Επιστολή Σταύρου Καλογιάννη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Το θέμα της αεροπορικής σύνδεσης των Ιωαννίνων με την Αθήνα και του κόστους μετάβασης από και προς την πρωτεύουσα, θέτει με επιστολή του στον Επίτροπο Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χοακίν Αλμούνια, ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης. Ο πρώην Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κάνει λόγο και για την επιδιωκόμενη συγχώνευση των εταιριών Olympic Air και Aegean Airlines, που θέτει, όπως τονίζει, μονοπωλιακούς όρους στις αερομεταφορές της Ελλάδας.«Από τον αερολιμένα Ιωαννίνων, το μοναδικό στην Περιφέρεια της Ηπείρου, μετακινούνται καθημερινά προς την Αθήνα εκατοντάδες Ηπειρώτες. Την αεροπορική σύνδεση εξυπηρετούσαν μέχρι πρόσφατα δύο εταιρίες: η Οlympic Αir και η Aegean Airlines» αναφέρει, μεταξύ άλλων.

Και συνεχίζει λέγοντας ότι «μέχρι το τέλος του 2009, τα Ιωάννινα συνδέονταν με την Αθήνα με τρεις έως τέσσερις πτήσεις καθημερινά από την Οlympic και την Aegean, το πρωί, το μεσημέρι και αργά το απόγευμα. Ξαφνικά οι δύο εταιρείες, σαν να ήλθαν σε συμφωνία, τροποποίησαν τα δρομολόγιά τους, περιέκοψαν την πρωινή πτήση της Olympic Air και δρομολόγησαν τις μεσημβρινές πτήσεις τους, από Ιωάννινα προς Αθήνα, με διαφορά μόλις είκοσι λεπτών της ώρας! Στις 13 Σεπτεμβρίου 2010, η Aegean διέκοψε την μοναδική πτήση της από Αθήνα προς Ιωάννινα, με αποτέλεσμα τα Ιωάννινα να εξυπηρετούνται πλέον μόνο με τις πτήσεις της Olympic Air, του μοναδικού αερομεταφορέα που απέμεινε στην γραμμή. Αυτό σημαίνει ότι οι δύο εταιρείες έχουν προχωρήσει σε συντονισμό πριν καν εγκριθεί η συγχώνευσή τους, δηλαδή σε μια περίοδο που είναι υποχρεωμένες να λειτουργούν ανεξάρτητα και ανταγωνιστικά, χωρίς περιορισμούς».

164 ΕΥΡΩ…
Ο Στ. Καλογιάννης θίγει ακόμη και το θέμα του… τσουχτερού εισιτηρίου για μια απλή μετάβαση στην Αθήνα. «Χωρίς να παραγνωρίζω την δύσκολη οικονομική συγκυρία, σημειώνω ότι η απουσία επιλογής έχει θέσει τους συμπολίτες μου υπό την ομηρία μίας εταιρίας, η οποία μπορεί πλέον να αυξάνει και την τιμή των εισιτηρίων. Αυτό άλλωστε έχει ήδη γίνει, καθώς ένα απλό εισιτήριο της Olympic Air από την Αθήνα προς τα Ιωάννινα κοστίζει 164,3 ευρώ!» αναφέρει, μεταξύ άλλων.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Σε ότι αφορά την συγχώνευση των δυο εταιριών, ο Γιαννιώτης βουλευτής τονίζει, ότι εκτός από μονοπώλιο, θα υπάρξουν σοβαρότατες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, όχι μόνο για την Ήπειρο αλλά για ολόκληρη τη χώρα. Η συμφωνία είναι υπό την έγκριση της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία προΐσταται ο κ. Αλμούνια.Η αρχική έρευνα της Επιτροπής έδειξε, ότι η προτεινόμενη συγχώνευση μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ως προς τον ανταγωνισμό. Και αυτό, γιατί η νέα επιχείρηση θα έχει πολύ μεγάλα μερίδια αγοράς (αν όχι το μονοπώλιο) σε όλες τις εγχώριες διαδρομές και σε ορισμένες διεθνείς διαδρομές στις οποίες πραγματοποιούν δρομολόγια και οι δύο εταιρίες.Η Κυβέρνηση κρατά ουδέτερη στάση για το θέμα, με τον κ. Καλογιάννη να ζητά από τον κ. Αλμούνια να μεριμνήσει, «για να διασφαλιστούν οι συμπολίτες μου τόσο για τις διαδρομές όσο και για τα ναύλα, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία για τους Κανόνες Ανταγωνισμού, όπως περιγράφονται στην Συνθήκη για την Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε κάθε περίπτωση, έως ότου και εφ’ όσον εγκριθεί η σχεδιαζόμενη συγχώνευση, οι δύο εταιρίες οφείλουν να λειτουργούν ανεξάρτητα, χωρίς συντονισμό των δραστηριοτήτων τους και σε πλήρη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ