Γράφει η Έλενα Ράλλη

Όπως ήταν αναμενόμενο, η πρόσφατη κυκλοφορία του βιβλίου με τα απομνημονεύματα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους άναψε φωτιές. Στο “Decision Points”, ο τέως πλανητάρχης εξηγεί, αναλύει, δικαιολογείται και βρίσκει το… μπελά του γιατί δεν μας τα λέει καλά…
Στα απομνημονεύματα του, ο 43ος Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε πολλά. Και όχι μόνο όσα είχαν να κάνουν με την προεδρική του θητεία αλλά και πιο προσωπικές λεπτομέρειες, όπως η παραδοχή του οτι είχε πρόβλημα με το αλκοόλ μέχρι το 1986. Τελικά κατάλαβε όμως πως αν ήθελε να κάνει μια πετυχημένη πολιτική καριέρα έπρεπε να σοβαρευτεί. Έτσι έκοψε το ποτό και στράφηκε στη θρησκεία. Και αν μη τι άλλο τον στόχο του τον πέτυχε έστω κι αν πολλοί ήταν φανατικά αντίθετοι με την πολιτική του.

Είναι γεγονός οτι κατά τη διάρκεια της 8ετούς θητείας του στο Λευκό Οίκο, οι ΗΠΑ δέχτηκαν δύο απο τα σοβαρότερα πλήγματα της σύγχρονης ιστορίας τους, την 11η Σεπτεμβρίου και τον τυφώνα Κατρίνα. Και στις δύο περιπτώσεις ο Τζόρτζ Μπους κατηγορήθηκε οτι δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, καθότι στην πρώτη περίπτωση ξεκίνησε μια ανούσια σταυροφορία που προκάλεσε τον θάνατο χιλιάδων αθώων ανθρώπων και στη δεύτερη απλά παραδέχτηκε την αποτυχία του να βοηθήσει του πληγέντες απο τον τυφώνα.
Όσον αφορά τον πόλεμο στο Ιράκ, στο βιβλίο υποστηρίζει οτι σοκαρίστηκε και αισθάνθηκε πολύ άσχημα όταν δεν βρέθηκαν όπλα μαζικής καταστροφής.
Το “Decision Points” πάντως αν και μετρά μόλις δυο μέρες κυκλοφορίας, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Η αρχή έγινε με την αναζωπύρωση της κόντρας του πρωην προέδρου με τον τέως καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ.
Ο Μπους υποστηρίζει στο βιβλίο του οτι όταν είχε πει στον Σρέντερ πως υπάρχει ενδεχόμενο να χρειαστεί στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, αυτος είχε συμφωνήσει αλλά όταν έφτασαν οι εκλογές στη Γερμανία, αρνήθηκε τη συμμετοχή της χώρας σε μια τέτοια εκστρατεία.
Ο Σρέντερ απο την πλευρά του, δήλωσε οτι ο Μπους δεν λέει την αλήθεια και διευκρίνισε οτι αυτό που πραγματικά είχε πει είναι οτι σε περίπτωση που αποδεικνυόταν ότι το Ιράκ προσέφερε προστασία και φιλοξενία σε μαχητές της Αλ Κάιντα τότε μόνο θα συμμαχούσε με τις ΗΠΑ. Αυτή η υπόθεση όμως αποδείχθηκε στην πορεία αβάσιμη και αναληθής.
Επιπλέον, εκτός απο τον Σρέντερ, το βιβλίο άνοιξε μέτωπα και με την Διεθνή Αμνηστία η οποία ζητά να δικαστεί ο πρωην πρόεδρος των ΗΠΑ επειδή παραδέχτηκε πως ενέκρινε την εφαρμογή της τακτικής του εικονικού πνιγμού σε κρατουμένους, η οποία και θεωρείται βασανιστήριο. Ο πρώην πλανητάρχης διευκρινίζει οτι αυτή η τακτική εφαρμόστηκε περιορισμένα, μόλις σε τρεις κρατούμενους με απώτερο σκοπό να τους αποσπάσει πληροφορίες για να αποτρέψει ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά η Διεθνής Αμνηστία επιμένει πως αν τα λεγόμενα του αποδειχθούν αληθινά πρέπει να περάσει απο δίκη.
Το μόνο σίγουρο είναι οτι η παραφιλολογία σχετικά με το βιβλίο δεν θα σταματήσει εδώ καθότι όλο και κάποιος θα ανακαλύψει κάτι ακόμη που θα προκαλέσει ντόρο και συζήτηση.
Όσο για τον Τζόρτζ Μπους, αυτός εμφανίστηκε στην Όπρα όπως κάθε Αμερικάνος που σέβεται τον εαυτό του και έγινε πλουσιότερος κατά 7 εκατομμύρια δολάρια …