Της Αγγελική Σπανού, εφημερίδα Μακεδονία

Μικρές ως ελάχιστες προσδοκίες διατηρεί η ελληνική διπλωματία για τα αποτελέσματα της συνάντησης που θα έχουν την Τετάρτη οι διαπραγματευτές των δύο χωρών κ.κ. Γιόλεβσκι και Βασιλάκη στη Νέα Υόρκη με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. «Οσο υπάρχει Γκρούεφσκι, δύσκολα θα υπάρξει λύση», σχολίαζε χαρακτηριστικά αρμόδια πηγή του ελληνικού ΥΠΕΞ, που πιστεύει ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων κωλυσιεργεί αναμένοντας την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Αίσθηση, πάντως, προκαλεί η είδηση που μετέδωσαν ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, κατά την οποία η Αμερικανική Κυβέρνηση διοργανώνει επίσκεψη του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ κ. Ν. Γκρούεφσκι, σύντομα, στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να συζητηθούν θέματα σχετικά με την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στη χώρα, καθώς και με την ευρωατλαντική προοπτική της. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί ακριβής ημερομηνία της επίσκεψης. Ωστόσο, ανεπίσημα ως πιθανή ημερομηνία αναφέρεται η 16η Φεβρουαρίου. «Σχετικά με τα σχέδια για το ταξίδι του Πρωθυπουργού, σας παραπέμπουμε στο Γραφείο του, αλλά όταν μεταβεί στην Ουάσιγκτον αναμένουμε να συναντηθεί με τον Αντιπρόεδρο, κ. Μπάιντεν, και την ΥΠΕΞ, κα Κλίντον, οι οποίοι περιμένουν με ανυπομονησία να συζητήσουν με τον κ. Γκρούεβσκι την τρέχουσα κατάσταση, καθώς και την πρόοδο της «Μακεδονίας στη διαδικασία ευρω-ατλαντικής ενσωμάτωσής της», δήλωσαν στην εφημερίδα Dnevnik και τον τηλεοπτικό σταθμό AlfaTV από την Αμερικανική Πρεσβεία στα Σκόπια. 
Από την υπηρεσία ενημέρωσης της Κυβέρνησης της ΠΓΔΜ ανακοινώθηκε ότι «η υλοποίηση μιας τέτοιας επίσκεψης θα είχε ως στόχο την ενδυνάμωση και την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών». Σημειώθηκε επίσης ότι «όλες οι υπόλοιπες εικασίες σχετικά με αυτή την επίσκεψη είναι στο πλαίσιο μικροπολιτικής».

 

Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της πΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβάνοβ, πραγματοποιήθηκε χθες σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η πολιτική κρίση και να επιστρέψουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο της χώρας. Συμμετείχαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί εκτός από τον ηγέτη του αλβανόφωνου κόμματος της αντιπολίτευσης DPA, Μέντουχ Θάτσι. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο ηγέτης του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης SDSM, Μπράνκο Τσερβενκόβσκι, πρωταγωνιστής αυτής της πολιτικής κρίσης, αφού την αποχώρηση του κόμματός του από το Κοινοβούλιο ακολούθησαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκτός φυσικά του DPA που απέχει από τις εργασίες της Βουλής εδώ και περίπου ένα χρόνο. Το Σαββατοκύριακο που πέρασε χαρακτηρίστηκε από έντονες ενδο-διακομματικές διαβουλεύσεις, με τον Μπράνκο Τσερβενκόβσκι να δηλώνει ότι αναμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ να ασχοληθούν περισσότερο με την κατάσταση που επικρατεί στην πΓΔΜ. Αργότερα το SDSM δημοσιοποίησε τις προϋποθέσεις που θέτει για την επιστροφή του στα έδρανα του Κοινοβουλίου: Εγγυήσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης ότι θα διασφαλιστεί η ελευθερία του Τύπου στην πΓΔΜ, απαγόρευση συμμετοχής του Υπουργού Δικαιοσύνης στο Δικαστικό Συμβούλιο, μέσω συνταγματικής τροποποίησης. Επίσης, να υιοθετηθεί Νόμος για την ίση κατανομή κονδυλίων κυβερνητικής διαφήμισης στα ΜΜΕ, να επιτευχθεί συναίνεση για την τροποποίηση του Εκλογικού Νόμου, διαδικασία στην οποία θα πρέπει να συμμετάσχει και ο ΟΑΣΕ. Και τέλος να εκκαθαριστούν οι Εκλογικοί Κατάλογοι  από κοινοβουλευτική επιτροπή.