Κύριε Πρωθυπουργέ της Ελλάδας

Καλώς ήλθατε στην  Νέα Υόρκη.  Έχετε πλούσιο και βαρύ πρόγραμμα. Συναντήσεις με κορυφαίους και την αγωνία για το μέλλον της χώρας να κορυφώνεται… Αυτό το μεγάλο και φορτωμένο πρόγραμμα σας δυστυχώς λόγω χρόνου δεν περιλαμβάνει και μια έστω εκδήλωση επικοινωνίας και επαφής με τον Ελληνισμό. Γιααυτό θα θέλαμε σε κάποια στιγμή για λίγα λεπτά -όχι περισσότερο από 10λεπτά – να ακούσετε και αφουγκραστείτε τον σφυγμό, την καρδιά και την φωνή της Ομογένειας. Έτσι λοιπόν, μέσα σε αυτό το 5ημερο   επειδή ξέρουμε ότι είστε άνθρωπος του διαδικτύου και κάποιες στιγμές σερφάρετε  και στη  δική μας σελίδα, αλλά και όταν δεν μπορείτε λόγω χρόνου,  μας διαβάζουν και μας παρακολουθούν…(με την καλή έννοια)  οι συνεργάτες  και σας μεταφέρουν ότι χρειάζεται…δώστε λόγο προσοχή και στα παρακάτω που  θα θέλαμε να σας  πουν απλοί καθημερινοί άνθρωποι  Έλληνες που ζουν εδώ  10ετιες αγαπούν την πατρίδα και σιωπηρά προσφέρουν με το δικό τους τρόπο. Μαζί με  το καλώς ορίσατε  κρατείστε μερικές σκέψεις που έχουμε σταχυολογήσει μετά  από την τελευταία συνάντηση μας στην Νέα Υόρκη στην 20 Ιουνίου στο γραφείο Τύπου μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους.

Εσείς ως εκ γενετής ομογενής και ανατραφείς  σε αυτή την Ελληνική Κοινότητα, λένε ότι καταλαβαίνετε περισσότερο την αντίληψη και την νοοτροπία των ανθρώπων που άφησαν την πατρίδα –όπως εσείς στα δύσκολα –χρόνια και ήρθαν εδώ να ξανά φτιάξουν μια νέα ζωή. Στην πλειοψηφία τους όλοι τα κατάφεραν. Πέτυχαν. Στην πλειοψηφία τους είναι υπερήφανοι και δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με όλους αυτούς τους περιφερόμενους αυτοναγορευθέντες «ηγέτες και Σωτήρες»  που περιτριγυρίζουν τους εκάστοτε κυβερνώντες για μια φωτογραφία που την ξεπουλάνε για τις προσωπικές τους business καδράροντας την φωτό με τον κάθε ένα από εσάς και πουλώντας στον ανυποψίαστο  Αμερικανό «μούρη» για να κάνουν  το deal. Αυτή είναι η αλήθεια και το γνωρίζετε πολύ καλά.      Δεν θέλω λοιπόν να σας κουράζω  θα μπω κατευθείαν στα θέματα που θα ήθελαν αρκετοί ομογενείς να σας πουν πρόσωπο προς πρόσωπο και που βγαίνουν μέσα από την πολύχρονη ενασχόληση μας με τα κοινά της ομογένειας.   Αυτή την περίοδο η εικόνα  της χώρας δείχνει σα να ξανά χτίζετε εκ θεμελίων. Προσωπικά πιστεύω ότι κληρονομήσατε  όχι μόνο παραλείψεις και κακοδιοίκηση της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά κυρίως την νοοτροπία που καλλιέργησαν στον Ελληνικό λαό  τα λάθη του αείμνηστου πατέρα σας. Τώρα κάνετε κάτι πολκύ δύσκολο για Εσάς  πιχειρείτε  να αλλάξετε επιτέλους –και καλά κάνετε – την νοοτροπία του «Τσοβόλα δώστα όλα» όπου Τσοβόλας πια είναι το κράτος… Με εννοείτε  φαντάζομαι. Δύσκολο να γκρεμίζεις ότι έχτισε ο πατέρας σας αλλά πρέπει…Αυτός ο λαός να ωριμάσει κάποτε. Κάνατε μια έξυπνη κίνηση με την έκδοση ομολόγων ειδικά για την διασπορά… Δεν θα πω τίποτα αλλά αυτή η απόφαση σας λέει πολλά και θα γράψει ιστορία γιατί εκεί στην πράξη θα φανεί αν εννοούν όλα αυτά «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα»   όλοι αυτοί οι σωτήρες και ηγέτες… Μακάρι να πάρουν οι Ομογενείς οικονομικά ισχυροί τα ελληνικά ομόλογα… Μακάρι…Μπας και μπει και άλλο χρήμα στην καταρρέουσα χώρα μας. Μακάρι… Είπαμε θα είναι όλα σε τίτλους τηλεγραφικά-όσο μπορούμε – σε αντίθεση με τα μακρά, συχνά κουραστικά  εκτενή άρθρα και αναλύσεις μας –ειδικά τις δικές μου- όλα όσα θα σας πούμε.

 

 

 

1.       ΚΑΤΑΡΓΕΙΣΤΕ ΤΟ ΣΑΕ!

Έχετε πάρει απόφαση να καταργήσετε το ΣΑΕ. Δικό σας δημιούργημα αλλά δεν απέδωσε. Αντιθέτως δημιούργησε προβλήματα! Πολλά! Εντάσεις σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες.  Όμως πριν το καταργήσετε πρώτα ο Ελληνικός λαός θα ήθελα να μάθει –επειδή τον αφορά άμεσα- τι έγιναν και που ξοδεύτηκαν τα περίπου 85.000.000 euros που έχουν δαπανηθεί σε όλα αυτά τα χρόνια; Το που και σε ποιους; Δεν χρειάζεται να το πούμε. Τα ξέρει καλύτερα ο κύριος Νιώτης και ο κ Δόλης… Βρείτε το θάρρος και δημιουργήστε μια ελεγκτική επιτροπή να ερευνήσει που πήγαν τόσα χρήματα; Που δαπανήθηκαν;  Σε ποιες τσέπες μπήκαν….Ρωτήστε τον κ. Κουβέλη  για το φάκελο με τις καταγγελίες που παρέλαβε και αυτός με την σειρά από τον προκάτοχο του Θεόδωρο Κασσίμη κ.ο.κ… Το ΣΑΕ –ξέρω ότι ενοχλεί γιατί είναι δημιούργημα δικό σας και του πατέρα σας αλλά με άλλο όραμα και άλλες προοπτικές – είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα! Ένα σκάνδαλο μέσα στα τόσα που πλήρωσε ο Ελληνικός λαός και όχι όλοι αυτοί οι αυτόκλητοι  και δήθεν σωτήρες ηγέτες και προεδροπαράγοντες που σε Εσας τον  ίδιο προκαλούν γέλια αλλά αναγκάζεστε να τους δέχεστε και να τους χαιρετάτε…   Τώρα σε αυτή την δύσκολη περίοδο ο Ελληνικός λαός αλλά κυρίως οι απλοί ομογενείς θα θέλανε να μάθουν τι έγιναν τόσα χρήματα; Που βγήκαν από τις τσέπες του έλληνα φορολογούμενου πολίτη! Στην  θέση του ΣΑΕ  δημιουργείστε ένα Υφυπουργείο απόδημου Ελληνισμού με μια οργανωμένη Γενική Γραμματεία με αυξημένες αρμοδιότητες  πλαισιωμένη από  επαγγελματίες,  καθαρούς και τίμιους.. και εκεί βάλτε και ένα ειδικό τομέα ελέγχου και καταγραφής των λεγομένων ΜΜΕ της Ομογένειας… Και μόνον μια τέτοια ενέργεια θα δείξει πόσο σοβαρά παίρνετε το ρόλο της Ομογένειας.

 

2.       ΔΩΣΤΕ ΤΗΝ  ΨΗΦΟ ΣΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ, οι Ομογενείς πια έχουν καταλάβει –εκτός ότι τα λένε οι ίδιοι οι πολιτικοί και των δυο μεγάλων κομμάτων ανοιχτά πια- ότι και οι δυο τους εξαπατάτε! Συστηματικά. Είναι ένα παιχνιδάκι που για να είστε σίγουροι το “δέσατε” κιόλας συνταγματικά, και  έτσι το κόλπο είναι σίγουρο. Μια θα φέρνετε εσείς νόμο και δεν θα τον ψηφίζει η ΝΔ. την άλλη θα φέρνει η ΝΔ νόμο και δεν θα τον ψηφίζετε εσείς όπως έγινε και στο παρελθόν. Βρείτε τρόπο κ. Παπανδρέου μαζί με τον κ. Σαμαρά ή να πείτε την αλήθεια στους Ομογενείς ή να τους δώσετε πια τα συνταγματικά «κατοχυρωμένο»   δικαίωμα  του εκλέγειν και εκλέγεσθαι όπως το έχουν οι μετανάστες που με νόμο η κυβέρνηση το έδωσε… Εσείς δεν νιώθετε ότι είναι ντροπή κάτι τέτοιο να μπορεί να ψηφίζει και σε ορισμένες περιπτώσεις να εκλέγεται ο κάθε –σεβαστός κατά τα άλλα μετανάστης- και δεν μπορούν να έχουν το αυτονόητο δημοκρατικό δικαίωμα και οι έλληνες της Αμερικής; Για σκεφτείτε το καλύτερα… Έχει πολλά να κερδίσει  το ελληνικό κράτος. Και όχι με κάλπες και άλλα περιττά έξοδα και λαμογιές που θα βρουν οι Ελληναράδες να εξαπατάνε το κράτος μας αλλά με επιστολική ηλεκτρονική ψήφο! Ξέρετε το σύστημα  που ισχύει στην Σουηδία και σε άλλες χώρες. Απλά εφαρμόστε το με κάποιες προσαρμογές. Ούτε πολλά έξοδα ούτε άλλες  λαμογιές… (αν και αυτό το τελευταίο είναι μάλλον στο DNA)

3.       ΠΑΡΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ! Ξέρω ότι αυτό και μόνο ούτε να τα ακούτε δεν θέλετε αλλά αυτό θέλει ο κόσμος και το γιατί το ξέρετε! Είναι αδιανόητο ένας κληρικός –και καλά κάνει αφού του τα δίνουν- να αμείβεται  με ετήσιες αποδοχές το λιγότερο 100 με 120.000$ όταν την ίδια ώρα ένας εκπαιδευτικός το πολύ στην καλύτερη περίπτωση από 30 μέχρι και 45.000$ αν έχει πολλά χρόνια υπηρεσίας. Δεν αισθάνεστε ντροπή εσείς για κάτι τέτοιο; Δεν είναι άδικο; Να γιατί κανένα νέο παιδί τρίτης και τέταρτης γενιάς δεν μιλά την «γλώσσα την ελληνική» γιατί τα  σχολεία που τα ελέγχει η υπερχρεωμένη από αποζημιώσεις σε σεξουαλικά σκάνδαλα  Ιερά Αρχ. Αμερικής αρμέγει τα σχολεία και τις κοινότητες οικονομικά αναγκάζοντας μια οικογένεια να δίνει 3 και 4000$ αν έχει δυο παιδιά για να πάνε σε ένα ελληνικό σχολείο!  Τα στέλνουν σε αμερικάνικα καθολικά σχολεία και λύνουν το προσωρινό οικονομικό πρόβλημα της οικογένειας δημιουργώντας ένα άλλο μεγαλύτερο σε διαχρονική δυστυχώς διάρκεια πρόβλημα… ενισχύστε τα προγράμματα των εκπαιδευτικών και ανακαλέστε την απόφαση στο πλαίσιο της  περιστολής δαπανών που αφορά τους εκπαιδευτικούς που περικόπτεται άδικα… Σκεφθείτε εθνικά δεν είναι δυνατόν μια στιγμιαία ιστορική οικονομική κρίση να παγιώσει και να μεγαλώσει το πληγή της κάκιστης  παρεχομένης παιδείας στα παιδιά των  ομογενών όχι γιατί ευθύνονται οι εκπαιδευτικοί αλλά γιατί δεν τους πληρώνουν οι κοινότητες που ελέγχονται από την Ιερά Αρχ. Αμερικής και τις κατά τόπους Μητροπόλεις.

4.       Κλείστε τα πολλά και περιττά  γραφεία Τύπου και εκείνα του ΕΟΤ  και συμμαζέψτε σε ένα κτήριο όλους τους φορείς της ελληνικής πολιτείας.  Θα κερδίσει το ελληνικό κράτος πολλά ενοίκια και πολλές άλλες άκριτες δαπάνες για λειτουργικά έξοδα! Αν είναι δυνατόν να έχουμε κτήρια ιδιόκτητα και να πληρώνει το ελληνικό δημόσιο –δηλαδή ο έλληνας φορολογούμενος πολίτης – ενοίκια για κατοικία του εκάστοτε Πρέσβη (στον ΟΗΕ) επειδή οι τεχνικές υπηρεσίες του ΥΠΕΞ και η γραφειοκρατία  μπλέκει στα γρανάζια του χρόνου…

5.       Βάλτε μια τάξη δια του αρμόδιου Γ. Γραμματέα   στο χάος που επικρατεί στην οικονομική διαρροή και οικονομική  αιμορραγία με κονδύλια προς οργανισμούς φαντάσματα, ΜΜΕ χωρίς εμβέλεια κυκλοφορία ή ακροαματικότητα κτλ. Απλά ελέγξτε τα δικαιολογητικά τους και βάλτε  αυστηρότερους με αξιοκρατία όρους και προϋποθέσεις που δεν θα επιτρέπουν  παραθυράκια…  Σταματήστε την οικονομική ενίσχυση σε συνέδρια με 0 απήχηση και εκθέσεις ημετέρων που απλά φουσκώνουν τις τσέπες κάποιων χωρίς να προσφέρουν ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ! Αντιθέτως κοστίζουν στο ελληνικό κράτος. Και ξέρετε πολύ καλά τι εννοώ. Δυο συγκεκριμένα γεγονότα που ουσιαστικά είναι η αφορμή το μεν ένα δήθεν (μαϊμού) οικονομικό συνέδριο το οποίο ειρήσθω εν πάροδο το παρακολουθώ από την  έναρξη του δεν έχει προσφέρει τίποτα απολύτως και απομυζά οικονομικά κρατικούς οργανισμούς και υπουργείο εθνικής οικονομίας. Αντικαταστείτε με κάτι με αξιοκρατικά κριτήρια και επαγγελματισμό… αλλιώς θα συνεχίσει να παραμένει άλλη μια αιτία για βολτίτσες υπουργών και κρατικών  υμετέρων  κάθε Νοέμβριο και Οκτώβριο… Το ίδιο και για κάτι εκθέσεις μαϊμού που απλά απορροφούν κονδύλια κρατικά (μέσω δήμων και νομαρχιών)… Ρωτήστε τους συνεργάτες σας εδώ και χρόνια στην Αμερική και θα σας πουν σε περίπτωση που δεν καταλάβατε και δεν πιάσατε το υπονούμενο…

6.       Και τέλος,  αν θέλετε να συνεχίσουν να  υπάρχουν ελεύθερα και ανεξάρτητα  ομογενειακά ΜΜΕ δώστε ισότιμα και με ανάλογα κριτήρια χρηματοδοτήσεις νόμιμες  και όχι μόνο στον Εθνικό Κήρυκα με το σαθρό επιχείρημα της ιστορικής εφημερίδας. Οι άλλοι όλοι δηλαδή τι είναι; Χαιρετίζω θερμά την απόφαση σας να αποκλείστε τον Εθνικό Κήρυκα από το να μεταδώσει live την συνέντευξη Τύπου της 20ης Ιουνίου την στιγμή που δεν ήταν άλλα τηλεοπτικά κανάλια. Και πείτε στους υπουργούς να σταματήσουν τα πάρε δώσε και τα διαπσιτευτήρια στον εκδότη του Ε.Κ κ. Διαματάρη ουσιαστικά δηλαδή στην Οικογένεια Μητσοτάκη στην  οποία ανήκει η εφημερίδα.  Προκαλεί αυτή η συνεχής κατάπτωση των πολιτικών μας…   Δεν θα πω περισσότερα σε αυτό ζήτημα. Ακόμα δεν βρέθηκαν  εκείνα τα χρήματα που δόθηκαν επί  Γ. Νιώτη σε ένα οργανισμό φάντασμα την  10ετια του 1990…αν θέλετε στοιχεία στην διάθεση σας… Αν ξέρατε σε ποιες τσέπες πήγανε εκείνη η χρηματοδότηση…  βουίζει η ομογένεια! άλλο σκάνδαλο δηλαδή…  Αυτά κάνατε και τα χρόνια της ΠΡΩΙΝΗΣ, δίνατε μόνο στον Ε.Κ και για την  ΠΡΩΙΝΗ  πάντα υπήρχαν προσχήματα… που υποστήριξε και το ΠΑΣΟΚ και να που φτάσανε τα πράγματα να μην υπάρχει μια ή δυο ακόμα  σοβαρές ημερήσιες εφημερίδες.   Όλα τα κονδύλια και οι δαπάνες ειδικά προς ΜΜΕ της Ομογένειας είτε μέσω ΟΠΑΠ που μοιάζει με «πλυντήριο»  εξυπηρετήσεων και «διευκολύνσεων»  περάστε τα μέσα από μια γενική γραμματεία ώστε να ξέρετε και να έχετε πλήρη έλεγχο του τι και που  δίνει το ελληνικό κράτος. Οι Ομογενείς δεν έχουν ανάγκη οικονομικής σκανδαλώδους  υποστήριξης  μέσω ΣΑΕ έχουν όμως ανάγκη να επιβιώσουν τα λίγα  ομογενειακά ΜΜΕ. Και σας το λέμε εμείς που δεν έχουμε υποβάλει ούτε ένα αίτημα οικονομικής ενίσχυσης… Βουϊζει η Ομογένεια με το σκάνδαλο της μόνιμης εδώ και μια 25ετια του Εθνικού Κήρυκα χωρίς όρια και χωρίς προϋποθέσεις…

7.       Οργανώστε μια ειδική επίσκεψη αφιερωμένη στους Ομογενείς. Ελάτε κοντά τους. Μιλήστε μαζί τους σε ανοιχτές συγκεντρώσεις όπως αυτή που κάνατε στο Χιώτικο το 2008. Θα έρθουν να σας ακούσουν αλλά και να σας ρωτήσουν. Βγείτε έξω βόλτα. Περπατήστε στους δρόμους την Αστόρια και σε άλλες ελληνοκρατούμενες περιοχές στο Σικάγο και στην Φλόριδα. Αυτή η συμβολική ενέργεια θα τονώσει το ηθικό των ελλήνων εδώ που πιστεύουν ότι ξεπουλάτε την εθνική μας κυριαρχία! Μη διστάσετε να δώσετε απαντήσεις ακόμα και στις πιο φαιδρές ερωτήσεις εγκάθετων. Εδώ οι Ομογενείς δεν σας βλέπουν ως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αλλά ως κυβερνήτη της  Ελλάδος όπως βλέπουν όλα τους Έλληνες πολιτικούς όταν έρχονται στην Νέα Υόρκη. Πιστέψτε με έχετε ικανούς συνεργάτες και σε συνδυασμό με το καλά χτισμένο επικοινωνιακό προφίλ σας θα τα καταφέρετε! Αυτή η επίσκεψη και επαφή σας με τους Ομογενείς – όχι σε προεκλογική περίοδο- αλλά σε μια άλλη ειδική ευκαιρία θα κάνει καλό αν μη τι άλλο στην Ομογένεια και θα τονώσει το προφίλ της Ελλάδος  στην Ομογένεια που καθημερνά έρχεται σε δύσκολη θέση με όσα σχόλια μαζεύουν για την Ελλάδα από τους Αμερικανούς μέσα από την καθημερινότητα και την επαφή κοινωνική και επαγγελματική όταν και μόνον   λένε ότι είναι Έλληνες ή γίνεται αντιληπτό…

Αλέξανδρος Στεφανόπουλος

 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: σας οφείλω ευχαριστίες για την ευγενή  άψογη  πολιτική συμπεριφορά σας  που  κρατήσατε το λόγο και την δέσμευση σας σχετικά με τις περικοπές των διπλωματικών υπαλλήλων σε ερώτηση μου  στην συνέντευξη της 20ης Ιουνίου(010) και κυρίως που  αγνοήσατε –εσείς και οι συνεργάτες σας – τις διάφορες “εισηγήσεις”  και τα “σχόλια”  καλοθελητών… Αυτό δείχνει πολιτικό  ήθος.