Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες που μετέχω ενεργά στην προεκλογική «περίοδο» ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος  της Αθήνας με την παράταξη του Νικήτα Κακλαμάνη, προσπαθώ να παρακολουθήσω πιο προσεκτικά το τι λέγεται και τι γράφεται στις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα και τις εφημερίδες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ε λοιπόν, δε λέγεται και δε γράφεται σχεδόν τίποτε ενημερωτικό, ουσιαστικό  αλλά και ουσιώδες  γι αυτή την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Αυτό που βλέπω να εξελίσσεται σε τηλεοράσεις και blogs κυρίως, έχει να κάνει με μια περίεργη και ιδιαζόντως «ψυχιατρική» ανάλυση της πολιτικο-δημοσιογραφικής εσωστρέφειας.

Σαν να ήταν το διαζύγιο της Μενεγάκη ή ο γάμος του Λιάγκα ή η έφοδος του ΣΔΟΕ στα κλαμπ της Μυκόνου αντιμετωπίζονται οι επερχόμενες Εκλογές του Νοεμβρίου. Και όχι ως εκλογές για εκατοντάδες Δήμους και Περιφέρειες μ ένα καινούργιο εκλογικό «σύστημα» που καλύπτεται κάτω από μια ομπρέλα που λέγεται «Καλλικράτης».

Φοβάμαι ότι κανείς δεν έχει κάνει τον κόπο να ξεφυλλίσει καν τον «Καλλικράτη» ώστε να πάρει…μυρωδιά απ΄ όσα νέα και πρωτόγνωρα επιτάσσει, ώστε να καταλάβει τι στην πραγματικότητα πρόκειται να ισχύσει και προεκλογικά και την ημέρα των εκλογών αλλά – κυρίως- ΜΕΤΑ τις εκλογές.

Τα Μ.Μ.Ε. αντιμετωπίζουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές σα να ήταν είδηση …gossip  για περιοδικά και εκπομπές life style και επικεντρώνονται στα ονόματα των υποψηφίων, την οικογένειά τους, τη …λάμψη των ονομάτων, τα παιδιά τους και τις ενδεχόμενες συνέπειες της εκλογικής νίκης ή ήττας των υποψηφίων.

Μια από τις συνέπειες της «ελαφράδας» με την οποία ασχολούνται με τις εκλογές τα ΜΜΕ είναι και η «ελαφράδα» που νοιώθει μέσα του ο μέσος ψηφοφόρος που για κάποιο –άγνωστο κατ εμέ- λόγο, θεωρεί ότι οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου είναι μια «πλάκα» και ότι ως «πλάκα» μπορεί να τις αντιμετωπίζει. Λες και στις 7 Νοεμβρίου ΔΕΝ θα εκλεγούν  οι Περιφερειάρχες και οι Αντιπεριφερειάρχες, εκατοντάδες Δήμαρχοι,  χιλιάδες δημοτικοί σύμβουλοι ( που στη συνέχεια θα γίνουν αντιδήμαρχοι) οι οποίοι θα ορίζουν την καθημερινότητα του δημότη ΓΙΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ!

Μια άλλη συνέπεια της «άνεσης» με την οποία αντιμετωπίζουν τις εκλογές , τους υποψήφιους και τους συνδυασμούς τα ΜΜΕ που δε δίνουν ΚΑΜΙΑ σημασία στα άτομα, τις γνώσεις, δυνατότητες και ικανότητές τους και δε θεωρούν ότι έχουν τη δυνατότητα και το δικαίωμα να μιλήσουν, είναι και η «άνεση» με την οποία οι αδιάφοροι δημότες γίνονται πιο αδιάφοροι και  διατυμπανίζουν ότι ΔΕΝ θα πάνε να ψηφίσουν, ότι αν πάνε θα «ρίξουν απλά ένα ψηφοδέλτιο στην κάλπη» χωρίς να επιλέξουν άτομα ή ότι θα ψηφίσουν για «πλάκα».

Λες και αυτοί που θα εκλεγούν – διότι κάποιοι  ΘΑ εκλεγούν- ΔΕΝ θα του «καθίσουν στο σβέρκο» επί 5 χρόνια και ΔΕΝ θα διοικούν τις πόλεις και τα χωριά και τους νομούς . Και ότι εκείνος, ο πολίτης, ο δημότης, ο «άνετος», ο αδιάφορος, αυτός που κάνει «πλάκα» με τις εκλογές ΔΕΝ θα έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος με  ανθρώπους  που θα εφαρμόζουν πολιτικές και αποφάσεις  αλλά θα πρόκειται για ανθρώπους που ΔΕΝ γνωρίζει, ΔΕΝ ψήφισε ή ψήφισε για «πλάκα».

Η πλάκα και η άνεση και η αδιαφορία της πολιτικο – δημοσιογραφικής εσωστρέφειας τείνει να δημιουργήσει ένα αυτοδιοικητικό «τέρας» το οποίο ο «άνετος» πολίτης ΔΕΝ θα γνωρίζει, ΔΕΝ θα έχει ψηφίσει, ΔΕΝ θα έχει ενδεχομένως αποδοκιμάσει αλλά θα το υφίσταται.

Οι εφημερίδες, τα περιοδικά, τα ραδιόφωνα, οι τηλεοράσεις έχουν κάθε δικαίωμα να «παίζουν» με τις εκλογές και να αναφέρουν ως σημαντική είδηση το αν μπήκε ή δεν μπήκε στο συνδυασμό του τάδε και του δείνα ο τάδε και ο δείνα ηθοποιός, τραγουδιστής, κοσμικός, επιχειρηματίας. Οι εκλογές όμως ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ στις 7 Νοεμβρίου. Οι Δήμαρχοι, οι Περιφερειάρχες, οι αντιδήμαρχοι, οι αντιπεριφερειάρχες, οι σύμβουλοι ΘΑ εκλεγούν ανεξάρτητα του πόσοι θα πάνε να ψηφίσουν, ανεξάρτητα από το μνημόνιο, τις απεργίες, την καθαριότητα, το παραεμπόριο, την εγκληματικότητα, την αποχέτευση, τους ΧΥΤΑ, τους άστεγους λαθρομετανάστες.

Και αν ο απλός ψηφοφόρος συνεχίσει να παρασύρεται στην αδιαφορία, θα νομιμοποιήσει είτε ψηφίσει, είτε  ΔΕΝ  ψηφίσει  αυτούς που ενδεχομένως θα συνεχίσουν να ελέγχουν την καθημερινότητά του για τα επόμενα 5 χρόνια ΧΩΡΙΣ να μπορεί να τους αλλάξει έτσι όπως αλλάζει κανάλια στην τηλεόρασή του.