Τα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης σήμερα, τα αλβανόφωνα και τα σλαβόφωνα, έχουν σε περίοπτη θέση τις δηλώσεις του William Walker, πρώην επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο για την υποστήριξη του στην ένωση του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία. 

Την ιδέα μάλιστα της ‘Μεγάλης Αλβανίας’ παρουσιάζει και το αλβανικό κανάλι ‘Τόπ Τσάνελ’. 

Σύμφωνα με τον Γουίλιαμ Γουόκερ οι λαοί του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας οφείλουν από κοινού να αντιμετωπίσουν το μέλλον.


«Μερικές φορές νομίζω ότι η ιδέα της ενοποίησης είναι καλή, άλλες φορές δεν είμαι και πολύ σίγουρος. Πιστεύω ωστόσο ότι οι άνθρωποι και των δύο πλευρών έχουν λόγους να ασχοληθούν με το ζήτημα αυτό. Μια μεγάλη μερίδα του λαού του Κοσσυφοπεδίου αλλά και της Αλβανίας σκέφτονται για ένα κοινό μέλλον. Εάν θεωρούν οι πολίτες αυτοί ότι ένα τέτοιο βήμα θα ήταν για δικό τους καλό, τότε γιατί να μην το κάνουν;», είπε ο Γουόκερ. 

Ο πρώην επικεφαλής του ΟΑΣΕ βρίσκεται στην Πρίστινα του Κοσσυφοπεδίου για να υποστηρίξει το κόμμα της «Αυτοδιάθεσης» που προωθεί την ιδέα της ένωσης του Κοσσόβου με το αλβανικό κράτος.


Τα σκοπιανά μέσα μιλούν για τις προτάσεις του σχεδιαστή της αλβανικής ιδέας Koço Danaj, που προτείνει την ομοσπονδοποίηση της FYROM και την προσάρτηση της αλβανόφωνου τμήματος στο αλβανικό κράτος.

Σύμφωνα με αναφορά της σκοπιανής ‘Σίτελ’, ο Ντανάι, προτείνει την αλλαγή της σημερινής μορφής του σκοπιανού κράτους, ‘περνώντας σε Ομοσπονδία, με βάση τη Συμφωνία της Οχρίδας η οποία βρίσκεται ακόμη σε ενέργεια, ενώ το κράτος των Σκοπίων θεωρείται τελειωμένο. Έτσι πρώτο βήμα είναι ο Ομοσπονδοποίηση και μετέπειτα η συγχώνευση με την Αλβανία’.