Ερωτήματα για τη στάση της Κυβέρνησης εγείρει η χτεσινή παρέμβαση σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων μεγάλου καναλιού, καθώς και η σημερινή συνέντευξη του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κου. Πελεγρίνη. Με βάση τα λεγόμενα του Πρυτάνεως, η Κυβέρνηση γνώριζε το πρόβλημα από τη πρώτη στιγμή, χωρίς να λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Υπουργείο Παιδείας και Υπουργείο Δικαιοσύνης, είχαν ενημερωθεί επώνυμα για το τι επρόκειτο να συμβεί, αλλά κανέναν μέτρο δεν λήφθηκε.

Αντίθετα η ίδια η Πρυτανεία προσπάθησε να λάβει μέτρα. Πριν πραγματοποιηθεί οτιδήποτε δόθηκε οδηγία για να κλείσει νωρίτερα του κανονικού η Νομική Σχολή, πράγμα το οποίο δεν είχε κανένα αποτέλεσμα καθώς μέλη της Νεολαίας του Συνασπισμού παραβίασαν τις εισόδους στο κτίριο. Μετά τη κατάληψη της Νομικής, η ίδια η Πρυτανεία μερίμνησε να αποστείλει ιατρούς για να περιθάλψουν τους λαθρομετανάστες, ενώ προχώρησε και σε συζητήσεις με τους εκπροσώπους τους.

Την ίδια ώρα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χ. Παπουτσής παραμένει άφαντος, χωρίς να έχει προχωρήσει σε αναζήτηση ευθυνών για τους υφισταμένους του, οι οποίοι αφενός επέτρεψαν το ταξίδι 300 λαθρομεταναστών από την Κρήτη στην Αθήνα και αφετέρου δεν τους εμπόδισαν σε κανένα σημείο από το να καταλάβουν το κτίριο του Πανεπιστημίου. Η Υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου από την άλλη πλευρά αρκέστηκε στο να καλέσει τις Πρυτανικές Αρχές να πάρουν την πρωτοβουλία και να υπερασπιστούν την ακαδημαϊκή λειτουργία, αρνούμενη κάθε ανάμειξη στην εν λόγω ιστορία, λες και το Πανεπιστήμιο Αθηνών ανήκει σε άλλο Υπουργείο.

Είναι πασιφανές ότι το θέμα της κατάληψης της Νομικής Σχολής από τους λαθρομετανάστες αποτελεί «καυτή πατάτα» για τους Υπουργούς της Κυβέρνησης, οι οποίοι και σπεύδουν να περάσουν τις ευθύνες για τα γεγονός στις Πρυτανικές Αρχές. Οι ευθύνες τους όμως είναι πασιφανείς ειδικά αν αναλογιστεί κανείς «γιατί δεν παρεμβαίνουν στην περίπτωση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, το οποίο επίσης έχουν καταλάβει λαθρομετανάστες, και το οποίο δεν καλύπτεται από το άσυλο»;