Η Βόρεια Κορέα απείλησε το Σάββατο ότι θα εξαπολύσει “ιερό πόλεμο” εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Κορέας “όποτε χρειαστεί” χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες πυρηνικής “αποτροπής” που διαθέτει, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στα “απερίσκεπτα” στρατιωτικά γυμνάσια που ανακοίνωσαν Ουάσινγκτον και Σεούλ.

Η ένταση στην Κορεατική χερσόνησο έχει κλιμακωθεί από τον Μάρτιο, όταν η Σεούλ κατηγόρησε την Πιονγκγιάνγκ ότι βύθισε μια κορβέτα του νοτιοκορεάτικου πολεμικού ναυτικού και σκότωσε 46 άνδρες. Κατόπιν ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει ασκήσεις μαζί με τις ΗΠΑ, για να ενισχύσει το αξιόμαχο των δυνάμεών της και να θωρακίσει την “άμυνά της”. Μεγάλης κλίμακας αεροπορικές και ναυτικές ασκήσεις εξελίσσονται από την Κυριακή, με τη συμμετοχή κι ενός αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ.
Η Βόρεια Κορέα, που πάντοτε αντιδρά οργισμένα όποτε γίνονται τέτοια γυμνάσια, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι “ο στρατός και ο λαός της ΛΔΚ θα αρχίσει έναν ιερό πόλεμο με τον δικό τους τρόπο βασισμένο στην πυρηνική αποτρεπτική τους δυνατότητα ώστε να αντιμετωπίσει τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις των ΗΠΑ και τις Νοτιοκορεάτικες δυνάμεις μαριονέτες που εκ προθέσεως εξωθούν την κατάσταση στα πρόθυρα του πολέμου”.

Το ανακοινωθέν της Εθνικής Επιτροπής Άμυνας της Βόρειας Κορέας αναφέρει ότι οι ασκήσεις “δεν αποτελούν παρά ανοικτές [στρατιωτικές] προκλήσεις”, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA.