Του Εμμανουήλ Ζερβού, ειδική συνεργασία με το Statesmen.gr

Η δημοσκόπηση της «Κάπα Research» για το «Βήμα της Κυριακής» καταγράφει τη δραματική συρρίκνωση της πολιτικής επιρροής του ΠΑΣΟΚ, και την ταυτόχρονη εκμηδένιση της διαφοράς του από τη Νέα Δημοκρατία.

Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 22,2% και η Αξιωματική Αντιπολίτευση 20,2%. Αθροιστικά ο δικομματισμός αγγίζει ιστορικά χαμηλά όρια, εκείνο ωστόσο που χρήζει πρόσθετου σχολιασμού είναι το γεγονός ότι η κοινωνική αποδοχή του ΠΑΣΟΚ, έναν χρόνο και κάτι μετά τη θριαμβευτική επικράτησή του στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου του 2009, παρουσιάζει θνησιγενή χαρακτηριστικά.

Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει παρατηρηθεί τόσο ταχεία και τόσο εκκωφαντική κατάρρευση κόμματος που ασκεί την εξουσία, εκκινώντας μάλιστα από αφετηρία 45% σε επίπεδο ψηφοφόρων, και 11% διαφοράς από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Στα υπόλοιπα κόμματα, το ΚΚΕ βρίσκεται στο 8,7%, ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός στο 4%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 3,3%, η Δημοκρατική Συμμαχία στο 2,8%, οι Οικολόγοι στο 2,4% και η Δημοκρατική Αριστερά στο 2,2%.

Στο ερώτημα της πρωθυπουργικής καταλληλότητας, ο Γιώργος Παπανδρέου προηγείται με 38,2%, το 40% όμως αποστασιοποιείται από την οικονομική πρόταση την οποία προτείνει και εφαρμόζει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ο Εμμανουήλ Ζερβός είναι κοινωνιολόγος και πολιτικός αναλυτής