Από το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια

Το άνοιγμα των οδοφραγμάτων , το 2003 ήταν το μεγάλο άλμα προς αναβάθμιση και την αναγνώριση από μέρους μας της ύπαρξης του παράνομου καθεστώτος ως ξεχωριστής οντότητας, στις «γραμμές» του Σχεδίου ΑΝΑΝ το οποίο ήταν υπό τελική  «κατασκευή». ΄Ηταν ακόμη μια ενέργεια στην αλυσίδα της καλά σχεδιασμένης συνομωσίας σε βάρος της Κύπρου προς τη διχοτόμηση.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση , αιχμάλωτη της πολιτικής της για συμβιβασμό με την κατοχή με λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ενήργησε για ακόμη μια φορά ευνοϊκά για την κατοχή υιοθετώντας μια πολιτική θέση η οποία συνέβαλε προς την κατεύθυνση της «αιχμαλωσίας» της . Αντι οποιασδήποτε αντικατοχικής τοποθέτησης υιοθετήθηκε ακόμη μια  «φιλοκατοχική»  πολιτική , αυτή της «κατά συνείδηση»  ενεργειών των πολιτών.

Με πρόσχημα   το « ατομικό δικαίωμα» του πολίτη,  η «κατά συνείδηση»πολιτική που υιοθέτησε η Κυβέρνηση οδήγησε στην αποδοχή της κατοχής, στην πολιτική αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος και στην οικονομική του ενίσχυση.

Για  κάθε βαθμό αναβάθμισης του παράνομου καθεστώτος ανάλογη είναι  και η αντίστοιχη αποαναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο πολύπαθος Λαός μας αφέθηκε έρμαιο του Κατακτητή..

Πνιγμένος από τον πόθο  να δει το σπίτι του, την περιουσία του, το χωριό του, την Εκκλησία του χωριού  του, παρασυρμένος από τα συναισθήματα του, αφεθείς έρμαιο των διαφόρων επιτήδειων πληρωμένων υπηρετών των ξένων συμφερόντων,  οδηγήθηκε σε πράξεις οι οποίες είναι καταστροφικές για τον ίδιο  και την Πατρίδα.

Οδηγήθηκε σε πράξεις οι οποίες λειτουργούν  αντίθετα και οδηγούν σε μονοπάτια άλλα από τον πόθο  του,  που είμαστε βέβαιοι ότι ένας είναι: Η επιστροφή και επανεγκατάσταση στις πατρογονικές εστίες σε μια ελεύθερη Πατρίδα.

Αυτή η δυνατότητα επιβεβαιώνεται από το χρόνο ότι  τορπιλίζεται  μέσα από την κατά συνείδηση πολιτική.

Το πέρασμα των οδοφραγμάτων οδήγησε από το ένα στο άλλο. Το απλό πέρασμα για τη νοσταλγική επίσκεψη, οδήγησε και στην ανάπτυξη κάθε άλλης μορφής συναλλαγών με το Παράνομο Καθεστώς.

Οι συνέπειες για τις οποίες το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια προειδοποίησε γραπτώς από το 2003 , αποδεικνύονται  καταστροφικές:

 • Πολιτική αναγνώριση του Παράνομου Καθεστώτος κατά την είσοδο,  με την Λειτουργία  συνοριακών σημείων ελέγχου και κατά την παραμονή στα κατεχόμενα  με την αναγνώριση της άσκησης εξουσίας  πάνω στον κάθε εισερχόμενο από τις παράνομες αρχές εκεί.
 • Οικονομική ενίσχυση του Παράνομου Καθεστώτος.
 • Ανάπτυξη σχέσεων του υπόκοσμου των ελεύθερων περιοχών με  εκείνους στις κατεχόμενες περιοχές.
 • Ανάπτυξη της λαθρομετανάστευσης.
 • Ανάπτυξη της εισόδου ναρκωτικών.
 • Ανάπτυξη της κατασκοπίας σε βάρος της Κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας.
 • Ανάπτυξη κάθε μορφής συναλλαγής με το Παράνομο Καθεστώς ακόμη και με την Τουρκία  μέσω των κατεχομένων.
 • ΄Εθισμα στην κατοχή.
 • Φθορά του φρονήματος  και της πίστης για επιστροφή με την έκθεση του καθενός στα κατοχικά δεδομένα και την καλλιέργεια της ιδέας ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει πλέον και ότι πρέπει να συμβιβαστούμε με την κατάσταση.
 • Το ξεπούλημα  περιουσιών κλιμακώνεται. Δημιουργήθηκαν οι συνθήκες ώστε να ανθεί ολόκληρη «επιχειρηματική δραστηριότητα» ανήθικης προσέγγισης και παρότρυνσης προσφύγων, ιδιαίτερα όσων αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα για να ξεπουλήσουν όσα-όσα  τις περιουσίες τους. Σύνθημα των κραχτών ,  είναι «πουλήστε τώρα για να μην τα χάσετε όλα», «Δεν υπάρχει λύση» κλπ κλπ. Ασκείται αθέμιτη ψυχολογική πίεση λέγοντας  στα επιλεγμένα θύματα ότι «ο τάδε   και ο τάδε» έχουν ήδη πουλήσει την περιουσία τους, έχουν βάλει λεφτά στην τσέπη τους και εσείς θα τα χάσετε όλα. Ακούγεται μάλιστα ότι ακόμη  και το Κτηματολόγιο ετοιμάζεται να αρχίσει να δέχεται καταχωρήσεις πράξεων αγοραπωλησίας περιουσιών στα κατεχόμενα.

 • Δημιουργήθηκαν οι συνθήκες ακόμη και το ΕΔΑΔ να διαβρωθεί πολιτικά με αποτέλεσμα να «εισπράξουμε» την απόφαση για παραπομπή στην παράνομη Επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα.
 • Προσφέρεται το άλλοθι στους ξένους να μπαινοβγαίνουν και αυτοί στα κατεχόμενα και να αναπτύσσουν κάθε μορφής συναλλαγή με τα κατεχόμενα. Εξού και η διαδικασία για  απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα όλο και πιο πολύ κλιμακώνεται.

Η κατάσταση έχει καταστεί όχι μόνο καταστροφική αλλά και άκρως επικίνδυνη.

 

Επαναλαμβάνουμε και τονίζουμε αυτό που τονίσαμε από τον Απρίλιο του 2003:

Στις συνθήκες  ημικατοχής που ζει η Κύπρος το Δημόσιο Συμφέρον επιβάλλει  την αναστολή  άσκησης τέτοιων ατομικών  Δικαιωμάτων μέχρι την απελευθέρωση του τόπου.

Γιαυτό  καλούμε την Κυβέρνηση , και την Πολιτική   Ηγεσία έστω και τώρα  να θέσουν  τέρμα στην «πολιτική ενεργειών κατά συνείδηση» και να ασκηθεί πολιτική η οποία να υπαγορεύεται από την συνεχιζόμενη κατοχή  και την ανάγκη να αποτραπεί η νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων που δημιούργησε η κατοχή.

Ως πρώτη  ενέργεια θα πρέπει να απαγορευθεί η είσοδος από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα. Επίσης:

 • Να απαγορευθεί και να ποινικοποιηθεί κάθε πράξη  αγοραπωλησίας περιουσίας στα κατεχόμενα από οποιονδήποτε.
 • Να κηρυχθούν επίσημα παράνομες όσες πράξεις  ήδη έγιναν και το Κτηματολόγιο να εγκαταλείψει κάθε ιδέα και πρόθεση να αποδεχθεί οποιαδήποτε τέτοια πράξη.
 • Να τερματιστεί κάθε είδους συναλλαγή με το Παράνομο Καθεστώς

Τυχόν συνέχιση της πολιτικής «ενεργειών του πολίτη κατά  συνείδηση»  μετά και τα όσα έχουν μέχρι   τώρα συμβεί, θα  εξυπηρετήσει και θα βοηθήσει  τα ξένα συμφέροντα να  ολοκληρώσουν  το στόχο τους για νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων, δηλαδή της λύσης  που διαμορφώθηκε με την Τουρκική  εισβολή και κατοχή. ΄Ηδη από τις επαφές μας στο Εξωτερικό είναι έντονη η διαπίστωση ότι οι ξένοι θεωρούν το Κυπριακό λυμένο και ότι συζητούνται οι λεπτομέρειες που θα οδηγήσουν σε τελική συμφωνία

Κυβέρνηση  και Κόμματα θα φέρουν ακεραίαν την  Πολιτική και Νομική ευθύνη   για μια τέτοια εξέλιξη.

Κάτι τέτοιο θα αποβεί σε βάρος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των προσφύγων μας και επιφυλαττουμε τα Δικαιώματα μας

Σας καλούμε προσωπικά , καθώς και συλλογικά να ενεργήσετε για τον τερματισμό  αυτής της κατά συνείδηση πολιτικής.