Aντίδραση της Τουρκίας μετά από δέκα ημέρες περίπου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου είχαμε πριν λίγο, με τον Α. Νταβούτογλου να δηλώνει ότι η συμφωνία “είναι άκυρη”! Έτσι, “Η συμφωνία Κύπρου – Ισραήλ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη”, δήλωσε με θράσος χιλίων πιθήκων ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, “δεν ισχύει”! Μάλιστα, κατά την γνώμη του, χωρίς να επιλυθεί το Κυπριακό η Τουρκία είναι αντίθετη σε τέτοιες διεθνείς συμφωνίες. 

“Τέτοιου είδους διεθνείς συμφωνίες είναι άκυρες και από άποψης διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα οφέλη των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Άγκυρας ότι μετά τη λύση του Κυπριακού, επιθυμούν όπως η ανατολική Μεσόγειος μετατραπεί σε μια περιοχή ειρήνης και οικονομικής συνεργασίας.

Το γεγονός ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την πρόσφατη συμφωνία είναι γεγονός μάλλον αναμενόμενο και δεν έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία, πλην του γεγονότος ότι φέρνει για άλλη μια φορά σε σύγκρουση την Τουρκία και το Ισραήλ και απομακρύνει γεωπολιτικά τις δύο χώρες.

Βασικά το ερώτημα που ανακύπτει είναι πότε θα δεήσει η ελληνική κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου, να οριοθετήσει την ΑΟΖ με την΄Λευκωσία και να βάλει οριστικά στην “γωνία της Ανατολικής Μεοσγείου” την Τουρκία και τους λεονταρισμούς του αλαζονικού Νταβούτογλου.

Σε ότι αφορά το Κυπριακό “Η Τουρκία, υπό οποιεσδήποτε προϋποθέσεις, θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων, είπε, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν περάσει σε ένα κρίσιμο στάδιο και η Τουρκία στηρίζει την επίτευξη μιας λύσης και είναι ειλικρινής. Θα είναι σημαντική, είπε, η αξιολόγηση των καλών υπηρεσιών που θα κάνει ο ΓΓ του ΟΗΕ μετά τη συνάντηση της Γενεύης και αυτό δείχνει την αποφασιστικότητα των ΗΕ να υπάρχουν αποτελέσματα. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξήρε τη σημασία της συνάντησης στη Γενεύη. Ο ΓΓ, είπε, θέλει να πάρει τις διαπραγματεύσεις ένα βήμα μπροστά στη Γενεύη.