ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η ετήσια έρευνα για τα Βαλκάνια που δημοσιεύεται από τη διεθνή εταιρεία δημοσκοπήσεων Gallup σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τα Βαλκάνια, η οποία δημοσιεύτηκε αυτή την Τετάρτη, ανέδειξε το θέμα της Μεγάλης Αλβανίας ως ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στην περιοχή. Σύμφωνα με την έρευνα, σημαντικές πλειοψηφίες του αλβανικού εθνοτικού στοιχείου σε πολλά από τα κράτη της περιοχής φέρονται θετικά διακείμενα ως προς το ενδεχόμενο δημιουργίας της Μεγάλης Αλβανίας ακόμη και εάν δεν πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί γρήγορα.

To 62% των ερωτηθέντων στην Αλβανία, το 81% στο Κόσοβο και το 51,9% στη FYROM, υποστηρίζουν τη δημιουργία μιας κοινής χώρας για τους Αλβανούς της περιοχής. Η σύγκριση με προηγούμενες έρευνες της ίδιας εταιρείας δείχνει μια σαφή αύξηση αυτών που υποστηρίζουν αυτήν την ιδέα – το 2008 στο Κόσοβο το ποσοστό των θετικών απαντήσεων ήταν στο 54%, ενώ στη FYROM στο 44%. Στην Αλβανία τα δύο τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί ανεπαίσθητη μείωση πέντε μονάδων.

Τα αυξημένα ποσοστά προκύπτουν σε μια περίοδο κατά την οποία το θέμα της Μεγάλης Αλβανίας παρουσιάζεται ολοένα και περισσότερο ως παράγοντας επιρροής των πολιτικών εξελίξεων στην περιοχή. Τον περασμένο μήνα ο δημοφιλής ηγέτης της ριζοσπαστικής εθνικιστικής οργάνωσης του Κοσόβου «Αυτοδιάθεση», Αλμπιν Κούρτι, σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακήρυξη της υποψηφιότητάς του για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, έβαλε το ζήτημα της διαίρεσης του Κοσόβου και της ένωσης των Αλβανών του Κοσόβου με τα Τίρανα.

Στην ίδια έρευνα όμως το θέμα της διαίρεσης του Κοσόβου και της ανταλλαγής εδαφών μεταξύ βορείου Κοσόβου, όπου κατοικείται σχεδόν αποκλειστικά από Σέρβους, και νότιας Σερβίας όπου πλειοψηφεί το αλβανικό στοιχείο πληθυσμιακά, συγκέντρωσε καθολικά αρνητικές απαντήσεις από Σέρβους και Αλβανούς αντίστοιχα. Κάτι το οποίο μεταφράζεται ουσιαστικά σε άρνηση και των δύο εθνοτικών στοιχείων να θυσιάσουν εδαφική κυριαρχία με αντάλλαγμα τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε στις αρχές του μήνα δήλωση του αντιπροέδρου της κοινότητας του Πρέσεβο στη νότια Σερβία, που κατοικείται κυρίως από Αλβανούς, Ορχάν Ρετζέπι, ότι οι Αλβανοί της νότιας Σερβίας προετοιμάζονται για να πραγματοποιήσουν την ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας το αργότερο μέχρι το 2015. Εκείνες τις μέρες ο ίδιος όπως και ο δήμαρχος του Πρέσεβο Ράγκμι Μουσταφά και ο ηγέτης του αλβανικού μειονοτικού «Κόμματος για τη Δημοκρατική Πρόοδο» και σημαίνουσα προσωπικότητα της αλβανικής μειονότητας στη Σερβία, Γιόνους Μουσλίου, παραβρέθηκαν σε συνομιλίες στα Τίρανα για τη συγκρότηση της «Λίστας της Φυσικής Αλβανίας». Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Λίστας, οι αλβανικοί πληθυσμοί που κατοικούν στο Μαυροβούνιο, τη Σερβία, τη FYROM και την Ελλάδα πρέπει να οργανώσουν δημοψηφίσματα σχετικά με το εάν επιθυμούν την ένωσή τους σε μια θεσμική οντότητα η οποία θα περιλαμβάνει επίσης το Κόσοβο και την Αλβανία.