«Μήπως ο Μπαράκ Ομπάμα αυτοκτόνησε πολιτικά;» Το ερώτημα αρθρογράφου των Financial Times ακούγεται εύλογο, λαμβανομένων υπόψη των θυελλωδών αντιδράσεων που προκάλεσε μια τολμηρή επιλογή του Αμερικανού προέδρου: να επικροτήσει την ανέγερση τζαμιού στη Νέα Υόρκη, σε απόσταση μόλις δύο οικοδομικών τετραγώνων από το Ground Zero, εκεί όπου 2.851 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 κάτω από τα ερείπια των Δίδυμων Πύργων.

«Πιστεύω ότι οι μουσουλμάνοι έχουν το ίδιο δικαίωμα να εξασκούν τη θρησκεία τους όπως κάθε άλλος σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα στις 13 Αυγούστου, χειροκροτούμενος από διακεκριμένους εκπροσώπους των Αμερικανών μουσουλμάνων, σε επίσημο δείπνο που τους παρέθεσε στον Λευκό Οίκο με αφορμή την έναρξη του Ραμαζανίου, ιερού μήνα του Ισλάμ.

Η σκληροπυρηνική Δεξιά δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Η Σάρα Πέιλιν μίλησε για «βεβήλωση του καθαγιασμένου χώρου», ενώ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νιουτ Γκίνγκριτς, κατήγγειλε ότι ο Ομπάμα «υποθάλπει το ριζοσπαστικό Ισλάμ». Εκ των κορυφαίων ηγετών των Ρεπουμπλικανών, ο Γκίνγκριτς δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η ονομασία του συγκροτήματος που θα περιλαμβάνει το τζαμί και το πολιτιστικό κέντρο, «Οίκος της Κόρντοβα», παραπέμπει στην πρωτεύουσα τής υπό αραβικό έλεγχο Ανδαλουσίας, «συμβολίζοντας τη νίκη των μουσουλμάνων επί των χριστιανών».

Για να κατευνάσουν τις πνεύματα, οι εμπνευστές αυτής της πρωτοβουλίας άλλαξαν το όνομα του μνημείου υιοθετώντας το αθώο «Πάρκο 51». Αλλοι θύμισαν ότι η άδεια για την ανέγερση του τζαμιού δεν δόθηκε από τον Ομπάμα, αλλά από τον Ρεπουμπλικανό δήμαρχο Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, και ότι επικροτήθηκε από τους επικεφαλής των Εκκλησιών και των συναγωγών της πόλης, οι οποίοι, σε αντίθεση με τη σκληροπυρηνική Δεξιά, το βλέπουν ως ισχυρή, συμβολική απάντηση στον φανατισμό της Αλ Κάιντα. Προσέθεσαν, δε, ότι το δείπνο του «ίφταρ», της πρώτης μέρας του Ραμαζανίου, στον Λευκό Οίκο δεν υπήρξε καινοτομία του Ομπάμα, αλλά παράδοση πολλών προκατόχων του.

Ολα αυτά, όμως, δεν φαίνεται να είχαν ισχυρό αποτέλεσμα, καθώς ένας πρόεδρος που ονομάζεται Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα ενοχοποιείται πιο εύκολα. Η Πάμελα Γκέλερ, εξέχον στέλεχος των Tea Party και της οργάνωσης «Σταματήστε τον εξισλαμισμό της Αμερικής», εξέδωσε πρόσφατα βιβλίο με τον εύγλωττο τίτλο «Ο μετα-Αμερικανός πρόεδρος». Σ’ αυτό, ο Μπαράκ Ομπάμα κατηγορείται για «τον σοσιαλιστικό διεθνισμό του, τους δεσμούς του με αυτούς που μισούν την Αμερική και τους αντισημίτες, τις φυλετικές του προκαταλήψεις και πολλά άλλα».

Υστερικές αντιδράσεις των «ορφανών του Μπους»; Οχι μόνο. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το 53% των Νεοϋορκέζων τάσσεται εναντίον της ανέγερσης του τζαμιού, γεγονός που ανάγκασε τον Ομπάμα να αναδιπλωθεί. «Δεν σχολίασα και δεν θα σχολιάσω κατά πόσο είναι συνετό να ανεγερθεί τζαμί στο συγκεκριμένο σημείο», δήλωσε ο Ομπάμα το περασμένο Σάββατο, μόλις 24 ώρες μετά τη σαφή τοποθέτησή του στον Λευκό Οίκο – μόνο για να προσθέσει στους εξοργισμένους της μιας πλευράς τους απογοητευμένους της άλλης.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ