Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός για το 2012 από το αμερικανό πρόεδρο Barack Obama, ένας προϋπολογισμός που ανέρχεται στα 3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια και  προτείνει από την μια δραματικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες από την μια και επενδύσεις σε προγράμματα που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα. Δυο κατά βάση αντικρουόμενες προτάσεις, που όπως το χαρακτήρισε ο λευκός οίκος αποτελεί μια επιτυχημένη ισορροπία που ο τελικός τους στόχος είναι το δημόσιο έλλειμμα να μειωθεί κατά ένα εκατομμύριο δολάρια την επόμενη δεκαετία. 200 ομοσπονδιακά προγράμματα βλέπουν μείωση στην κρατική ενίσχυση, εκταμιεύοντας για την κυβέρνηση από τις εσωτερικές δαπάνες περίπου 33 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο τομέας που κερδίζει στον συγκεκριμένο προϋπολογισμό, είναι αυτός της παιδείας, με αύξηση των δαπανών κατά 11%, κατανεμημένο ώστε πολλοί περισσότεροι φοιτητές σε πανεπιστήμια να δικαιούνται υποτροφίες (από 6 εκατομμύρια το 2008 σε 9 εκατομμύρια το 2012), παράλληλα ενίσχυση των δημοσίων σχολείων, για παροχή καλύτερης εκπαίδευσης.

Η συζήτηση του προϋπολογισμού φαίνεται ότι θα αποτελέσει ένα ακόμα πεδίο αντιπαράθεσης με τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι είναι αυτοί που υπερμάχονται μιας σκληρής οικονομικής πολιτικής με ακόμα πιο μεγάλες περικοπές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τεράστιο έλλειμμα. Με την σημερινή ανακοίνωση του προϋπολογισμού, άσκησαν δριμεία κριτική στον ΛΟ, παρά την μείωση που προτείνει, κάνοντας λόγο για ανυπαρξία ηγεσίας, ότι ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός χρήζει σοβαρής κριτικής, ότι είναι ανεπαρκής για την μείωση του ελλείμματος, δηλώνοντας παράλληλα την ετοιμότητά τους να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τον Λευκό Οίκο.

Και η μεγάλη αντιπαράθεση φαίνεται ότι ξεκινήσει από τα όσα προτείνει ο λευκός οίκος για την ενίσχυση της παιδείας.