Της σύνταξης

Ανυπόστατα και χωρίς ίχνος αλήθειας είναι τα δημοσιεύματα και τα ρεπορτάζ που βλέπουν σήμερα το φως της δημοσιότητας και αναπαράγονται αναφορικά με το κόστος της δαπάνης  για το ακριβές  ποσό που κόστισε το ταξίδι των ελλήνων αξιωματούχων της ελληνικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τoν πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου  στην Νέα Υόρκη για την 65η Γενική Συνέλευση του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Οι πληροφορίες και η παραφιλολογία που αναπτύχθηκε μέσα σε ελάχιστες ώρες από blog σε  blog και από email  σε email  για τα (δήθεν) υπέρογκα έξοδα της ελληνικής αποστολής  και για το δήθεν  χλιδάτο ξενοδοχείο (Warldorf Astoria) που έμεινε ο πρωθυπουργός και  οι Έλληνες Υπουργοί που τον συνόδευσαν, ξεφεύγουν από κάθε όριο παραπληροφορήσης και εντάσσονται σε ένα άλλο…πόλεμο που έχει ξεσπάσει στην Νέα Υόρκη μεταξύ δημοσιογράφων… Γράφτηκε το αστρονομικό ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίου(sic) ως κόστος για την μια εβδομάδα, που διέμεινε η ελληνική αντιπροσωπεία στην ΝΥ και την Ουάσιγκτον(την Τρίτη που πήγε προς συνάντηση του αμερικανού αντιπροέδρου) όπως χαρακτηριστικά γράφτηκε ότι ανήλθε το κόστος συνολικά των επτά ημερών από τις 18 μέχρι και τις 24 που αναχώρησε ο κ. Παπανδρέου, πόρρω απέχουν από την πραγματικότητα. Το πραγματικό κόστος δεν ξεπερνά τα 120.000$ για  όλα τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας συμπεριλαμβανομένων και της αστυνομικής συνοδείας Πρωθυπουργού και Υπουργών.

Ο πρωθυπουργός με τους τρεις συνεργάτες του (Ν. Ζιώγα, Ν. Καπρινιώτη, Β. Παπαδημητρίου, και Βασίλη Φίλη προσωπικός φωτογράφος του Πρωθυπουργού), οι υφυπουργοί Σπύρος Κουβέλης, Φίλιππος Σαχινίδης, με έναν συνεργάτη ο καθένας, ο Δημήτρης Δόλλης, (χωρίς αστυνομική συνοδεία) και χωρίς συνεργάτη, και ο κ.  Δημήτρης Δρούτσας με δυο συνεργάτες, έναν φωτογράφο (που ήρθε αφού αποχώρησε ο πρωθυπουργός) και τον εκπρόσωπο του ΥπΕξ Γρηγόρη Δελαβέκουρα, καθώς και η ασφάλεια του πρωθυπουργού και των υπουργών έμειναν στο ξενοδοχείο Le Parker Meridien. Συνολικά 25 άτομα όλοι μαζί.  Το κόστος της βραδιάς ήταν 430 δολάρια για το κάθε δωμάτιο, όταν την ίδια περίοδο το ξενοδοχείο Intercontinental θα στοίχιζε 650 δολάρια την βραδιά και στο Warldorf Astoria το απλό δωμάτιο 1,000$ και η σουίτα 7,000 δολάρια αντίστοιχα. Τα έξοδα που κάλυψε η κυβέρνηση εκτός από το γεύμα και το δείπνο όλα τα άλλα για όλους ήταν «ιδίοις εξόδοις» όπως χαρακτηριστικά μας τονίστηκε. Τα 430$ αφορούσαν την συγκεκριμένη περίοδο των ημερών της σύγκλησης της γενικής συνέλευσης των Η.Ε όπου η ΝΥ κυριολεκτικά μεταμορφώνεται και φυσικά αλλάζουν οι τιμές λόγω της προσέλευσης εθνικών αντιπροσωπειών από όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ.

Παρενθετικά το κόστος της βραδιάς για τους ελάχιστους  έλληνες δημοσιογράφους που ήρθαν εξ Ελλάδος και  κατέλυσαν  στο ξενοδοχείο Hemsley ήταν στα 530 δολάρια, έξοδα που κάλυπταν τα μέσα τα οποία εκπροσωπούσαν και όχι η κυβέρνηση. Ήρθαν δυο από το Βήμα ο κ. Ευσταθιάδης και  η συνάδελφος Δ. Κρουστάλη. Από  τα Νέα  η συνάδελφος Αριστοτελία Πελώνη.  Τρείς από την ΕΡΤ Νίκος Μελέτης(ΕΤ)  και Λίνα Μπεθάνη(ΝΕΤ) και Φούλη Δημητρακοπούλου(ΕΤ3) και Αθανάσιος Έλλις (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – ΑΠΕ- ΑΝΤ1).     Στο  ίδιο ξενοδοχείο κατέλυσαν και οι άνθρωποι της ΕΡΤ που ήρθαν στην ΝΥ επικουρικά στα  2 συνεργεία που νοικιάστηκαν ένα για τον μόνιμο ανταποκριτή Μιχάλη Γρυπιώτη και ένα για τις μετακινήσεις του Πρωθυπουργού μαζί με ένα σκηνοθέτη και ένα άτομο παραγωγή.

Συγκεκριμένα για τον κ. Παπανδρέου το Le Parker Meridien αποτελεί το κατάλυμά του στις επισκέψεις του στην Νέα Υόρκη τα τελευταία χρόνια σε οποιαδήποτε αφορμή και επίσκεψη έχει κάνει. Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις της λίστας των καλών ξενοδοχείων στην Νέα Υόρκη.

Ο κ. Παπανδρέου έμενε στον 32ο όροφο του ξενοδοχείου Le Parker Meridien  και είχε μαζί του  την ελάχιστη  προσωπική του ασφάλεια  τους τρείς στενούς του συνεργάτες που ήδη προαναφέραμε και ήρθε με κατά πολύ λιγότερους στην πρωθυπουργική αποστολή προερχόμενη από το Όσλο που ήταν 30 άτομα όλοι μαζί.

Από την  Ελληνική αποστολή αρκετοί έμειναν και ανά δυο στα δωμάτια ενώ τα συνολικά έξοδα για την αποστολή του ΥΠΕΞ το οποίο κάλυψε τους κ.  Δ.Δρούτσα(για όλες τις ημέρες μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου που επιστρέφει στην Αθήνα) Σ. Κουβέλη μαζί με την συνεργάτιδα του Παυλίνα Πρωταίου, και ένα αστυνομικό και ο Υφ/Υπουργός κ. Δόλλης μόνος χωρίς αστυνομική συνοδεία και χωρίς συνεργάτη ήταν 25.000$. Τα χρήματα αυτά καλύπτουν  διαμονή και τροφή και όλα τα άλλα είναι «ιδίοις εξόδοις» το ποσό αυτό των 25.000& είναι μέρος των χρημάτων που κάλυψαν το ποσό των 115.000$ που κόστισε συνολικά όλο το ταξίδι της Ελληνικής αντιπροσωπείας μέχρι και την ημέρα αναχώρησης του υπουργού κ. Δρούτσα για Καλιφόρινια την Τρίτη 28/ 9/2010.

Εξαίρεση ήταν ο Υπουργός Επικρατείας, με αρμοδιότητα στις επενδύσεις Χάρης Παμπούκης, ο οποίος διέμεινε στο ξενοδοχείο Pierre, ένα όντως ακριβό ξενοδοχείο.  Ο λόγος που ο κ. Παμπούκης-όπως μας ελέχθη από κυβερνητική πηγή- είναι ότι  «κατέλυσε στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο γιατί  εξυπηρετούσε, την ανάγκη ύπαρξης ενός χώρου που θα έδινε την σωστή εικόνα της χώρας για συζητήσεις που αφορούσαν την προοπτική επενδύσεων».

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, το συνολικό κόστος  για ολόκληρη την ελληνική αποστολή αποτελούμενη από 25 άτομα συμπεριλαμβανομένης και της ασφάλειας ανήλθε στα 115.000 δολάρια και η προκαταβολή που κατεβλήθη μια εβδομάδα πριν φτάσουν οι έλληνες αξιωματούχοι ήταν 30.000 δολάρια. Το τιμολόγιο με το ακριβές ποσό  μετά το θόρυβο που εκδηλώθηκε σε ορισμένα ΜΜΕ, αν και ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Πεταλωτής έχει ήδη προβεί σε διάψευση,   και διαδόθηκε ταχύτατα  θα δοθεί στην δημοσιότητα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές άμεσα τις προσεχείς ημέρες.

Σε επικοινωνία που είχαμε με κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές χαρακτήρισαν τον όλο «θόρυβο τεχνητό ο οποίος είναι θλιβερό γεγονός και  εντάσσεται δυστυχώς στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ δημοσιογράφων στην ΝΥ. Δηλαδή  δεν εξυπηρετεί ούτε καν σε πολιτικές σκοπιμότητες!» και ο συνομιλητής μας συνεχίζει σε εντονότατο ύφος  «είναι θλιβερό αυτό που συμβαίνει για εσάς τους ίδιους που είστε εδώ. Σας διαβεβαιώνω ότι όλος ο θόρυβος εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες χωρίς  πολιτικό ενδιαφέρον για την κυβέρνηση αλλά και για την πολιτεία η οποία απέχει αυτή την ζοφερή πραγματικότητα με δεύτερο περιστατικό  συκοφαντίας  ήθους ψεύδους και αναλήθειας μέσα σε λίγους μήνες».

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, και χωρίς να θέλουμε να υπερασπιστούμε τον έλληνα πρωθυπουργό, στον οποίο ασκούμε –και έτσι θα συνεχίσουμε δριμεία κριτική-  ή  αυτή την συγκεκριμένη ελληνική κυβέρνηση –έχουν άλλωστε ικανότερους άριστους επαγγελματίες ειδικά το περιβάλλον του Πρωθυπουργού- αξίζει να αναφερθεί ότι –διότι ήταν από τα πρώτα πράγματα που διερευνήσαμε με το που πάτησαν το πόδι τους εδώ από τις 18/9 (το περασμένο Σάββατο μέχρι την ημέρα που έφυγαν) η οικονομία   για περικοπή του κόστους των εξόδων, φθάνει  στο σημείο ελληνικές   αποστολές του υπουργείου εξωτερικών στο εξωτερικό να  φεύγουν από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, προκειμένου να αποφύγουν το κόστος των 4.000 ευρώ που απατούνται για την χρήση του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος (χρήματα που ζητούν οι γερμανοί για την χρήση του αεροδρομίου).

Πολλές φορές πάλι, οι πτήσεις με το κυβερνητικό αεροσκάφος (για το ΥΠΕΞ) προγραμματίζονται ώρες μετά τα μεσάνυχτα για να γλυτώνουν το κόστος μιας βραδιάς σε ξενοδοχείο. Ή όταν επιλέγεται να χρησιμοποιηθούν πτήσεις της γραμμής, επιλέγεται η οικονομική θέση, -και όχι Business ή First Class- ακόμα και για τον Υπουργό.

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΤΟ 2006 ΜΕ 101 ΆΤΟΜΑ ΣΥΝΟΔΕΙΑ!

mpakogiannhΚάθε άλλο παρά πρόκληση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το ταξίδι της ελληνικής αποστολής στην Νέα Υόρκη για τις ημέρες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.  Αντιθέτως όπως σήμερα αποκλειστικά αποκαλύπτει το GreekAmericanNewsAgency αν ανατρέξουμε στο παρελθόν, και συγκεκριμένα το 2006, την χρονιά που η Ελλάδα είχε την προεδρεία στο ΣΑ, όταν επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν η υπουργός των εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, εκεί μάλλον θα βρούμε πολλά από τα χαρακτηριστικά μιας υπερπολυτελούς σκανδαλώδους  διαμονής στην ΝΥ. Πολυπληθής αντιπροσωπεία –97 άτομα (στην λίστα περιλαμβάνονται και τα ονόματα διπλωματών και συμβούλων τύπου που βρίσκονταν τότε στην ΝΥ)- διαμονή στο πανάκριβο Waldorf Astoria, δείπνα και έξοδα που άγγιζαν την υπερβολή και την χλιδή. Αυτά τότε. Αν μελετήσετε τα ονόματα ένα προς ένα -εκτός από την πολυπληθή δημοσιογραφική αντιπροσωπεία που και τότε είχε σχολιαστεί από το GreekAmericanNewsAgency- που φιγουράρουν σε αυτή την φοβερή  λίστα που σήμερα αποκαλύπτει το GreekAmericanNewsAgency θα βρείτε μαργαριτάρια λαγούς και πετραχείλια(!) που βγάζουν μάτι και δείχνουν που πήγαιναν -και πάνε ακόμα δυστυχώς- τα χρήματα του Ελληνικού λαού. Το μισό σόι της κ. Υπουργού ήταν μέσα στην λίστα αυτό λέει πολύ περισσότερα! 

Τέσσερα χρόνια μετά, με την οικονομική κρίση να έχει χτυπήσει ανελέητα την χώρα μας, η ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου, δεν ήταν ούτε το ¼ αυτής του 2006! Με μια  οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά των ελλήνων αξιωματούχων με επικεφαλής των πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου πέρα από αυτή που είχαν, έστω και με στίγματα πολυτέλειας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί   αν μη τι άλλο, τουλάχιστον προκλητική.  

Αυτό που όμως πρέπει να ειπωθεί είναι ότι όντως  μπορεί να μην έγιναν υπερβολικές δαπάνες όπως καταγράφηκε σε μερίδα του Ελληνικού Τύπου με σενάρια φαντασίας και ακρότητες που ενδεχομένως να βασίζονται και σε εσκεμμένη κατευθυνόμενη παραπληροφρόρηση για άλλους λόγους(που θα τους δούμε αναλυτικά σε επόμενο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ ήδη οι δηλώσεις διπλωμάτη λένε πολλά..), μπορούσε να υπάρξει όμως  ακόμα περαιτέρω μείωση δαπανών αν γίνονταν καλύτερη χρήση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Νέα Υόρκη. Ένα κτήριο ελληνικής ιδιοκτησίας το οποίο αν είχαν γίνει οι κατάλληλες τεχνικές  παρεμβάσεις   όπως έχει ζητηθεί από τον Πρέσβη κ. Μητσιάλη προς τις τεχνικές υπηρεσίες του ΥΠΕξ τώρα δεν θα πληρώναμε έξτρα έξοδα για συναντήσεις σε ξενοδοχεία και Lobby αν οι συναντήσεις πχ για τις επενδύσεις που αναζητά η χώρα μας, θα μπορούσαν να   γίνονταν άνετα  σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Γενικό Προξενείο. Ένα κτήριο το οποίο μπορεί αν κατάλληλα διαμορφωθεί με ελάχιστα έξοδα να χρησιμοποιηθεί και ως κατάλυμα για τις επισκέψεις υπουργών και γιατί όχι,  σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς και Πρωθυπουργών αφού εξ όσων φαίνεται η έξοδος από το σκότος του τούνελ θα αργήσει πολύ ακόμα…