Το ανώνυμο σχέδιο που προβλέπει την ανεξαρτησία των «σερβικών εδαφών» του Κοσσόβου κατήγγειλε σήμερα η Πρίστινα, χαρακτηρίζοντάς το «προβοκάτσια των εξτρεμιστών».

«Ξέρουμε ότι (Σέρβοι) εξτρεμιστές από το βορρά (του Κοσσόβου) κρύβονται πίσω από αυτή τη διακήρυξη», είπε ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσσόβου, Μπαϊράμ Ρετζέπι.

Το κείμενο της διακήρυξης που κυκλοφορεί στην περιοχή υπογράφεται από μια ανώνυμη οργάνωση που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί όλες τις κοινότητες του Κοσσόβου όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι και ζητά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας «των (σερβικών) εδαφών από το σχηματισμό που καλείται Δημοκρατία του Κοσσόβου”.

Ο Ρετζέπι υποστήριξε ότι στόχος της οργάνωσης είναι να υποκινήσει τη σερβική μειονότητα του Κοσσόβου (περίπου το 10% του πληθυσμού της περιοχής) να αγκαλιάσει την ιδέα της ανεξαρτησίας και κατηγόρησε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης ότι ενθαρρύνει αυτή την πρωτοβουλία.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της Πρίστινα δεν σκοπεύει να καταφύγει στη βία, μολονότι ορισμένα σερβικά μέσα ενημέρωσης τον έφεραν να κάνει τέτοιες δηλώσεις.