Σε αναζήτηση λύσης για την έξοδο από την οικονομική κρίση βρίσκονται τα Δυτικά Βαλκάνια – πλην του Κοσόβου και της Αλβανίας – καθώς, το 2009, χαρακτηριστικό στοιχείο της πορείας των οικονομιών, ήταν η συρρίκνωση του ΑΕΠ.

 Μάλιστα, όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια των εργασιών οικονομικού φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε στο Σαράγεβο, με τη συμμετοχή διευθυντικών στελεχών μεγάλων εταιριών, είναι αναγκαία η συνεργασία του ιδιωτικού κεφαλαίου για την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος.

Τα πρώτα- έστω και μικρής έντασης- ενθαρρυντικά σημάδια που υποδεικνύουν, τουλάχιστον, την αλλαγή του κλίματος (όπως η μικρή αύξηση του ΑΕΠ), θα πρέπει να αξιοποιηθούν από τις εταιρίες, δήλωσε ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρίας στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, της ASA Prevent Group, Νιχάντ Ιμάμοβιτς.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Ρόιτερ», οι ξένες επενδύσεις στα Δυτικά Βαλκάνια και η απασχόληση δέχθηκαν το μεγαλύτερο «πλήγμα» από την οικονομική κρίση.

Ο επικεφαλής του σλοβενικού ομίλου Stratex, Μπράνκο Γκρεγκάνοβιτς επισήμανε πως πέρα από τις συνεργασίες των εταιριών, απαραίτητη είναι και η «προσαρμογή» του πολιτικού και κοινωνικού «τοπίου» μ’ αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η δραστηριοποίηση των εταιριών στις αγορές των Δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει να έχει στοιχεία της ενιαίας, ευρωπαϊκής αγοράς, προκειμένου οι επιχειρήσεις να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές και βιώσιμες.

«Η περιοχή (των Δυτικών Βαλκανίων) είναι οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά ένας ενιαίος χώρος… Υπάρχει αναξιοποίητο δυναμικό και πρέπει να εργαστούμε για να μπορέσουμε να έχουμε οφέλη», είπε ο κ. Γκρεγκάνοβιτς.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κροατικής, μεγαλύτερης αλυσίδας λιανεμπορίου, της Agrokor, Άντε Τόντοριτς εκτίμησε ότι η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων θα μπορέσει να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, κυρίως στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας και της γεωργίας.

Τα διευθυντικά στελέχη κατέληξαν στο συμπέρασμα πως πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την εξεύρεση των κατάλληλων τρόπων συνεργασίας, με στόχο την «επιβίωσή» τους, στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ