Ο Δημοκρατικός Χάουαρντ Μπέρμαν, ο οποίος προεδρεύει της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι αίρεται το “πάγωμα” στη στρατιωτική βοήθεια προς το στρατό του Λιβάνου, καθώς όπως είπε πείστηκε ότι έγιναν βήματα ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη του αιματηρού επεισοδίου του Αυγούστου ανάμεσα στις ισραηλινές και τις λιβανέζικες δυνάμεις.

Ο Μπέρμαν είπε ότι αποδεσμεύει περίπου 100 εκατ. δολάρια σε χρηματοδότηση για το στρατό του Λιβάνου μετά την επανεξέταση του προγράμματος βοήθειας και των δικλείδων ασφαλείας. “Καθησυχάστηκα όσον αφορά τη φύση και τους σκοπούς του προταθέντος πακέτου”, ανέφερε ο Μπέρμαν σε ανακοινωθέν του. “Δεδομένων αυτών των εγγυήσεων, αίρω την απόφαση αναστολής του σχεδίου δαπανών 100 εκατομμυρίων δολαρίων για τις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου”.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ταχθεί υπέρ της συνέχισης της στρατιωτικής βοήθειας υποστηρίζοντας ότι είναι “προς το συμφέρον” τόσο των ΗΠΑ όσο και του Λιβάνου.

Ο Μπέρμαν και η Νίτα Λόουϊ, Δημοκρατική πολιτικός από τη Νέα Υόρκη, είχαν αποφασίσει το “πάγωμα” της βοήθειας μετά το μεθοριακό επεισόδιο της 3ης Αυγούστου που είχε ως αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο δύο Λιβανέζοι στρατιώτες, ένας Λιβανέζος δημοσιογράφος και ένας ανώτερος αξιωματικός του στρατού του Ισραήλ. Το επεισόδιο ήταν το σοβαρότερο μετά τον πόλεμο του 2006 ανάμεσα στο στρατό του Ισραήλ και τους αντάρτες της Χεζμπολλάχ, παράταξη που η Ουάσινγκτον θεωρεί “ενεργούμενο” του Ιράν.

Εκπρόσωπος της Λόουϊ επιβεβαίωσε ότι και εκείνη ήρε τις επιφυλάξεις της.Ο Μπέρμαν εξήγησε ότι ο στρατός του Λιβάνου έκανε “βήματα για να προληφθεί η επανάληψη των επικίνδυνων και προκλητικών ενεργειών” του Αυγούστου ενώ έλαβε διαβεβαιώσεις ότι η αμερικάνικη στρατιωτική βοήθεια δε θα καταλήξει στα χέρια της Χεζμπολλάχ.

Οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει στρατιωτική βοήθεια που ξεπερνά τα 720 εκατ. δολάρια στις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου από το 2006. Αμερικανοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και η ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον, έχουν δεσμευτεί ότι θα συνεχιστεί η στήριξη της Ουάσινγκτον στο Λίβανο–όπου η ένταση αυξάνεται εν αναμονή του πορίσματος του ειδικού δικαστηρίου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που ερευνά την δολοφονία, του 2005, του ζάπλουτου επιχειρηματία και πρώην πρωθυπουργού Ράφικ αλ Χαρίρι.