Κολωνία, 6.2.2011. Επ ευκαιρία επίσκεψής του στην Γερμανία ο Υπουργός και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής επισκέφθηκε τα γραφεία του DHW και είχε πολύωρη συζήτηση με την ηγεσία του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου στην Κολωνία. 

Τον υπουργό υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του DHW και Ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων Δρ. Γιώργος Χατζημαρκάκης παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στην Κολωνία Νικολάου Πλεξίδα, του Προέδρου της Γερμανο-Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Εξωτερικού δικηγόρου Δημήτρη Κούρου, του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Ηλία Μαυροειδάκου, μελών της Δ.Ε. τους Συνδέσμου και στελεχών μεγάλων γερμανικών επιχειρήσεων.

Στην εισαγωγή του ο Πρόεδρος του DHW αναφέρθηκε στον ρόλο της οργάνωσης ιδιαίτερα κατά την διάρκεια του έτους 2010, ενός έτους δύσκολου τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ομογένεια της Γερμανίας. Ο DHW κατάφερε μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα να επηρεάσει καταστάσεις, πολιτικές και μέσα ενημέρωσης, να ενημερώσει για τις δυσκολίες της Ελλάδας αλλά και τα οφέλη της Γερμανίας από την όλη εξέλιξη και την στήριξή της στην Ελλάδα και τέλος να λειτουργήσει σαν γέφυρα όχι μόνον για την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση επιχειρηματικών συνεργασιών αλλά και για την παραμονή πολλών απογοητευμένων γερμανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Στην συνέχεια υπογράμμισε την συμβολή της Γερμανίας στην ελληνική οικονομία εφόσον αυτή όχι μόνον παραμένει ο μεγαλύτερος επενδυτής και εμπορικός εταίρος της Ελλάδος αλλά και επειδή εν μέσω κρίσης παρουσιάζει αύξηση στην απορρόφηση ελληνικών προϊόντων. Από την άλλη εξήρε την σημασία της ομογένειας η οποία σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικές της Γερμανίας ανέρχεται σε 403.000 άτομα και παρουσιάζει ένα συνεχώς αυξανόμενο επιχειρηματικό δυναμικό. Τέλος επανέλαβε την πρότασή του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για ένα σχέδιο «Μάρσαλ» για την Ελλάδα: «Η Ελλάδα έχει την δυνατότητα άμεσης οικονομικής βοήθειας ύψους 20 δις Ευρώ που θα πρέπει όμως να πάνε αποκλειστικά στην ανάπτυξη τα επόμενα τρία χρόνια. Γι αυτόν τον σκοπό χρειαζόμαστε την συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης και των αρμόδιων φορέων».

 

Από μέρους του ο κ. Πεταλωτής με πολύ ειλικρίνεια αλλά και με σαφήνεια παρουσίασε το δύσκολο έργο, το βεβαρυμένο πρόγραμμα και τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας η κυβέρνηση καλώντας τους ομογενείς επιχειρηματίες να στηρίξουν όλα αυτά ευχαριστώντας τους συγχρόνως για όλες τις δραστηριότητες και τις πρωτοβουλίες τους υπέρ της Ελλάδος. «Η κυβέρνηση καλείται σήμερα να κάνει άλματα ανάπτυξης» τόνισε ο κ. Πεταλωτής επαναλαμβάνοντας την ρήση του Πρωθυπουργού ότι «εργαζόμαστε όλοι για να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία».

Στην συζήτηση που ακολούθησε εθίγησαν μεταξύ άλλων και τα εξής θέματα: νέος αναπτυξιακός νόμος και ο ρόλος του Invest in Greece, ομόλογα αποδήμων, Γραφεία Τύπου και ΕΟΤ στην Γερμανία, στήριξη ίδρυσης επιχειρήσεων και ειδικά των νέων επιχειρηματιών στους τομείς της καινοτομίας, ελληνομάθεια – επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, νέος ρόλος του συνδικαλισμού, ρόλος των ΜΜΕ στην ανάπτυξη και προώθηση της γερμανοελληνικής φιλίας, κ.α.π.

 

Αποχαιρετώντας τον Υπουργό ο εκπρόσωπος τύπου και Αντιπρόεδρος του DHW, Φαίδων Κοτσαμπόπουλος, εξήρε την συνεργασία της οργάνωσης με την Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών και τον παρεκάλεσε να διαβιβάσει τις ευχαριστίες της ομογένειας στην Κυβέρνηση και ειδικά στον ΥΦΥΠΕΞ Δημήτρη Δόλλη για την αρωγή τους στους Αιγυπτιώτες Έλληνες και την υποδειγματική επιχείρηση μεταφοράς στην πατρίδα όσων επιθυμούσαν να φύγουν από τη χώρα λόγω των γεγονότων των τελευταίων ημερών.