Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών, Ρίκκος Ερωτοκρίτου, ανέφερε ότι κατά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής κατατέθηκε ότι η ομάδα του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, αποπειράθηκε να επηρεάσει δικαστή του ΔΕΚ πριν από την έκδοση της απόφασης στην υπόθεση Αποστολίδης κατά Όραμς, ώστε να ενεργήσει κατά τρόπο μεροληπτικό εναντίον του δικαιώματος των Ε/κ για ανάκτηση των περιουσιών τους. Ο κ. Ερωτοκρίτου μιλούσε μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Επιτροπής για τα έγγραφα Ντάουνερ, όπως αναφέρονται μεταξύ άλλων και στο βιβλίο «Σημαδεμένη τράπουλα».

Η συζήτηση στην Επιτροπή ξεκίνησε με την παρουσία των τριών συγγραφέων του βιβλίου «Σημαδεμένη τράπουλα» και του ακαδημαϊκού Κώστα Μαυρίδη. Ο κ. Ερωτοκρίτου, δηλώνοντας ότι δεν δεσμεύεται από καμία αντίληψη ότι η δημοκρατία ασκείται εν κρυπτώ και παραβύστω, αλλά από την πολιτική του συνείδηση ότι η δημοκρατία ασκείται εν δήμω, ανοικτά, είπε ότι η διαχείριση των ζητημάτων αυτών από τον Ειδικό Σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ άφησε πληγές σε βάρος θεσμών, προσώπων και στοιχειωδών δικαιωμάτων και σε βάρος του φιλότιμου του κυπριακού λαού μέσα στον αγώνα που διεξάγει.

Προσθέτοντας ότι η προσπάθεια δεν πέτυχε, όπως φάνηκε από την απόφαση του Δικαστηρίου, ο κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι κατατέθηκε πως από τα 8.000 έγγραφα διαπιστώνεται ότι εξυφάνθηκε μια συνωμοσία μεταξύ του βοηθού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, υπευθύνου για Πολιτικές Υποθέσεις Λιν Πάσκοε, και της τουρκικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου να ποδηγετηθεί ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ-Μπρουκ Ζεριχούν, ώστε να αποφεύγει τις αναφορές σε παράνομο καθεστώς και ότι θα έπρεπε να παραλειφθεί αναφορά στην υπόθεση Αποστολίδης – Όραμς στο σχέδιο έκθεσης που θα υπέβαλλε ο γ.γ. στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την εξέλιξη των συνομιλιών το Μάιο του 2009.

offsite.com