Αρκετές βαλκανικές χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας κοινής δέσμευσης στους κόλπους της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (ISAF), δήλωσε σήμερα στο Ντουμπρόβνικ ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Γκόρνταν Γιαντρόκοβιτς.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αλβανίας, της Βοσνίας, της Κροατίας, της ΠΓΔΜ και του Μαυροβουνίου, που ανήκουν όλες στη Χάρτα της Αδριατικής “εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας κοινής (…) δέσμευσης στο Αφγανιστάν”, δήλωσε ο Γιαντρόκοβιτς σε δημοσιογράφους στο περιθώριο μιας διεθνούς συνάντησης στο Ντουμπρόβνικ.
“Μια από τις πιθανότητες είναι η Βοσνία και το Μαυροβούνιο να στείλουν συντόμως στρατιωτικούς εκπαιδευτές που θα συνοδεύσουν τους κροάτες εκπαιδευτές που είναι ήδη παρόντες στην Καμπούλ και θα προσφέρουν την υποστήριξή τους στα προγράμματα εκπαίδευσης αφγανικών δυνάμεων”, δήλωσε ο Γιαντρόκοβιτς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας μιλούσε μετά από μια σύνοδο με τους ομολόγους του από χώρες μέλη της Χάρτας της Αδριατικής. Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, Σκεντέρ Χισένι, συμμετείχε στη σύσκεψη ως παρατηρητής.

Πέντε χώρες των Βαλκανίων έχουν υπογράψει το 2003 με τις ΗΠΑ την Χάρτα της Αδριατικής με σκοπό τη διευκόλυνση της ενσωμάτωσής τους στην Ατλαντική Συμμαχία.

Η Αλβανία και η Κροατία εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ το 2009. Το Μαυροβούνιο και η Βοσνία είναι επίσης μέλη της Σύμπραξης για την Ειρήνη, ένα πρόγραμμα προετοιμασίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η Κροατία έχει αναπτύξει 320 στρατιώτες στο Αφγανιστάν και συνεισφέρει στην ISAF από το 2003. Η Βοσνία και το Μαυροβούνιο έστειλαν αντίστοιχα 10 και 30 άνδρες στο Αφγανιστάν το 2009.
athina984.gr