Χωρίς προσδοκίες για οποιαδήποτε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της Μακεδονίας συναντώνται σήμερα στις 12 και μισή τοπική ώρα, ο έλληνας πρέσβης Αδ. Βασιλάκης με τον Ζόραν Γιόλεφσκι στο γραφείο του ειδικού διαμεσολαβητή του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς στην Νέα Υόρκη.

Ύστερα από μια μακρά περίοδο στασιμότητας, που κατά κύριο λόγω οφείλεται στην πολιτική κατάσταση του γειτονικού κρατιδίου, και δυο αναβολές στις 10 και 27 Ιανουαρίου οι δυο διαπραγματευτές προσέρχονται στην συνάντηση περισσότερο να φανεί μια κινητικότητα στο ζήτημα, με την ελληνική πλευρά να επιθυμεί να διαφανεί η προσήλωση που έχει στην διαδικασία επίλυσης της ονομασίας υπό τον οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, πρόκειται για μια άτυπη συνάντηση, για το πού βρίσκεται το ζήτημα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα είναι εποικοδομητική.

Μετά το τέλος της συνάντησης αναμένεται, από το γραφείο του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς να εκδοθεί σχετική ανακοίνωση.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η είδηση που μετέδωσαν τα σκοπιανά ΜΜΕ για την επίσκεψη Γκρούεφκι στην Ουάσιγκτον με πιθανή ημερομηνία την 16η Φεβρουαρίου, ώστε να συζητηθεί η εσωτερική κατάσταση της χώρας, καθώς και η προοπτική ένταξής της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ο σκοπιανός πρωθυπουργός, πάντα σύμφωνα με τα ΜΜΕ της γείτονας χώρας αναμένεται να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν και με την Χίλαρι Κλίντον.

ds