της Χριστίνας Κωστοπούλου
Το πρόβλημα της τρομοκρατίας έρχεται ξανά στο προσκήνιο με τις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις σε Βαγδάτη και Κωνσταντινούπολη τη Κυριακή αλλά και τις έρευνες για τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που βρέθηκαν σε Ντουμπάι και Βρετανία να παίρνουν άλλη πορεία. Τα μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ, η οποία είναι παρακλάδι της Αλ-Κάιντα, εισέβαλαν σε μια απ’ τις μεγαλύτερες καθολικές εκκλησίες στη Βαγδάτη κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης λειτουργίας, κρατώντας ομήρους για πολλές ώρες περισσότερους απο 120 ανθρώπους. Μετά την επέμβαση Ιρακινών και Αμερικανικών δυνάμεων, ο απολογισμός ήταν 50 νεκροί και δεκάδες τραυματίες. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη της επίθεσης μέσω διαδικτύου το Ισλαμικό κράτος του Ιράκ, ανακοίνωσε οτι δίνει διορία 48 ωρών στην εκκλησία Χριστιανών Κοπτών της Αιγύπτου για να απελευθερώση φυλακισμένους στα μοναστήρια μουσουλμάνους. Μεταξύ αυτών των κρατουμένων ειναι και η χήρα του πρώην ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ, Αμπού Ομάρ αλ Μπαγκνταντί, ο οποίος δολοφονήθηκε τον περασμένο Απρίλιο. Όπως αναφέρει το Ρόιτερ, οι ίδιοι που μπήκαν στην εκκλησία είχαν λίγο νωρίτερα πολιορκίσει τη χρηματιστήριο της Βαγδάτης, σκοτώνοντας 2 φρουρούς και τραυματίζοντας άλλους 4, ενώ πυροδότησαν και δύο παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα.
Την ίδια μέρα, Κυριακή, κλίμα τρόμου επικράτησε και στην πλατεία Ταξίμ στη Κωνσταντινούπολη όταν καμικάζι πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό με τον οποίο είχε ζωστεί. Απ’την έκρηξη τραυματίστηκαν 17 αστυνομικοί και πολίτες, εκ των οποίων οι δύο αρκετά σοβαρά. Σύμφωνα με τον διοικητή ασφαλείας στη Κωνσταντινούπολη, η επίθεση φαίνεται να ειναι χτύπημα του ΠΚΚ.
«Δεν θα επιδειχθεί καμία επιείκεια σε αυτούς που θέλουν να πλήξουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Τουρκία. Η επίθεση αυτή δεν πρόκειται να πλήξει τους στόχους της Τουρκίας για ενότητα, αδελφοσύνη και ανάπτυξη» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Η επίθεση αυτοκτονίας πραγματοποιήθηκε μια μέρα πριν τη λήξη της κατάπαυσης του πυρός που είχε ανακοινώσει το ΠΚΚ σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών.
Η πλατεία Ταξίμ είχε γίνει και στο παρελθόν στόχος τρομοκρατικής επίθεσης… Το Μάρτιο του 1999, με 3 τραυματίες αστυνομικούς και 8 πολίτες, αλλά και το Σεπτέμβριο του 2001, σε μια άλλη επιχείρηση αυτοκτονίας όπου δύο αστυνομικοί και ένας Αυστραλός πόλίτης είχαν χάσει τη ζωή τους. Και στις δύο εκείνες επιθέσεις καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη.
Σε μια άλλη υπόθεση, αυτή της αποστολής δεμάτων απο την Υεμένη που περιείχαν εκρηκτικούς μηχανισμούς, τα αποτελέσματα φαίνεται να οδηγούν στη λήψη ακόμα πιο αυστηρών μέτρων στα αεροδρόμια όλων των ευρωπαικών αεροδρομίων. Οι αρχές της Υεμένης εντίνουν τις προσπάθειες τους με τη βοήθεια των Αμερικανικών Μυστικών Υπερεσιών να εντοπίσουν τους υπεύθυνους για την κατασκεύη και αποστολή των εν λόγω εκρηκτικών μηχανισμών. Τη Κυριακή αφέθηκε ελεύθερη και η μοναδική μεχρι στιγμής συλληφθείσα ως ύποπτη, μια 22χρονη φοιτήτρια, τα στοιχεία της οποίας όπως προέκυψε απο έρευνες είχαν χρησιμοποιηθεί εν αγνοία της στα δελτία αποστολής των εκρηκτινών μηχανισμών σε συναγωγές στο Σικάγο. Βασικός ύποπτος κατά τις Αμερικανικές Αρχές είναι ένας 28χρονος Σαουδάραβας κάτοικος Υεμένης, ο οποἰος καταζητείται ως ύποπτος και για συμμετοχή σε τουλάχιστον άλλες δύο τρομοκρατικές απόπειρες εναντίων αμερικανικών και Σαουδαραβικών στόχων. Κλιμάκιο Αμερικανών ειδικών σε θέματα τρομοκρατίας θα πάει στην Υεμένη, ενώ ο Λευκός Οίκος φαίνεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο εμπλοκής της CIA στις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Υεμένη. Ο Τζον Μπρεναν, σύμβουλος του Ομπάμα σε θέματα τρομοκρατίας είπε κατα τη διάρκεια συνέντευξης του στο Fox News οτι η τρομοκρατία ειναι ένα πρόβλημα που πρέπει να εξετάζεται συνεχώς και επιμελώς και οτι «δεν γίνεται να ησυχάσουμε ενώ η Αλ-Κάιντα βρίσκεται εκεί έξω, συνωμοτώντας και σχεδιάζοντας δολοφονικές επιθέσεις».