Οδοιπορικό της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Η μέρα της 1ης Σεπτεμβρίου ήταν μελαγχολική στην Κωσνατντινούπολη. Σύννεφα σκίαζαν τον ουρανό της Πόλης κι ένα ψιλόβροχο πότε-πότε θύμιζε πως το φθινόπωρο ήταν παρόν.Το Φανάρι έλαμπε από καθαριότητα, η αυλή ήταν άψογα τακτοποιημένη, τα γραφεία της Πρωτόθρονης Εκκλησίας στέκονταν λιτά και μεγαλοπρεπή σαν αητοφωλιά πάνω από το μικροσκοπικό πατριαχρικό ναό του Αγίου Γεωργίου. Ηταν 1η Σεπτεμβρίου,  η γιορτή της Ινδίκτου, η επίσημη μέρα έναρξης του Νέου Εκκλησιαστικού Ετους. Οι αρχιερείς του Θρόνου, που είχαν προσέλθει για την περίφημη τελετή της Ινδίκτου, ήταν παρατεταγμένοι στα στασίδια του χρυσοποίκιλτου πατριαρχικού Ναού. Μαύρα ράσα κυριαρχούσαν στο χώρο. Το τέμπλο του Αγίου Γεωργίου ανακαινισμένο, έλαμπε από περίποίηση. Η εικόνα της Παναγιάς ασημένια και μαγική ήταν στολισμένη με απλά τριαντάφυλλα. Ακτινοβολούσε την απλότητα και το μεγαλείο της Ορθοδοξίας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίος ήταν καθισμένος στο λιτό ξυλόγλυπτο θρόνο του. Το βλέμμα του αγκάλιαζε όλο το εκκλησίασμα, που είχε συρρεύσει από τα πέρατα της Πόλης αλλά και της Ελλάδας για να παρευρεθεί στην επετειακή έναρξη του Εκκλησιαστικού Ετους.

Ο αρχιγραμματέας της Συνόδου κ. Ελπιδοφόρος διάβασε με σημασία την εγκύκλιο της μέρας αφιερωμένη στο περιβάλλον και γραμμένη από την αυτού Σεπτότητα, τον Πατριάρχη. Η λειτουργία κυλούσε όμορφα, οι ψαλμωδίες από τους ιερωμένους αλλά και τους βυζαντινούς ιεροψάλτες του πατριαρχικού ναού, απέπνεαν το λιτό ουμανισμό της Ορθοδοξίας μας.

Fanari_indiktos_2010Μετά το πέρας της λειτουργίας ο Πατριάρχης ανέγνωσε το πρακτικό της Νέας Ινδίκτου , γραμμένο στην ελληνιστική γλώσσα της αυθεντικής Ορθόδοξης τελετουργίας. Επίσημα αποκαλείται   νενομισμένη Ευχή και Πράξη της νέας Δ’ Ινδικτιώνος. Στη συνέχεια την υπέγραψε, όπως και οι συγχοροστατήσαντες αρχιερείς του Οικουμενικού Πατριαρχείου προσερχόμενοι κατά τα πρεσβεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπογραφή του κώδικα της Ινδίκτου είναι μία από τις παλαιότερες παραδόσεις του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, που καταγράφεται από τον τέταρτο μ.Χ αιώνα.

Παρών στην τελετή της Ινδίκτου ήταν και ο σημερινός Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος, στη συνέχεια, συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
Παρέστησαν, επίσης, οι Πρόξενοι της Ελλάδος στην Πόλη Νικόλαος Σιγάλας και Νικόλαος Σαπουντζής, Άρχοντες Οφφικιάλοι της Μ.τ.Χ.Ε., παράγοντες της Ομογένειας και πλήθος προσκυνητών από την Αυστραλία, την Καρδίτσα και άλλα μέρη.

Fanari_indiktos_2010_2Ακολούθησε μια λιτή δεξίωση στην πατριαρχική αίθουσα εκδηλώσεων, που μόνο της στόλισμα είναι τα περσικά χαλιά της και κάποια έπιπλα από παλιούς καλούς καιρούς. Πραγματικά Σεπτό είναι το Κέντρο της Ορθοδοξίας μας, αποπνέουν σεμνότητα οι χώροι της Πρωτόθρονης Εκκλησίας των Ορθοδόξων.

Στη δεξίωση προσφέρθηκαν ντόπια λικεράκια (μέντα μ τριαντάφυλλο, βύσσινο) και ελληνοτουρικοί καφέδες, τόσο απλά όσο ταιριάζει στη καταπιεσμένη ατμόσφαιρα του Πατριαρχείου, το οποίο αιώνες τώρα έχει καταδικασθεί στην απομόνωση της μειονοτικής του θέσης.

Ο Πατριάρχης ήταν φιλικός με όλους, καίριος στο λόγο του, μνήμων, πολιτικά ευρυμαθής, γνώστης  των ισορροπιών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Αργότερα , σε ιδιωτική συνάντηση μου εμπιστεύθηκε πως περιμένει με μεγάλη αγωνία να πργαματοποιηθεί η επανλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Οπως τόνισε και στις δηλώσεις του ενώπιον του υπεξ, αρκετά τολμηρά θα έλεγα:

«Υπάρχουν θετικές εξελίξεις, γίνονται σταθερά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση και όσον αφορά στα υπόλοιπα, όπως το είπατε πρόσφατα και εσείς, περιμένουμε την μετουσίωση των λόγων εις έργον. Έχουμε πολλές υποσχέσεις και για το θέμα της Χάλκης και για άλλα χρονίζοντα θέματα του Πατριαρχείου και της Ομογένειας και θέλουμε να πιστεύουμε ότι η πολιτική βούληση για αυτά υπάρχει, για την επίλυσή τους υπάρχει, και ότι σύντομα θα έχουμε χειροπιαστά έργα αντί λόγων μόνο.

Ευχαριστούμε την Κυβέρνηση της Ελλάδος, προσωπικώς τον κύριο Παπανδρέου, για το ενδιαφέρον το συνεχές που επιδεικνύετε όλοι σας για την Μητέρα Εκκλησία και προσβλέπουμε προς την αγαστή συνεργασία μας και εις το μέλλον για το κοινό αγαθό. Εκτιμούμε τις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβερνήσεως και ιδιαιτέρως της εξοχότητάς σας, ως αρμόδιου για τα εξωτερικά θέματα προς την κατεύθυνση της επιλύσεως των προβλημάτων τα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Χαιρόμεθα για τις εκατέρωθεν καταβαλλόμενες προσπάθειες και ευχόμεθα αυτές να καρποφορήσουν, ώστε να πορεύονται οι δύο γείτονες και σύμμαχοι λαοί, οι δύο χώρες, η Τουρκία και η Ελλάς να πορεύονται προς ειρηνικούς στόχους από κοινού και να υπάρχει στη περιοχή μας σταθερότητα και ευημερία.
Ευχόμεθα λοιπόν επιτυχία των προσπαθειών σας, πολλούς χαιρετισμούς, αγάπη και ευχαριστίες στον κύριο Πρωθυπουργό και επιφυλασσόμεθα την άλλη φορά που θα έρθετε, όπως μιλήσαμε, να επισκεφθούμε την Χάλκη που δεν την έχετε δει ακόμη από κοντά και επίσης και την ταπεινή γενέτειρά μου την Ίμβρο, πράγμα το οποίον θα είναι μεγάλη χαρά και ενίσχυση για τους ολίγους εναπομείναντας ομογενείς εκεί».