Με μία άκρως δυσάρεστη έκπληξη «ξύπνησαν»  χιλιάδες κάτοχοι λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Gmail χθες το πρωί. Όπως αποδείχθηκε τουλάχιστον 155.000 χρήστες του Gmail είδαν τα ηλεκτρονικά τους μηνύματα να εξαφανίζονται, εξαιτίας ενός τεχνικού προβλήματος το οποίο η Google προσπαθεί ακόμη να επιλύσει. Μαζί με τα mail χάθηκαν όλα τα συνημμένα αρχεία και οι ρυθμίσεις του λογαριασμού τους. Προς το παρόν δεν είναι σαφές τι έχει συμβεί σε περιφερειακές πληροφορίες όπως οι επαφές και τα  ημερολόγια των χρηστών.

Αρκετοί από τους χρήστες είχαν επιλέξει το Gmail ως κύρια υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, και (όπως δήλωσαν οι ίδιοι) έχασαν πολύτιμες πληροφορίες ακόμη και για επαγγελματικά θέματα. Ως αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει κάποια επίσημη ανακοίνωση για τη διασπορά των χρηστών ανά τον κόσμο, όμως θα πρέπει να θεωρείται στατιστικά βέβαιο ότι ανάμεσα στους 155.000 θα βρίσκονται σίγουρα και κάποιοι Έλληνες.

Η Google επιβεβαίωσε ότι παρουσιάστηκε πρόβλημα, το οποίο πιθανότατα οφείλεται σε σφάλμα λογισμικού (bug) που οδήγησε στην πλήρη διαγραφή των e-mail. Οι μηχανικοί λογισμικού της εταιρείας δεν έχουν ακόμη αποκαταστήσει πλήρως το πρόβλημα. Η εταιρεία δεσμεύθηκε ότι θα αποκαταστήσει όλα τα δεδομένα που χάθηκαν «στο εγγύς μέλλον», χωρίς, ωστόσο, να ορίσει χρονοδιάγραμμα. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση: «Οι τεχνικοί της Google εργάζονται για να επαναφέρουν την πλήρη πρόσβαση (στα email). Οι χρήστες που επηρεάστηκαν (από το πρόβλημα) ενδέχεται προσωρινά να μην είναι σε θέση να συνδεθούν, όσο επισκευάζουμε τους λογαριασμούς τους».

Όπως και με όλα τα δεδομένα μας (ακόμα και όταν δεν βρίσκονται στον υπολογιστή μας αλλά στους servers μιας εταιρείας) καλό θα είναι να φροντίζουμε για τακτικά backup. Είναι περιττό να πούμε πόσο σημαντικό είναι κάτι τέτοιο ειδικά όταν στα mailboxes μας φυλάμε mail και σημαντικά αρχεία ετών ή και δεκαετιών. Για να κάνετε backup τo Gmail σας η διαδικασία είναι απλή και δωρεάν. Χρησιμοποιείστε το www.gmail-backup.com και έτσι θα κοιμάστε λίγο πιο ήσυχοι τα βράδια.

Το Gmail της Google -που μπήκε στην αγορά το 2007- είναι σήμερα η τρίτη δημοφιλέστερη υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία ερευνών comScore τον περασμένο Νοέμβριο, το Hotmail της Microsoft έχει διεθνώς 361,7 εκατομμύρια χρήστες. Ακολουθεί το Yahoo Mail με 273,1 εκατομμύρια χρήστες και το Gmail με 193,3 εκατομμύρια χρήστες.