Του Ευρυπίδη Μπίλλη,Τ. Επίκουρου Καθηγητή ΕΜΠ

Ο ,,πρόσφυγας,, Χριστόφιας δεν θα ξέρει ότι οι πρώτοι πρόσφυγες στη Κύπρο ήταν από τη ενορία του Αγίου Λουκά της Λευκωσίας που μετετράπη σε τουρκοκυπριακή συνοικία μετά την με την ανοχή των άγγλων το 1958 εκδίωξη με δολοφονίες κτλ των κατοίκων της. Ούτε θα ξέρει ότι τα δίπλα στο καμμένο από τους βαρβάρους συντρόφους του ιστορικό παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, καμένα Δημοτικά του Αγίου Κασσιανού (όπου από το αρρένων αποφοίτησε ο Αυγουστής ο σύντροφος του Αυξεντίου για τον οποίον Αυξεντίου ο κ. Χριστόφιας, όπως και για κανένα που θυσίασε τη ζωή του για είναι σήμερα ,,ανάξια,, πρόεδρος, δεν βρήκε  λέξη να πει στα πενηντάχρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας που κατ αυτόν όπως άθλια δήλωσε ,,δημιούργησαν από κοινού εελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι,,), εξυπηρετούσαν και τη Ελληνική συνοικία του Αγίου Λουκά που καταλάμβανε μεγάλο μέρος της εντός των τειχών συνοικίας,  που ο ,,αξιότιμος,, πρόεδρος με τη χουβαρντωσύνη που τον χαρακτηρίζει για τους ,, συντρόφους,, του τουρκοκυπρίους, ονόμασε Τούρκικο Τομέα της Λευκωσίας.

Πρέπει επίσης να πληροφορηθεί ο κ. πρόεδρος, που από ότι φαίνεται ότι εκτός από την ιστορία του χωριού του (που προεκλογικά για να εξαπατήσει είπε ότι δεν ,,θα χαρίσει,, το χωριό του στους τούρκους) δεν γνωρίζει τίποτε άλλο για τον αγώνα του Κυπριακού λαού το 1955-63-74, ότι οι πολλοί πρόσφυγες του Αγίου Λουκά,  ή για να καταλαβαίνει και ο πρόεδρος μας, ,,του τουρκικού του τομέα της Λευκωσίας,, μετά την εκδίωξη τους από τον Άγιο Λουκά πήγανε στις συνοικίες του Τράχωνα και της Νεάπολης του ,,τουρκικού σας τομέα,, πάλιν κ. Χριστόφια,, από όπου γίνανε για δεύτερη φορά πρόσφυγες ,,αξιότιμε,, κ. Πρόεδρε.

Θα έπρεπε να ξέρετε, ανιστόρητε κ. πρόεδρε, ότι η εκδίωξη των κατοίκων της Ελληνικής συνοικίας του Αγίου Λουκά που εσείς αποκαλείται ,,τουρκικό τομέα της Λευκωσίας, υπήρξε το πρώτο στάδιο εφαρμογής του σχεδίου των τούρκων για να δημιουργήσοιυν ,,καθαρή,, τουρκική περιοχή με απώτερο στόχο τον έλεγχο των βόρειων παραλίων του νησιού μας  για εισαγωγή του απαιτούμενου αριθμού τούρκων εποίκων για να τουρκέψουν την Κύπρο.

Εκτός από τους Έλληνες, οι αγαπητοί σας σύντροφοι, εξεδίωξαν και τους Αρμεναίους συμπατριώτες μας από τον ,,τουρκικό σας τομέα,, (οδός Βικτωρίας, κτλ) κατακλέβοντας τις περιουσίες και τα υπάρχοντα τους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε λίγο με την άθλια αντεθνική νοοτροπία που δείχνετε, θα ονομάζεται και τα κατεχόμενα ,,τουρκική περιοχή της Κύπρου,, .

Και μην μου πείτε ότι δεν σας σέβομαι όταν εσείς δεν σέβεστε ούτε το αξίωμα σας ούτε τους συμπατριώτες σας ελληνοκυπρίους, όχι τουρκοκυπρίους γιατί αυτούς μόνον σέβεστε!!

Ειλικρινά, στην αγαπητή σας γλώσσα, ,,Αΐπτιρ,, κύριε πρόεδρε.

Διαβάστε το άρθρο του Αντιπροέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος της Κύπρου, Νικόλα Παπαδόπουλου