Του Χρήστου Χάριτου, Ειδική Συνεργασία με το Statesmen.gr

Η νίκη του Βασίλη Μιχαλολιάκου στον δήμο Πειραιώς αποτελεί μία ευκαιρία για να βγει ο Πειραιάς από το τέλμα των τελευταίων ετών. Η δεύτερη τετραετία του κ. Αγραπίδη, όπως και η δημαρχία του κ. Φασούλα, αποτελούν παραδείγματα προς αποφυγή. Ο κ. Μιχαλολιάκος μπορεί και πρέπει να δώσει τη μάχη για τον Πειραιά και τους Πειραιώτες. Καταθέσω συνοπτικά τις σκέψεις μου, για την επόμενη ημέρα στην πόλη μας:

  1. Διαφάνεια: ο Πειραιάς έχει ταλαιπωρηθεί από διάφορα παράκεντρα οικογένειας, φίλων και συνεργατών. Χρειάζεται να διασφαλίσουμε τον θεσμικό χαρακτήρα του δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου, χωρίς εκπτώσεις. Η λειτουργία του «Συμβουλίου Πόλεως» θα βοηθούσε το έργο της δημοτικής αρχής και θα πολλαπλασίαζε τις διαφανείς διαδικασίες στην λήψη αποφάσεων.
  2. Προϋπολογισμός: ο χορός των δανείων πρέπει να τελειώσει. Οφείλουμε να έχουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και να δούμε από μηδενική βάση όλες τις δημοτικές δαπάνες. Για παράδειγμα, δεν γίνεται να έχουμε δημοτικό ραδιόφωνο με ακροαματικότητα 0,1% και να το επιδοτούμε με 2,8 εκ. € τον χρόνο, την στιγμή που έχει διαφημιστικά έσοδα μόλις 70.000€ (Ημερησία, 27/11).
  3. Ανάπτυξη: ο δήμος δεν διαθέτει δικούς του οικονομικούς πόρους. Σε συνεργασία όμως με τις παραγωγικές δυνάμεις της πόλεως, από τις ναυτιλιακές εταιρίες, τους εμπόρους-βιοτέχνες έως το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, μπορεί να φτιάξει ένα δημοτικό business plan, στο οποίο να προσδιορίζονται δράσεις και ενέργειες.
  4. Υποδομές: αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Θα πρέπει να αποφασίσουμε πως προχωράμε τις μεγάλες εκκρεμότητες που στοιχειώνουν τον Πειραιά για δεκαετίες. Από το γνωστό γιαπί, τον Πύργο, την ΧΡΩΠΕΙ, τον Δηλαβέρη, το κληροδότημα Ζαχαρίου, τα Ποσειδώνια, το Μετρό, τις σχέσεις με τον ΟΛΠ. Το Τραμ δεν μάς χρειάζεται και πρέπει να το ξανασκεφθούμε. Να δούμε με θάρρος και διαφάνεια την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, χωρίς να φοβόμαστε τις κραυγές της αριστεράς, η οποία μονίμως δαιμονοποιεί τις επενδύσεις και το κέρδος.
  5. Πράσινο: σε μία πόλη που μόλις το 1% αντιστοιχεί σε πράσινο, είναι σημαντικό να θέσουμε σε προτεραιότητα το αστικό μας περιβάλλον και να βρούμε τρόπους που θα το αυξήσουν και θα κάνουν ανθρώπινη την διαβίωσή μας.
  6. Λαθρομετανάστευση: σχετίζεται με το παρεμπόριο και την εγκληματικότητα. Δεν γίνεται οι πεζόδρομοι του Πειραιώς και ο ηλεκτρικός σταθμός να έχουν καταληφθεί από αλλοδαπούς, δίνοντας μία εικόνα πολιτιστικής και αισθητικής αθλιότητος. Η δημοτική αστυνομία, σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ., πρέπει να αστυνομεύει τους δρόμους. Χρειάζεται πολιτική βούληση για να μην θυμίζει Καλκούτα ο Πειραιάς. Παράλληλα, να ενεργοποιηθεί το «Συμβούλιο προλήψεως της εγκληματικότητος».
  7. Πολιτισμός: ο Πειραιάς διαθέτει πολλά ζωντανά πολιτιστικά σωματεία και ανθρώπους που μπορούν να συμβάλουν στην Ελληνοκεντρική αναβάθμισή του. Ο δήμος οφείλει να αναπτύξει μία οργανική σχέση με αυτό τον κόσμο και να αξιοποιήσει τις γνώσεις και τις προτάσεις τους. Η έλευση του Δημοτικού Θεάτρου ας γίνει η αρχή αυτής της πορείας.
  8. Εκκλησία: το πνευματικό και κοινωνικό έργο της Μητροπόλεως Πειραιώς και του Σεβ. Μητροπολίτη μας είναι γνωστό σε όλους. Ο δήμος θα πρέπει να σταθεί αρωγός της Εκκλησίας σε αυτό το έργο, προς όφελος όλων των Πειραιωτών.

Ο κ. Μιχαλολιάκος θα κριθεί από το έργο και τις ρήξεις του, όχι από τους συμβιβασμούς του. Εκλέχθηκε δήμαρχος μέσα στην γενικότερη απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών. Για να αντιστραφεί αυτό, χρειάζεται ένας δημόσιος απροσχημάτιστος διάλογος για όλα τα θέματα. Η νέα δημοτική αρχή θα πρέπει να προχωρήσει, υπερνικώντας κατεστημένα φέουδα και την αβελτηρία που μαστίζει, εν συνόλω, την πολιτική μας ζωή.

Η Ελλάς και ο Πειραιάς έφθασαν στα χάλια που βιώνουμε σήμερα, επειδή κανείς δεν ήθελε να συγκρουσθεί με κανέναν. Γιατί κανείς δεν ήθελε να ιδρώσει, να τσαλακώσει το κοστούμι του, γιατί κάναμε μικροδιαχείριση και όχι πολιτική. Για αυτό ακόμη και σήμερα, μετά από 45 χρόνια, οι Πειραιώτες εξακολουθούν να θεωρούν τον Αριστείδη Σκυλίτση ως τον καλύτερο δήμαρχο Πειραιώς. Εύχομαι στον κ. Μιχαλολιάκο να τον ξεπεράσει και να γίνει αυτός το σημείο αναφοράς στο μέλλον.

Ο Χρήστος Χαρίτος είναι πολιτευτής ΛΑ.Ο.Σ., Α’ Πειραιώς και Νήσων