Για άλλη μία φορά οι Τούρκοι μας δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο αυτοί βλέπουν την βελτίωση των σχέσεων τους με την Ελλάδα αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ανταποδίδουν το ξαφνικό κύμα τουρκολαγνείας που κυριαρχεί στα ελληνικά ΜΜΕ. Πιο συγκεκριμένα ενόχληση έχει προκαλέσει στο τουρκικό δημοσιογραφικό κόσμο η έντονη κινητικότητα του Έλληνα πρόξενου Β. Μπορνόβα στην Κωνσταντινούπολη στον τομέα του πολιτισμού της τέχνης και των γραμμάτων. 

Για την ακρίβεια η εφημερίδα Σαμπάχ σε δημοσίευμα της θέτει το για την τουρκική λογική αυτονόητο ερώτημα «Γιατί η κρίση που κλονίζει τη γειτονική χώρα δεν επηρέασε το προξενείο της; (στην Κωνσταντινούπολη)» συμπληρώνοντας ότι το ελληνικό προξενείο     «διαθέτει μεγάλα κονδύλια για δραστηριότητες και έρευνες σχετικά με τον Ελληνικό και Ορθόδοξο πολιτισμό,  παρά την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται λόγω της κρίσης». Η ενόχληση του Τούρκου αρθρογράφου είναι πραγματικά προφανής αφού δεν μπορεί να καταλάβει πως γίνεται ένα «μπατιρισμένο κράτος» όπως είχε δηλώσει η Σιμπέλ Μουσταφάογλου λίγες μέρες πριν από τις τοπικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2010 να μπορεί να χρηματοδοτεί την διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη. 

Αξίζει όμως προσοχής η “ευρωπαϊκή” προσέγγιση της εφημερίδας όσον αφορά τις εκδηλώσεις αυτές αφού όπως αναφέρει το άρθρο, «Ο Πρόξενος Μπορνόβας, παρά τη  λιτότητα στην Ελλάδα, οργανώνει εκθέσεις για την προβολή του Ελληνικού πολιτισμού στην Τουρκία, την λειτουργία δωρεάν ελληνικών φροντιστηρίων και έρευνες για τις  Ελληνο-ορθόδοξες  Εκκλησίες». Και καταλήγει με το σχεδόν απειλητικό ύφος: «…Οι παρούσες πολιτιστικές δράσεις που συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό παρά την οικονομική κρίση, «χρήζουν  προσοχής». Για την ιστορία πάντως ο Έλληνας πρόξενος κατάφερε να συγκεντρώσει χρήματα από δωρεές χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προυπολογισμό.

Βλέπετε μπορεί εμείς στην Ελλάδα να μας διακρίνει σχεδόν πάντα μία τάση αφέλειας, μία τάση χαλάρωσης και αφαιρετικής διάθεσης για θέματα που αποτελούν μέρος των συγγραμμάτων που διδάσκονται στις ακαδημίες ψυχολογικών επιχειρήσεων για τους τρόπους διαβρώσεις μίας κοινωνίας, με την ακατάσχετη προβολή τουρκικών σίριαλ ή εκπομπών που εκθειάζουν την Τουρκία και το Οθωμανικό της παρελθόν, αλλά δυστυχώς για εμάς οι «φίλοι και σύμμαχοι μας» κάθε άλλα με τον ίδιο τρόπο σκέπτονται. 

Βλέπετε οι Τούρκοι ξέρουν από ψυχολογικές επιχειρήσεις ολόκληρη διεύθυνση διαθέτει ο τουρκικός Στρατός με ξεχωριστό προϋπολογισμό και ας μην ξεχνάμε τα εκπαιδευτικά σεμινάρια του τουρκικού Στρατού στους δημοσιογράφους της γειτονικής χώρας. Τίποτα από αυτά που συμβαίνουν στην Τουρκία δεν γίνεται τυχαία. 

Η εκπαίδευση αυτή φαίνεται ξεκάθαρα και από ένα άλλο σημείο του άρθρου όπου χωρίς αποδείξεις κατονομάζεται υπάλληλος του προξενείου ως πράκτορας της ΕΥΠ. Και όλα αυτά σε ένα άρθρο που ασχολείται με τις πολιτιστικές δραστηριότητες του ελληνικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη. Τα σχόλια περιττεύουν.