Του Δρ Ανδρεστίνου Ν. Παπαδόπουλου, Πρέσβη ε.τ., Διπλωματικό Περισκόπιο

Πολιτικός με όραμα, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί το απέδειξε ακόμη μια φορά και στην περίπτωση της Γαλλικής προεδρίας των G20 που ανέλαβε για φέτος η Γαλλία μαζί με την προεδρία των G8. Γνωρίζοντας ότι η παγκόσμια οικονομία δεν βρήκε ακόμη τον βηματισμό της, και ότι η επιλογή είναι μεταξύ αδράνειας και ρηξικέλευθων αποφάσεων, διάλεξε τον δρόμο της φιλόδοξης δράσης, προτείνοντας νέες ιδέες για να απαντήσει στις προκλήσεις του νέου οικονομικού περιβάλλοντος.

 

 

Είναι γεγονός ότι η ανεπαρκής αντίδραση των G7 στην οικονομική κρίση του 2008 πρόβαλε τους G20 ως το κατάλληλο όργανο για την αντιμετώπισή της. Μεταρρυθμίσεις που στο παρελθόν ήταν αδιανόητες καταγράφονται σήμερα στο ενεργητικό τους. Υπάρχουν, όμως, προκλήσεις που ακόμα δεν αντιμετωπίστηκαν και που η Γαλλική προεδρία έθεσε μεταξύ των προτεραιοτήτων της. Αυτές είναι: 1) Μεταρρύθμιση του διεθνούς νομισματικού συστήματος. Σκοπός της Γαλλίας είναι ο προσδιορισμός συγκεκριμένων και λειτουργικών λύσεων για την βελτίωση της σταθερότητας του διεθνούς νομισματικού συστήματος. Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος Σαρκοζί τρία θέματα πρέπει να εξεταστούν: α) πως μπορούμε να ενισχύσουμε την προστασία των αναδυομένων χωρών έναντι υπερβολικής μεταβλητότητας κεφαλαιακών ροών β) την διαφοροποίηση συναλλαγματικών διαθεσίμων και γ) τον συντονισμό μεταξύ χωρών και πως. 2) Διακύμανση τιμών βασικών εμπορευμάτων. Αυτό το σημαντικό θέμα της παγκόσμιας οικονομίας καλύπτει τρεις πτυχές α) επίδραση στην οικονομική ανάπτυξη β) σταθερότητα και χρηματοπιστωτική ρύθμιση και γ) ανάπτυξη και ασφάλεια τροφίμων. Η Γαλλία προτίθεται μετά την ενδελεχή συζήτηση όλων αυτών των θεμάτων να θέσει την καταπολέμηση της διακύμανσης των τιμών ψηλά στην ημερήσια διάταξη της προσεχούς προεδρίας των G20. 3) Θέματα διακυβέρνησης. Για την αποτελεσματική λειτουργία των G20 η Γαλλία θα εγείρει το θέμα ίδρυσης μιας μόνιμης Γραμματείας για την εφαρμογή των αποφάσεων των G20 μεταξύ δύο προεδριών. Επιπλέον, η Γαλλία θα επιδιώξει την καλύτερη συνεργασία και συγχρονισμό των ενεργειών των διαφόρων διεθνών οργανισμών, όπως του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου, του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Διεθνούς Τράπεζας και άλλων, με στόχο την αύξηση της συνέπειας στις ενέργειες τους.

Συνειδητοποιώντας ότι όλα αυτά τα σύνθετα θέματα δεν μπορούν να διευθετηθούν μόνο από την Γαλλία, κατά την διάρκεια της προεδρίας της, ο Πρόεδρος Σαρκοζί πρότεινε και πέτυχε την αποδοχή συνεργασίας και από άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Η Γερμανίδα Καγκελάριος δέχτηκε να συμπροεδρεύσει με το Μεξικό, που θα προεδρεύει το 2012 των G20, της Ομάδας Εργασίας για το διεθνές νομισματικό σύστημα. Ο Ρώσος Πρόεδρος Μεντβέντεφ αποδέχθηκε να καταβάλει προσπάθειες για την αντιμετώπιση του θέματος της διακύμανσης των τιμών βασικών εμπορευμάτων. Τέλος, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέϊβιντ Κάμερον δέχτηκε την πρόταση να εργαστεί εντατικά πάνω στο τεράστιο θέμα της διακυβέρνησης. Είναι, λοιπόν, πρόδηλο ότι αυτές οι προτάσεις του Γάλλου Προέδρου προσδίδουν συλλογικό χαρακτήρα στην Γαλλική προεδρία και υπογραμμίζουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει σήμερα η Γαλλία στην Ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή.

Για την αντιμετώπιση όλων αυτών των προκλήσεων ο Πρόεδρος Σαρκοζί είχε εντατικές διαβουλεύσεις με αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων, διεθνείς οργανισμούς, οικονομικούς εμπειρογνώμονες, ερευνητές και άλλους. Μετά από μεθοδική δουλειά η Γαλλία οργάνωσε το ακόλουθο πρόγραμμα: τον Νοέμβριο του 2011 θα γίνει Διάσκεψη Κορυφής των G20. Τρεις ή τέσσερις συναντήσεις Υπουργών Οικονομικών και Κυβερνητών Κεντρικών Τραπεζών θα γίνουν τον Φεβρουάριο στο Παρίσι, τον Απρίλιο στην Ουάσιγκτον και τον Οκτώβριο στην Γαλλία. Θα υπάρξουν επίσης συναντήσεις των Υπουργών Εργασίας και Απασχόλησης καθώς και των Υπουργών Γεωργίας ενώ για πρώτη φορά θα οργανωθεί Κοινωνική Διάσκεψη Κορυφής.

Σκοπός του Γαλλικού προγράμματος για το 2011 είναι να οικοδομήσει μια δυνατότερη, σταθερότερη και ανθεκτική παγκόσμια οικονομία. Σε παρέμβαση του σχετικά με την Γαλλική προεδρία ο Πρόεδρος Σαρκοζί δήλωσε στις 24 Ιανουαρίου 2011 ότι υπάρχει ομοφωνία όσον αφορά στην ημερήσια διάταξη των G20, όχι όμως όσον αφορά στις λύσεις που πρέπει να δοθούν. Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στο τομέα των μεθόδων εργασίας δεν αρκεί. Απαιτείται πρόοδος και στον τομέα των λύσεων. Ευχόμαστε, λοιπόν, ολόψυχα στον Γάλλο Πρόεδρο πλήρη επιτυχία στις προσπάθειες της Γαλλικής Προεδρίας των G20 προς όφελος της παγκόσμιας οικονομίας.