να συστήσει στενούς ισχυρούς δεσμούς με τις χώρες της περιοχής και να θέσει τις βάσεις μιας ακμάζουσας στο μέλλον και ισχυρής οικονομίας”, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

“Κάνουμε τα πράγματα πιο εύκολα για τους ξένους επιχειρηματίες που θα προσέλθουν σύντομα στην περιοχή”, πρόσθεσε.

Σημειωτέον πως ο τουρκικός Στρατός παρά τις απώλειες κυρίως σε ανθρώπινο δυναμικό εντατικοποιεί καθημερινά τις επιδρομές στην περιοχή της νοτιοανατολικής Τουρκίας και του βορείου Ιράκ πλήττοντας θέσεις του ΡΚΚ, όπως υποστηρίζει.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ