Αίρεται η κατάσταση συναγερμού σε τρεις περιφέρειες
Η ξηρασία έχει ήδη καταστρέψει το ένα τέταρτο της φετινής σοδειάς των σιτηρών και έχει σπρώξει πολλούς αγρότες στο χείλος της χρεοκοπίας, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Την ίδια στιγμή ήρε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε τρεις από τις επτά περιφέρειες όπου είχε κηρυχθεί λόγω των πυρκαγιών. «Η κατάσταση σε μερικές περιοχές είναι ακραία… Δυστυχώς, πολλοί αγρότες βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας λόγω των ζημιών στις σοδειές», δήλωσε ο Μεντβέντεφ.

«Τα σιτηρά έχουν χαθεί στο ένα τέταρτο των εκτάσεων», πρόσθεσε χωρίς να διευκρινίσει πόσο μεγάλη είναι η κατεστραμμένη έκταση.
«Πρέπει να αγωνιστούμε για την επομένη της ξηρασίας και να σκεφτούμε τη σταθεροποίηση της αγοράς», είπε. Παράλληλα, η εκπρόσωπός του ανακοίνωσε την άρση της κατάστασης συναγερμού σε μερικές από τις περιοχές στις οποίες είχε τεθεί σε ισχύ στις 2 Αυγούστου.

«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει αρθεί στις περιοχές Βορονέζ, Βλαντιμίρ και Μάρι Ελ», είπε η εκπρόσωπος του Μεντβέντεφ, προσθέτοντας ότι η κατάσταση εκεί παρουσιάζει αισθητή βελτίωση. Αναφορικά με τον κίνδυνο απελευθέρωσης ραδιενεργών υλικών λόγω πυρκαγιών σε δασικές περιοχές με ραδιενεργά κατάλοιπα από το δυστύχημα στο Τσερνομπίλ, ο επικεφαλής του κέντρου διαχείρισης κρίσεων στο Υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών Βλαντιμίρ Στεπανόφ δήλωσε ότι δεν έχει προς το παρόν καταγραφεί άνοδος της ακτινοβολίας πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα.
Πηγή: Reuters, NAFTEMPORIKI