Την εμπιστοσύνη του στην οικονομική ανάπτυξη εξέφρασε ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας Ben Bernanke, στην πρώτη κατάθεσή του ενώπιον της επιτροπής προϋπολογισμού του Κογκρέσου αφότου οι ρεπουμπλικάνοι πήραν τον έλεγχο της βουλής μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, σημειώνοντας ωστόσο ή μάλλον προειδοποιώντας ότι αν αποτύχει το μακροπρόθεσμο σχέδιο της κυβέρνησης για την μείωση του ελλείμματος θα έχει αντίκτυπο σοβαρό στην αμερικανική οικονομία.

Χρειάζεται, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Ben Bernanke, ένα αξιόπιστο πρόγραμμα, προκειμένου να μειωθεί το αυξανόμενο αμερικανικό έλλειμμα, καλώντας το Κογκρέσο να κάνει σημαντικές αλλαγές στο οικονομικό πρόγραμμα, τονίζοντας παράλληλα ότι η Fed θα συνεχίσει την πολιτική που εφαρμόζει, να στηρίζει δηλ. την οικονομία με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων συνολικού ύψους 600 δισ. δολάρια.

Ο Ben Bernanke απέρριψε τους ισχυρισμούς της επιτροπής ότι η Fed  αγνοεί τον κίνδυνο αύξησης των τιμών στις ΗΠΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν και έχει σημειωθεί αύξηση σε κάποια αγαθά, εντούτοις δεν υπάρχει πρόβλημα πληθωρισμού, εξηγώντας στην συνέχεια ότι η αύξηση αυτή έχει σημειωθεί εξαιτίας της ανάπτυξης της οικονομίας σε χώρες, όπως η Ινδία, Βραζιλία, και Κίνα.

Αναφερόμενος στον υψηλό δείκτη της ανεργίας, ο πρόεδρος της Fed, τόνισε ότι αν και τους δυο τελευταίους μήνες είχαμε σημαντική πτώση του ποσοστού ανεργίας, κάτι που αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο, εντούτοις όσο αισιόδοξα και αν είναι τα στοιχεία, το ποσοστό παραμένει υψηλό και θα χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρι ο αριθμός των προσλήψεων να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς, επισημαίνοντας ότι μέχρι ο δείκτης της ανεργίας να μειωθεί σε φυσιολογικά επίπεδα, δεν μπορεί να θεωρείται ότι η οικονομία έχει ανακάμψει.

 ds