Της συνεργάτιδάς μας, Θωμαϊδος Παριανού

Στις 5 Φεβρουαρίου έγινε ανοικτή συνάντηση για την επέτειο των 20 χρόνων από την ίδρυση της ΔΕΕΕΜ ‘ΟΜΟΝΟΙΑ’, κατά την οποίαν ο Έλληνας πρόξενος στην Κορυτσά Θεόδωρος Οικονόμου, σε ομιλία του προς την συγκέντρωση, εξήρε την Ελληνικότητα της Κορυτσάς και προέτρεψε τους κατοίκους να απογραφούν ως Έλληνες, στην επικείμενη απογραφή.

Αυτό ενόχλησε σφόδρα τα Αλβανικά μήντια και τους ανθελληνικούς κύκλους στην Αλβανία, οι οποίοι προέβησαν σε δηλώσεις διαμαρτυρίας, όπως αυτές

Α] του Τσάμη βουλευτή Σπετίμ Ιντρίζι, ο οποίος είπε ότι η ύπαρξη του Ελληνισμού στην Κορυτσά αποτελεί φανταστικό σενάριο της Αθήνας, και

Β] της γνωστής και μη εξαιρετέας ανθελληνικής εφημερίδας ‘Gazeta Shqiptare’, η οποία, καλύπτοντας δημοσιογραφικά το γεγονός , είπε, μεταξύ των άλλων, ότι οι ‘προσκεκλημένοι’ Έλληνες βουλευτές ΜΙΧΑΛΗΣ  ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ  του ΠΑ.ΣΟ.Κ.και ΣΤΑΘΗΣ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ της Ν.Δ. ήλθαν για να δώσουν θάρρος στους «Έλληνες» της Αλβανίας. Σε πιο  πρόσφατο δημοσίευμά της, η εν λόγω εφημερίδα ανακοίνωσε την αντίδραση του Αλβανικού κινήματος ‘Φτάνει Πια’, ενάντια στις Ελληνικές διεκδικήσεις για την Ελληνικότητα της Βορείου Ηπείρου. Άτομα της κίνησης αυτής κατέβηκαν στον δρόμο με Αλβανικές σημαίες και είπαν ότι η δήλωση αυτή του προξένου είναι απαράδεκτη και ότι προσβάλλει το Αλβανικό Έθνος (!!).

Αλλά, οι Αλβανοί δεν έμειναν μόνο στα λόγια. Ο αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου Κρεσνίκ Σπαχίου, έσπευσε στην Κορυτσά για να κάνει αιφνίδιο έλεγχο στο Δικαστήριο της Κορυτσάς. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται σαν μία προσπάθεια τρομοκράτησης των εκεί δικαστών, γιατί η απόδοση της Ελληνικής καταγωγής, προκειμένου να ψηφίσουν οι Β.Η./τες περνά μέσα από τις δικαστικές αποφάσεις και, σημειωτέον, γι’αυτό το θέμα εκκρεμούν περιπτώσεις από την εποχή του αλήστου μνήμης Ενβέρ Χότζα. Η Κορυτσά δεν έχει ενταχθεί σε μειονοτική ζώνη, οπότε τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα για τους Κορυτσαίους.

Και, για μία ακόμη, οι Αλβανοί βρήκαν συνηγόρους για την μη – Ελληνικότητα της Κορυτσάς, ποιους άλλους (?), τους προοδευτικάριους ανθέλληνες της ΕΤ3, της εκπομπής ΒΑLKAN  EXRESS, συνεργείο της οποίας είχε πάει εκεί για ρεπορτάζ την περασμένη Κυριακή. Το ρεπορτάζ προβλήθηκε την Δευτέρα το βράδυ και σου έδινε την εντύπωση ότι οι Έλληνες βρέθηκαν σε αυτή την ΑΡΧΑΙΑ πατρογονική τους εστία κατά τύχη και μένουν εκεί γιατί οι υπόλοιπες εθνότητες (Αλβανοί, Ρουμάνοι, Σέρβοι) είναι καλοί και ανεκτικοί μαζί τους. Το ίδιο και στη θρησκεία, εκκλησίες και τζαμιά στο ίδιο τσουβάλι !!! Δεν έχει άραγε τελειωμό αυτή η κατρακύλα?

 

 

Ο ΜΠΑΜΙΡ ΤΟΠΙ  ΑΠΟΡΡΊΠΤΕΙ ΤΟΝ  ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ  ΕΛΕΓΧΟ

Ο Αλβανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Μπαμίρ Τόπι δεν θα καταθέσει ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, η οποία συγκροτήθηκε από την κυβερνώσα πλειοψηφία, για να αποδείξει ότι η αναταραχή της 21ης Ιανουαρίου ήταν ένα αποτυχημένο πραξικόπημα.

Σε μία δήλωσή του προς τα Μέσα, ο κύριος νομικός του σύμβουλος Σπύρος Πέτσης, ανήγγειλε ότι το αίτημα της Επιτροπής να ανακρίνει τον πρόεδρο ήταν αντισυνταγματικό.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει το δικαίωμα να πληροφορείται και όχι να πληροφορεί (άλλους)», είπε ο Πέτσης, υποδεικνύοντας μία σειρά από νομικά προβλήματα που αφορούν το αίτημα της Επιτροπής. Πρόσθεσε ότι το αίτημα της επιτροπής για καταγραφή τηλεφωνικών  συνομιλιών είναι επίσης αντισυνταγματικό  και αποτελεί παραβίαση των αποφάσεων περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες εγγυώνται το ιδιωτικό απόρρητο. «Η κοινοβουλευτική επιτροπή δεν έχει το νόμιμο δικαίωμα να προβάλλει αίτημα εξέτασης των τηλεφωνικών καταγραφών» είπε.

Αρνήθηκαν επίσης να καταθέσουν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής

η Γενική Εισαγγελέας Ίνα Ράμα, αναφέροντας ότι “ο νόμος απαγορεύει να παρέχω λεπτομέρειες για ζητήματα που διερευνούνται”, ενώ ο επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Μπαχρί Σακίρι δεν κατάφερε και αυτός να καταθέσει για “τεχνικούς’ λόγους.

Στην Επιτροπή έχουν καταθέσει ο Μπερίσα και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, που έχουν ορισθεί για την έρευνα, και οι οποίοι δήλωσαν ότι οι αναταραχές της 21ης Ιανουαρίου ήταν ένα πραξικόπημα, το οποίο είχε οργανώσει ο πρόεδρος, η αντιπολίτευση, η γενική εισαγγελέας, οι μυστικές υπηρεσίες και τα μήντια. Ειδικότερα, ο Μπερίσα κατηγόρησε την εισαγγελέα Ινα Ράμα  ότι εμπλεκόταν άμεσα σε ένα σχέδιο έτσι ώστε, αν δεν έπεφτε.με το πραξικόπημα, να τον συνελάμβαναν.