• Την εβδομάδα που μας πέρασε, η Κίνα αγόρασε 7 δις. Ευρώ Πορτογαλικά ομόλογα.
  • Αν και υπάρξαν πάμπολλες καλές ειδήσεις, το Ευρώ παραμένει επενδυτικά “αρκούδα”. Καιρός για ευρωομόλογο ή να ξαναδούμε το επίπεδο της ζωής μας.
  • Το Γουάν – εθνικό νόμισμα της Κίνας – διαπραγματεύεται πλέον και στην Ρωσική αγορά. (Σημειώνω, ότι δεν διαπραγματεύεται ούτε στο Hong Kong ούτε στο Μacau). Τρέμετε ΗΠΑ.
Αυτό το τελευταίο δεν αναφέρθηκε βέβαια πουθενά, αν και ήταν η σημαντικότερη είδηση της εβδομάδας. Προφανώς αναζητώντας τους λόγους, καταλήγω στην εσωστρέφειά μας, την έλλειψη οικονομικών συντακτών – όχι λογιστών καθώς και τον φόβο μας για το άγνωστο.

Η Κίνα λοιπόν, επέλεξε την MICEX (Moscow Interbank Currency Exchange) για τη διαπραγμάτευση του Renminbi (Yuan). Το σινο-ρωσικό εμπόριο αναπτύσσεται με απίστευτους ρυθμούς. Η Ευρώπη μπορεί να κοιμηθεί ήσυχα, αλλά είναι επικίνδυνο, είναι να στηρίζεσαι σε βοήθεια άλλων και όχι στις δυνάμεις σου.
Ο εκπρόσωπος του Micex είπε ότι αυτό είναι «η πρώτη διαπραγμάτευση εκτός Yuan της Κίνας. Είμαστε οι πρωτοπόροι “. Και έχει δίκιο. Είναι πρωτοπόρο, αλλά δεν το αναφέρω για να επεφυμίσω τους Ρώσους, παρά για να προβληματίσω για την κατάσταση. Τελικά, η Κίνα αποδέχεται την διαπραγμάτευση του νομίσματός της, αλλά όταν εξυπηρετεί τα συμφέροντά της και όχι αυτά των ΗΠΑ.