Της Δωρας Aντωνιου

Τη δική τους ανάγνωση της Ιστορίας προωθούν από κοινού ομογενειακές οργανώσεις της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ, με στόχο την αύξηση της επιρροής των θέσεών τους σε γερουσιαστές των ΗΠΑ. Ο Τουρκικός Συνασπισμός Αμερικής (TCA), η μεγαλύτερη τουρκική ομογενειακή οργάνωση στις ΗΠΑ, χρηματοδοτεί την επίσκεψη σε ΠΓΔΜ και Τουρκία αντιπροσωπείας συνεργατών 18 Αμερικανών γερουσιαστών. Η επίσκεψη διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ενωμένη Μακεδονική Διασπορά (UMD), την ομογενειακή οργάνωση των Σκοπιανών στις ΗΠΑ, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον και σταθερά επιδίδεται σε προώθηση του αλυτρωτισμού των Σκοπίων και ανθελληνική προπαγάνδα. Το πρώτο μέρος της επίσκεψης, που αφορά την ΠΓΔΜ, ολοκληρώθηκε, και το ταξίδι της αντιπροσωπείας συνεχίζεται στην Τουρκία. Στα Σκόπια, οι Αμερικανοί προσκεκλημένοι συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ, τον ΥΠΕΞ Αντόνιο Μιλόσοσκι και τον υπουργό Αμυνας Ζόραν Κονζανόφσκι.

Σκοπός της επίσκεψης, όπως προσδιορίστηκε από τους διοργανωτές, ήταν να δοθεί η δυνατότητα στους Αμερικανούς γερουσιαστές και τους συνεργάτες τους να «μάθουν περισσότερα για την πλούσια ιστορία της Μακεδονίας και την καθοριστική σημασία ισχυρών δεσμών με τις ΗΠΑ, καθώς και για τον στρατηγικό ρόλο που διαδραματίζει η Μακεδονία στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης». Ενεργώντας από κοινού, οι ομογενειακές οργανώσεις των δύο χωρών προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να ενισχύσουν την επιρροή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ουάσιγκτον και να προωθήσουν τις θέσεις τους. Αλλωστε, και για τη συγκεκριμένη επίσκεψη δήλωσαν ότι είναι πια καιρός να φτάσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μια διαφορετική ανάγνωση της Ιστορίας από αυτή που συστηματικά προωθούν οι οργανώσεις των Ελλήνων και των Αρμενίων στις ΗΠΑ. Το δεύτερο σκέλος του ταξιδιού της αντιπροσωπείας στην Τουρκία προφανώς επικεντρώνεται στο θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων, την αναγνώριση της οποίας από την Ουάσιγκτον προσπαθεί με κάθε τρόπο να εμποδίσει η Τουρκία. Με την υποστήριξη του εβραϊκού λόμπι των ΗΠΑ στις θέσεις της κάθε άλλο παρά διασφαλισμένη να είναι πλέον, η ομογένεια της γείτονος προσπαθεί να ενισχύσει τους δεσμούς της με ομογενειακές οργανώσεις άλλων χωρών και να διαμορφώσει νέες συμμαχίες.

Μερικά χρόνια μετράει η συνεργασία

Η συνεργασία του Τουρκικού Συνασπισμού Αμερικής με την Ενωμένη Μακεδονική Διασπορά έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται εδώ και μερικά χρόνια, με την οργάνωση των ομογενών της Τουρκίας να έχει ανακοινώσει τη χρηματοδότηση με 150.000 δολ. της αντίστοιχης της ΠΓΔΜ. Παράλληλα, σε εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που διοργανώνονται στις ΗΠΑ, είτε από τη μία είτε από την άλλη οργάνωση, βρίσκουν πεδίο έκφρασης οι πάγιες θέσεις και των δύο.