TO VIMA.GR

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ. 

Διπλωματικός μαραθώνιος με στόχο την ισχυροποίηση της θέσης της Ελλάδας στη Μεσόγειο και διαβουλεύσεις για διεθνείς επιχειρηματικές συνεργασίες αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων



ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ χορού του ξενοδοχείου Ρierre, το σημείο συνάντησης των πλούσιων Νεοϋορκέζων τη δεκαετία του 1920, από την οποία σήμερα απομένει μια φθαρμένη πολυτέλεια,ο κ. Γ.Παπανδρέου υπερέβη το ελληνικό πρόβλημα δίνοντας μια  

ηγετική ομιλία.Είχαν προηγηθεί τα θετικά σχόλια για την ελληνική οικονομία από τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Εξωτερικής Πολιτικής κ. Αρτσιμπαλντ Κοξ, τον πρόεδρο του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης κ.  Ντάνκαν Νιντεράουρερ, τον πρόεδρο του Εconomic Club κ. Αντριου Τις και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν. Η επικείμενη υπογραφή της επενδυτικής συμφωνίας  με το Κατάρ, ύψους 5 δισ. δολαρίων, προσέθετε αυτοπεποίθηση στον κ. Παπανδρέου, ο οποίος όμως βαθιά μέσα του γνώριζε ότι όλα αυτά μπορεί να μη συγκινήσουν καθόλου τις αγορές.

 


GAP_Foregin_Policy_Γι΄ αυτό και το πρώτο πράγμα που επεσήμανε, κάνοντας τον απολογισμό της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον, είναι: «Πήραμε θετικά μηνύματα.  Να δούμε πώς θα τα ερμηνεύσουν οι αγορές. Πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού» είπε. Λίγο αργότερα, στη δεξίωση του παρέθεσε ο κ. Μπαράκ Ομπάμα στους αρχηγούς κρατών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας,είχε την ευκαιρία να ακούσει τον αμερικανό πρόεδρο να του μιλάει και για τις δικές του δυσκολίες στο θέμα της οικονομίας. 

Σε όλη τη διάρκεια της παραμονής του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, οι συνεργάτες του προσπαθούσαν να ρίξουν τον επενδυτικό πυρετό που έβλεπαν να ανεβαίνει. «Δεν ήρθαμε εδώ για να κλείσουμε συμφωνίες» έλεγαν, μολονότι ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε σαφέστατη πρόσκληση προς τους επενδυτές. «Συνειδητοποιήσαμε ότι το έργο που κάνει η κυβέρνηση είναι μεν σημαντικό αλλά δεν αρκεί για να προσελκύσει τους επενδυτές.Κανένας δεν θα παρακινηθεί να έρθει και ρισκάρει τα χρήματά του επειδή αναμορφώσαμε το Ασφαλιστικό ή επειδή αλλάζουμε τη λειτουργία του κράτους. Ολα αυτά αποτελούν μια καλή βάση, αλ λά χρειαζόταν κάποιος να “διαφημίσει” την προοπτική της οικονομίας της Ελλάδας. Αυτό ήλθε να κάνει ο Πρωθυπουργός στη Νέα Υόρκη» σχολίαζε ένας από τους στενούς συνεργάτες του. 

Σε μια στιγμή που η ελληνική οικονομία διψά για επενδύσεις, ο κ. Παπανδρέου δεν έσπευσε να πιέσει καταστάσεις. Η αναθέρμανση των σχέσεων με το Ισραήλ έστρωσε το χαλί για μια εποικοδομητική συνάντηση με τους εκπροσώπους οκτώ αμερικανοϊσραηλινών οργανώσεων, ανάμεσα στις οποίες οι πανίσχυρες Αmerican Jewish Committee και ΑΙΡΑC. Ο κ. Παπανδρέου συζήτησε μαζί τους τις πιθανότητες συνεργασίας με τα ομογενειακά λόμπι σε διάφορα θέματα αλλά κυρίως στην οικονομία. Οι πληροφορίες, τις οποίες δεν επιβεβαιώνει η ελληνική πλευρά, που επιδιώκει χειροπιαστά αποτελέσματα, αναφέρονται στην προοπτική επιχειρηματικών συνεργασιών αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. 

Ωστόσο σε μια σχεδόν καλοκαιρινή Νέα Υόρκη, όπου τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας εξαιτίας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δυσκόλευαν την κυκλοφορία και πολλοί ξένοι ηγέτες προτιμούσαν να περπατούν στα πεζοδρόμια για τις κοντινές μετακινήσεις τους, υπήρχε η αίσθηση ότι όλα μπορούν να συμβούν. Γι΄ αυτό ίσως οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου φρόντιζαν να ενισχύουν με ενέσεις ρεαλισμού τις συζητήσεις τους με άλλους Ελληνες. «Δεν είμαστε στη φάση “καλώς ήλθες δολάριο”Η οικονομία μας ακόμη είναι εύθραυστη, χρειάζεται να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, όχι να χαλαρώσουμε» έλεγαν. 
Τίποτε δεν αποτυπώνει καλύτερα το ταξίδι του κ. Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη όσο η επίσκεψή του στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Το πέρασμα, με το άνοιγμα μιας πόρτας, από τη βαριά διακοσμημένη αίθουσα συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου, αισθητικής 1903, στο ισόγειο όπου οι συναλλαγές γίνονται με τη βοήθεια υπερσύγχρονης τεχνολογίας, έμοιαζε με το πέρασμα που επιθυμεί ο Πρωθυπουργός από το παλαιό μοντέλο οικονομίας στην καινοτόμο τεχνολογία και στην πράσινη ανάπτυξη. Το ερώτημα είναι αν θα καταφέρει να ανοίξει την πόρτα. 

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης γνώριζαν τόσες λεπτομέρειες για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας που εξέπληξαν την ελληνική αντιπροσωπεία. Φαίνεται όμως ότι οι αμερικανοί χρηματιστές εκτίμησαν την ειλικρίνεια του κ. Παπανδρέου τόσο ώστε του μίλησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία και για τις τριβές τους με την κυβέρνηση Ομπάμα. 

Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου επιδόθηκε σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο, επιδιώκοντας να ισχυροποιήσει πολιτικά τη θέση της Ελλάδας στην περιοχή ως μιας μετριοπαθούς δύναμης η οποία επιζητεί την ανάπτυξη και τη συνεργασία. Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους κκ. Μπαν Κι ΜουνΜαχμούντ Αχμαντινετζάντ  ,Αμπντουλάχ Γκιουλ  Δ. ΧριστόφιαΣαλί Μπερίσα  Μπορίς ΤάντιτςΓκεόργκι ΙβανόφΜαχμούντ Αμπάς και με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα.Η επιστράτευση των ομογενών
Στην Αμερική ο κ.Παπανδρέου προσπάθησε να κινήσει πολλά νήματα προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Επιχείρησε να μορφοποιήσει την ιδέα ενός επενδυτικού συμβουλίου, το οποίο θα έχει συμβουλευτικό ρόλο,με τη βοήθεια επτά διακεκριμένων ομογενών επιχειρηματιών, μεταξύ των οποίων ο Τζιμ Γιαννόπουλος, πρόεδρος της 20th Century Fox, κ.ά.Ο Πρωθυπουργός επιζητεί τη χάραξη στρατηγικών επενδυτικών στόχων και αναζητεί τομείς στους οποίους οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να επενδύσουν και να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες και θέσεις εργασίας.Αντίστοιχα δίκτυα με επιχειρηματίες της Διασποράς έχουν και άλλες χώρες,όπως π.χ.το Ισραήλ, με θετικά αποτελέσματα. Τοπροσεχές διάστημα αναμένεται η έκδοση του «ομολόγου της Διασποράς», το οποίο προετοιμάζεται από το υπουργείο Οικονομικών,συγκεκριμένα από τον κ. Φ. Σαχινίδη,  και θα προωθηθεί από τον υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού κ. Δ.Δόλη. 


Ανετες απαντήσεις σε δύσκολες ερωτήσεις

Στη Νέα Υόρκη ο κ.Παπανδρέου μίλησε σε οικονομικά φόρουμ και ισχυρά think tanks,τα μέλη των οποίων γνώριζαν την κατάσταση στην ελληνική οικονομία και είχαν άποψη για τις προοπτικές της. Ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε μπροστά τους με μια άνεση ασυνήθιστη για την…«ελληνική εκδοχή» του,με ομιλίες κομμένες και ραμμένες στο αμερικανικό μοντέλο – συμπαγή επιχειρήματα διανθισμένα με ισχυρές δόσεις χιούμορ-,οι οποίες προσέλκυσαν το ενδιαφέρον όσων πλήρωσαν το αλμυρό αντίτιμο των 1.000 δολαρίων για να τον ακούσουν. Το ποσό αυτό,ανά άτομο,προθυμοποιήθηκαν να το πληρώσουν σημαντικές προσωπικότητες της οικονομικής και επιχειρηματικής ζωής των ΗΠΑ δύο φορές: στο γεύμα στο Εconomic Club και σε αυτό στο Ινστιτούτο Εξωτερικής Πολιτικής,το σημαντικότερο think tank στην Αμερική για θέματα εξωτερικής πολιτικής. 

Παρ΄ όλα αυτά ο Πρωθυπουργός δεν απέφυγε τις σκληρές ερωτήσεις από τους συνδαιτυμόνες του και από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. «Τι θα γίνει στην Ελλάδα όταν τελειώσουν τα δισεκατομμύρια από το πακέτο στήριξης;». «Είναι σταθερό το τραπεζικό σας σύστημα;». «Στην Αθήνα βλέπουμε πολλές διαδηλώσεις,ο λαός στηρίζει την προσπάθειά σας;».Αυτές οι τρεις ερωτήσεις επανέρχονταν σε κάθε συζήτηση, σε κάθε συνέντευξη, φανερώνοντας ότι το τραύμα που δέχθηκε η αξιοπιστία της χώρας μας είναι βαθύ και δεν επουλώνεται με ωραία λόγια. 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr


ΜΕ ΩΦΕΛΗ ΣΤΙΣ ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ 

ΕΘΝΟΣ, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μ.ΙΓΝΑΤΙΟΥ -Ν.ΜΕΛΕΤΗΣ

GAP_UN_20_09_2010Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «αξιοποιώντας και τις θετικές επιδόσεις, με δυσκολία και πόνο βεβαίως έχουμε καταφέρει να πραγματοποιήσουμε σημαντικά βήματα, με την αποδοχή πια, όπως ακούσατε απ’ όλες τις πλευρές, από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπάιντεν μέχρι το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και άλλους φορείς και παράγοντες, που αναγνωρίζουν όχι μόνο τις προσπάθειες, αλλά και την επιτυχή μας πορεία». Εξέφρασε την ελπίδα ότι το «θετικό μήνυμα» που δόθηκε (από τον Λευκό Οίκο και τη Γουόλ Στριτ) «θα αποτυπωθεί στις αγορές».

Αναφερόμενος στην υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και του Κατάρ, που υπέγραψε εκ μέρους της χώρας μας ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, ο πρωθυπουργός είπε ότι «είναι ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει και των δικών μας προσπαθειών και δυνατοτήτων, καθώς και του ενδιαφέροντος που αναπτύσσεται για τη χώρα μας. Αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που εμπνέει σιγουριά και ασφάλεια», είπε και πρόσθεσε ότι «ένας επενδυτής επιδιώκει τα λεφτά που θα βάλει να πιάσουν τόπο».

Απαντώντας σε ερώτημα για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση του οι Κατάρ να μετατρέψει τον χώρο του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού σε Λας Βέγκας, ο πρωθυπουργός τόνισε:

«Μια κυβέρνηση που θέλει, μπορεί να βάζει όρους και αναπτυξιακό μοντέλο ότι γίνεται (το έργο) μέσα στη φιλοσοφία της πράσινης, βιώσιμης ανάπτυξης και όχι στην τσιμεντοποίηση.

Ο,τι κάνουμε θα υπάρχει αμοιβαίο όφελος και στον τουρισμό υψηλής ποιότητας και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ανάπτυξη περιοχών που θα δώσουν ποιότητα ζωής στις πόλεις. Είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα μας».

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «ήταν ένα γεμάτο ταξίδι, με πάρα πολλές επαφές, συναντήσεις, αλλά και αποτελέσματα. Αξιοποιήσαμε την παρουσία μας, την παραδοσιακή παρουσία των ηγετών που βρίσκονται εδώ στα Ηνωμένα Εθνη, για να μιλήσουμε για τα θέματα προτεραιότητας που αφορούν τη χώρα μας, ξεκινώντας από το οικονομικό ζήτημα».

Είπε ότι μέσα στο πλαίσιο των επαφών που είχε με το προεδρείο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, συζήτησε και θέματα που αφορούν την προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση.

Στις επαφές του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας συζητήθηκε επίσης η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Το πρόβλημα απασχόλησε, όπως είπε, και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο Τζορτζ Μίτσελ.

Αναφερόμενος ειδικά στη συνομιλία του με τον πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, τόνισε ότι «μπορεί να ενοχλούνται κάποιοι, αλλά εμείς ασκούμε μια πολιτική ανοικτών διαδικασιών, και λέμε πάντα την αλήθεια». Ο κ. Παπανδρέου πιστεύει ότι στη συνάντηση με τον Ιρανό ηγέτη μπόρεσε να περάσει «σημαντικά μηνύματα» για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Θεωρεί ότι η συνεργασία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας «είναι πλήρης», ενώ μιλώντας για τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, τόνισε ότι σ’ αυτήν επισημάνθηκε η προσπάθεια για «περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων».

Απαντώντας σε ερώτηση για το περιεχόμενο της ομιλίας του κ. Γκιούλ στη ΓΣ του ΟΗΕ, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για την αναγκαιότητα εφαρμογής του διεθνούς δικαίου. «Η αναφορά (του κ. Γκιουλ) σε διεθνές δίκαιο είναι θετική εξέλιξη», είπε ο κ. Παπανδρέου.

 

Τετ α τετ με Ομπάμα
«Εχεις δύσκολη δουλειά να κάνεις, όπως κι εγώ»

Πριν από την αναχώρησή του για την Αθήνα, ο πρωθυπουργός συμμετείχε στη δεξίωση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και, σύμφωνα με συνεργάτες του, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί του για δέκα λεπτά. Ο κ. Ομπάμα φέρεται να είπε στον κ. Παπανδρέου ότι «έχεις δύσκολη δουλειά, αλλά και εγώ έχω δύσκολη δουλειά να κάνω». Επίσης φέρεται να ενδιαφέρθηκε για την υγεία της κ. Αντας Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός είπε στον Αμερικανό ηγέτη ότι «Η Ελλάδα είναι καλός τόπος για ξεκούραση» και εμμέσως τον προσκάλεσε να επισκεφθεί τη χώρα μας.

 

Σκοπιανό 
Περιμένουμε βούληση από τα Σκόπια

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, ασχολήθηκαν με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Σκοπιανό πρόεδρο Ιβανόφ και ο υπουργός Εξωτερικών με τον μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς.

Στο ερώτημα αν διεφάνη στη διάρκεια των επαφών του ότι μπορεί να υπάρξουν παροτρύνσεις ή πιέσεις προς τα ΣΚόπια και την Τουρκία με βάση την αδιαλλαξία της σκοπιανής και της τουρκικής πλευράς, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ήταν θετική η προσέγγιση της Ουάσιγκτον και πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ έχουν τις δικές τους προτεραιότητες και έχουν πολλά θέματα να αντιμετωπίσουν.

 

Πρωτοβουλίες
Η ανταπόκριση από αμερικανικής πλευράς ήταν θετική, γιατί παίρνουμε πρωτοβουλίες, κάνουμε κινήσεις για να βρεθούν λύσεις, υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντά μας. Και αναγνωρίζεται από τους Αμερικανούς αυτό που κάνουμε».

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην απουσία του πρωθυπουργού των Σκοπίων από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών τονίζοντας ότι, αν ερχόταν, θα ήταν η πρώτη ευκαιρία, μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο και στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ «να συζητηθεί το θέμα της ονομασίας».

Είχε πάντως την ευκαιρία να παρουσιάσει τις θέσεις του στη διάρκεια των συζητήσεων που είχε με ηγέτες των χωρών της Βαλκανικής.

«Η Ελλάδα είναι παρούσα» και στα Βαλκάνια, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι στο θέμα της ονομασίας ελπίζει «να δούμε βούληση και από την άλλη πλευρά».

*οι φωτογραφίες είναι  από το προσωπικό αρχείο του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου που διαχειρίζεται ο Βασίλης Φίλης 

ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ ΟΣΑ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

 

«Θετικό μήνυμα» από τις ΗΠΑ

Γιώργος Παπανδρέου «Είμαστε μια αναδυόμενη οικονομία»

Θετική αποτίμηση

Γ. Παπανδρέου: Φτιάχνουμε μια ανταγωνιστική Ελλάδα

ΗΠΑ- Συνέντευξη Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για επαφές σε Νέα 

Θα χάσουν όσοι ποντάρουν στην χρεοκοπία της Ελλάδας, δήλωσε ο 

Γ. Παπανδρέου: «Δεν θα αυξήσουμε τον ΦΠΑ»

“Δεν πρόκειται να υπάρξει χρεοκοπία”

ΗΠΑ – Συνάντηση Παπανδρέου – Χριστόφια

Παπανδρέου: «Φτιάχνουμε μια καινούρια Ελλάδα»

Υπερεξουσίες δίνει το μνημόνιο με το Κατάρ

Καλωσήρθε το πετροδολάριο!

Επενδυτική συμφωνία με Κατάρ


Αντιδράσεις για τις επενδύσεις από το Κατάρ στο Ελληνικό

Μνημόνιο αδιαφάνειας και εκποίησης

5 δισ. ζεστά πετροδολάρια για το Ελληνικό

Αεροδρόμιο Ελληνικού: επενδύσεις 5 δισ. από fund του Κατάρ

Μνημόνιο με Κατάρ και αντιδράσεις

5 Αραβικά δισ. ευρώ για το παλαιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό

Απέραντο καζίνο το Ελληνικό

Επένδυση 5 δισ. στο Ελληνικό αν λειτουργήσει πάλι το αεροδρόμιο

Εμιράτο το Ελληνικό