του Δημήτρη Χαλιβελάκη*, Δημοσιογράφου & λογοτέχνη

ΣΤΗΝ Ελλάδα, όπου «γεννήθηκαν» η Ελευθερία και η Δημοκρατία, η Ειρήνη και η Ισονομία, οι σύγχρονοι Έλληνες πολίτες στερούνται την αντικειμενική, δημοκρατική και δεοντολογικά ηθική πληροφόρηση από τα κρατικά και ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης (Σημείωση: βεβαίως υπάρχουν και εξαιρέσεις μερικών, όμως, ΜΜΕ, που δεν έχουν αλωθεί από το άφθονο χρήμα και δεν είναι στο στρατόπεδο της «ξεδιάντροπα πουλημένης πληροφόρησης»).

ΚΑΘΕ μέρα που περνάει ολοένα και περισσότερο εδραιώνεται η πεποίθηση στον ελληνικό λαό ότι εμπαίζεται κατά τρόπο προκλητικό από τον Ηλεκτρονικό ( Ραδιοτηλεοπτικοί Σταθμοί) και τον Έντυπο Τύπο (Εφημερίδες και Περιοδικά). Πιστεύουν ακράδαντα σήμερα οι Έλληνες πολίτες ότι τα ΜΜΕ δεν τους λένε ολόκληρη την αλήθεια για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και γενικότερα στον κόσμο ή νοθεύουν κάθε είδηση, που δεν “βολεύει” την κυρίαρχη τάξη στην Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και γενικότερα στην καπιταλιστική κοινωνία. Νιώθουν ότι τους κοροϊδεύουν, αισθάνονται ότι η “ενημέρωση” είναι στο πηχτό σκοτάδι…

ΣΥΧΝΑ τίθεται το εύλογο ερώτημα: ποιος ή ποιοι φταίνε γι’ αυτή την αθλιότητα, ώστε οι πολίτες τούτης της χώρας με την πλούσια παράδοση της ελευθερίας στην έκφραση από την εποχή του «τις βούλεται αγορεύειν» στην Πνύκα, στην Ακρόπολη, στην αρχαία Ελλάδα, να μη μαθαίνουν από τα ΜΜΕ όλη την αλήθεια για τα συμβαίνοντα εδώ και γενικά σ’ όλο τον κόσμο. Γι’ αυτή τη σκόπιμη παραπληροφόρηση του λαού φταίνε πρώτα και κύρια οι λεγόμενοι «διαχειριστές της ενημέρωσης», τους οποίους εύκολα ανακαλύπτει ο καθένας χωρίς κόπο και σπαζοκεφαλιές, όπως για παράδειγμα:

ΠΡΩΤΟΝ, φταίχτες είναι οι εκάστοτε κυβερνώντες αυτό τον τόπο από το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου μέχρι και σήμερα με τις «στενές-στενότατες διασυνδέσεις τους» με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και «των εξαπτέρυγών τους»  απαιτούσαν πλήρη συσκότιση για αποφάσεις τους και τις συμφωνίες τους, που είχαν σχέση με την οικονομία, την Παιδεία, την Υγεία, τον Πολιτισμό, την εργασία και την ασφάλιση των πολιτών, αλλά που αφορούσαν ακόμα και αυτή την υπόσταση του Ελληνικού Έθνους, την Εθνική Ανεξαρτησία και Εθνική Κυριαρχία. Αυτοί, λοιπόν, οι κυβερνώντες για να μην τους ξεμπροστιάσει ο λαός φρόντισαν να ντύσουν τη γύμνια τους με ένα «φύλλο συκής»: συμπεριέλαβαν στο Σύνταγμα της Ελλάδος κάποιες διατάξεις (Σημείωση: αναφέρονται παρακάτω), που κι αυτές τις καταπατούν κατάφωρα κι ανενδοίαστα.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, φταίχτες είναι και πάλι οι εκάστοτε κυβερνώντες, οι οποίοι χρησιμοποιούν «ως φέουδό τους» τους τρεις κρατικούς τηλεοπτικούς σταθμούς (ΕΤ, ΝΕΤ, ΕΤ3) και τις πολλές κρατικές ραδιοσυχνότητες, προκειμένου να λειτουργούν ως προπαγανδιστικοί μηχανισμοί των ανθρώπων του όποιου κόμματος κυβερνά τον τόπο. Αλήθεια είναι γι’ αυτούς ό,τι θέλουν οι κυβερνώντες κι όχι ό,τι επιθυμεί ο ελληνικός λαός, το μεγάλο αφεντικό της Ελλάδας. Και το χειρότερο: οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ τα τσουχτερά χαράτσια για την «οικονομική ενίσχυση» των κρατικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, που τους παραπληροφορούν! Αυτό κι αν είναι εμπαιγμός!

ΤΡΙΤΟΝ, φταίχτες είναι και οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, διότι και αυτοί ενσυνείδητα παραπληροφορούν τον ελληνικό λαό. Προτιμούν δηλαδή να παραβιάζουν βασικές διατάξεις του Συντάγματος «περί ελευθεροτυπίας», παρά να κακοκαρδίσουν «τα μεγάλα αφεντικά τους», δηλαδή τους εκάστοτε κυβερνώντες. Και πρέπει να ομολογήσει κανείς ότι και οι κυβερνώντες ανταμείβουν και με το παραπάνω τους μεγαλοκαναλάρχες και «τα τσιράσκια τους»: είτε με θαλασσοδάνεια, πολυδάπανες διαφημίσεις, προνόμια και άλλες παροχές, αλλά και την ανάθεση εργολαβιών: κατασκευές μεγάλων δημόσιων έργων, δαπανηρότατα ηλεκτρονικά προγράμματα για Υγεία, Παιδεία κλπ.

ΤΕΤΑΡΤΟΝ, φταίχτες είναι και όσοι προσφέρουν «και μάλιστα με πάθος και με παχυλές αμοιβές» τις δήθεν «αληθινές ειδησεογραφικές» εκπομπές τους, που διακρίνονται για την παραπληροφόρηση του λαού. Αυτοί είναι «οι εκλεκτοί» των εκάστοτε κυβερνώντων και των καναλαρχών. Και είναι πέρα για πέρα άδικο ότι πολλοί Έλληνες πολίτες ταυτίζουν, δυστυχώς, αυτούς τους ανθρώπους, που παριστάνουν –οι αθεόφοβοι! – τους “αντικειμενικούς”, “ακηδεμόνευτους” κι “αδέκαστους”  (!) δημοσιογράφους, με τις χιλιάδες των πραγματικά έντιμων δημοσιογράφων, που ζουν σε συνθήκες γαλέρας με το λίγο και πικρό ψωμί που κερδίζουν με άγχος κι αγωνία, ακριβώς διότι επέλεξαν το λειτούργημα της δημοσιογραφίας για την καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών και όχι τις “μπίζνες”…

ΠΕΜΠΤΟΝ, φταίχτες είναι και όσοι –κυβερνώντες και καναλάρχες- παραβιάζουν το Σύνταγμα της Ελλάδας (άρθρο 15, εδάφιο 2), που αναφέρει: «Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους… Ο άμεσος έλεγχος του Κράτους, που λαμβάνει και τη μορφή του καθεστώτος της προηγούμενης άδειας, έχει ως σκοπό  την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, καθώς και προϊόντων  του λόγου και της τέχνης, την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της Χώρας, καθώς και το σεβασμό της αξίας του  ανθρώπου και την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας».

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ και μόνον ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ απέναντι στον επαπειλούμενο εκφασισμό των ΜΜΕ να είναι η απάντηση των πολιτών. Εμείς συνεχίζουμε και στο  επόμενο…

*   Ο Δημήτρης Χαλιβελάκης είναι Γενικός Γραμματέας της Εταιρίας  Ελλήνων Λογοτεχνών από τις 14-10-2010 και για μία διετία.