ΡΕΠΟΡΤΑΖ: TA NEA/ Λουκάς Δηµάκας

 

ΡΟΛΟ… ΕΠΙΚΥΡΩΤΗ των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο δήθεν µε τη βούλα της διεθνούς νοµιµότητας παίζει ευθέως το Αεροπορικό Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Σµύρνη, αποκαλύπτει πρόσφατο έγγραφο του αµερικανού ∆ιοικητή του το οποίο παρουσιάζουν σήµερα «ΤΑ ΝΕΑ». 

Την ώρα που τουρκικά αεροσκάφη υπό το πρόσχηµα εκτέλεσης Νατοϊκής εκπαίδευσης µπαίνουν στο Αιγαίο χωρίς σχέδια πτήσεων και πραγµατοποιούν πολλαπλές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου φτάνοντας ακόµα και µισό µίλι από τις ακτές νησιών και νησίδων, ο ∆ιοικητής του Στρατηγείου της Σµύρνης – την κατάργηση του οποίου φαίνεται να επιθυµεί η Αθήνα – δίνει συγχωροχάρτι στην Αγκυρα. Αυτό προκύπτει από έγγραφο που κοινοποιείται στην Αθήνα στις 8 Νοεµβρίου, σύµφωνα µε το οποίο ο Νατοϊκός ∆ιοικητής θεωρεί πως «οι υπόψη ασκήσεις που πραγµατοποιήθηκαν το περασµένο καλοκαίρι και το φθινόπωρο, ήταν σε πλήρη συµφωνία µε τη διεθνή νοµοθεσία και τους κανονισµούς καθώς και µε τις διαδικασίες του ΝΑΤΟ»! 

Τα έγγραφα 

Η παρέµβαση αυτή στρατιωτικού ∆ιοικητή ή γενικώς αξιωµατούχου του ΝΑΤΟ να διαµορφώσει δεδοµένα µε «πολιτικό περιεχόµενο» στο Αιγαίο χωρίς να έχει τέτοια αρµοδιότητα από τα θεσµικά κείµενα της Συµµαχίας, αλλοιώνοντας και παραβιάζοντας το ∆ιεθνές ∆ίκαιο υπέρ της Τουρκίας, δεν είναι η πρώτη. 
Αφετηρία αυτής της εξωθεσµικης λειτουργίας είναι η γνωστή ως ”Οδηγία Λουνς” των αρχών της δεκαετίας του ‘80 και αργότερα η ”Οδηγία Πολιτικής στο Αιγαίο” του Επιτελάρχη του Ανώτατου Στρατιωτικού ∆ιοικητή Ευρώπης του 2006, οι οποίες καθώς καθιστούν πολιτική του ΝΑΤΟ τις τουρκικές αξιώσεις, αποτελούν αιτία τριβών και εντάσεων. Το πρώτο έγγραφο κατευθύνει τους σχεδιαστές των ασκήσεων της Συµµαχίας να µη χρησιµοποιούν τη Λήµνο ως δήθεν αποστρατικοποιηµένη περιοχή, κάτι που από το 2006 µε το νέο έγγραφο επεκτάθηκε µε διάφορες µορφές και σε άλλα νησιά. Χθες ο υπουργός Εθν. Αµυνας κ. Ευάγγ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε δηµοσίευµα των «ΝΕΩΝ» ότι η Αθήνα έκανε διάβηµα στον Γενικό Γραµµατέα της Συµµαχίας, µε το οποίο ζητά την άρση των Οδηγιών αυτών, ως κειµένων που δεν έχουν νοµιµοποιητική βάση καθώς τα θέµατα που διαλαµβάνονται είναι πολιτικά και τα χειρίζεται αποκλειστικά το Συµβούλιο. 

«Οχι» στη Σµύρνη 

Παράλληλα η Αθήνα επιδιώκει να διαµορφωθεί έτσι η γεωγραφική κατανοµή των στρατηγείων που θα µείνουν στο πλαίσιο της νέας δοµής ώστε να εξουδετερωθούν οι δυνατότητες χρησιµοποίησής τους εις βάρος της Ελλάδας. Σε αυτή τη λογική, θα ήταν θετική η κατάργηση του Αεροπορικού Στρατηγείου της Σµύρνης που έχει διαδραµατίσει µεροληπτικό ρόλο υπέρ της Τουρκίας – ακόµα και αν αυτό οδηγούσε σε κλείσιµο κάποιου άλλου που ενδιαφέρει την ελληνική πλευρά όπως το Κεντρο της Λάρισας.